Ljeto s ADIVOM - 31. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prava istina o hrani s negativnim kalorijama

Namirnice s negativnim kalorijama navodno troše više energije za probavu nego što donose našem organizmu. Postoje li zaista ove namirnice ili je to samo mit?

Svi koji su bili na dijeti ili su odlučili smanjiti svoju tjelesnu težinu, vrlo dobro znaju što je to kalorijska vrijednost namirnica koje se unose u organizam. Pojednostavljeno rečeno, kalorije su jedinična mjera koja označava energiju pohranjenu u hrani ili tkivu našeg tijela.

Skačući sagorite kalorije: Vrijeme je za vijaču!

Tipičan savjet koji možete čuti od stručnjaka za dijetu jest poticaj za uzimanje namirnica s manje kalorija ili preporuka o tome kako je dobro baviti se fizičkim aktivnostima koje sagorijevaju kalorije u vašem tijelu.

Neke su namirnice u tom smislu postale toliko popularne da su ih „gurui“ za mršavljenje prozvali hranom s negativnim kalorijama, što znači da njihovim uzimanjem navodno gubite kalorije u vašem tijelu. Postoje li zaista ove namirnice ispitao je poznati zdravstveni portal Healthline.com čija zapažanja prenosimo u ovom članku.

Što je hrana s negativnim kalorijama?

Uzimanjem hrane unosimo mnoštvo hranjivih tvari u naš organizam. Ove nas tvari pune energijom koju pak mjerimo u kalorijama. Tri su osnovne kategorije namirnica od kojih dobivamo energiju: ugljikohidrati, masti i proteini.

Ljudsko tijelo troši energiju kako bi probavilo hranu koju jedemo, a količina energije potrebne za njihovu obradu u probavnom traktu ovisi o vrsti hrane.

Pojam namirnice s negativnim kalorijama odnosi se na hranu koja navodno troši više kalorija na žvakanje, probavu i procesiranje kroz probavni trakt nego što ih ona sadrži u svom sastavu.

Kad bi ove namirnice postojale, teoretski gledano, mogli biste gubiti na težini njihovom konzumacijom. Na taj biste način trošili više kalorija na njihovu probavu nego što biste „požnjeli“ od njih.

Namirnice s niskim udjelom kalorija

Hrana za koju neki dijetetičari tvrde da imaju negativnu vrijednost kalorija obično obuhvaća voće i povrće s visokim udjelom vode u sebi.

Među njima se ističu:

 • Celer – koji sadrži 14 kalorija po šalici (100 grama) te 95% vode
 • Mrkva – 52 kalorije po šalici (130 g); 88% vode
 • Zelena salata – 5 kalorija po šalici (35 g); 95% vode
 • Brokula – 31 kalorija (90 grama); 89% vode
 • Grejp – 69 kalorija (230 g); 92% vode
 • Rajčica – 32 kalorije (180 g); 94% vode
 • Krastavac – 8 kalorija (50 g), 95% vode
 • Lubenica – 46 kalorija po šalici (150 g), 91% vode
 • Jabuka – 53 kalorije (110 g), 86% vode

Ovom popisu obično se dodaju i druge namirnice s nižim udjelom kalorija kao što su limun, kupus, različito bobičasto voće, tikvica…

Budući da svaka od navedenih namirnica sadrži određenu količinu kalorija, pitanje je troši li vaše tijelo više kalorija na obradu ovih namirnica nego što ih one unesu u organizam?

U stvarnosti ne postoje namirnice s negativnim kalorijama

Iako sve spomenute namirnice sadrže nizak udio kalorija, nijedna od njih se ne može ubrojiti u  hranu s negativnim kalorijama.

Dapače, sve one sadrže kalorije i ne postoji nikakav dokaz da je za izgaranje njihovih kalorija u našem probavnom traktu potrebno utrošiti više energije od one koja je sadržana u njima.

Koliko kalorija trošimo na žvakanje hrane?

Neki se ljudi pitaju može li količina energije koju potrošimo na žvakanje hrane pomoći da određene namirnice proglasimo kalorijski negativnima. Jedno je istraživanje pokazalo da žvakanje žvakaće gume povećava količinu energije koju tijelo troši za nekih 11 kalorija po satu.

To znači da je količina energije koju potrošite na žvakanje celera tijekom par minuta žvakanja zanemariva i beznačajna s aspekta potrošnje kalorija.

Koliko kalorija trošimo na probavljanje namirnica?

Istina je da naš organizam troši kalorije na probavljanje hrane, ali i to da je broj potrošenih kalorija manji od onoga kojeg unesemo tom istom hranom.

U stvari, iznos energije koju tijelo troši na obradu hrane obično se izražava u postocima od kalorija koje uzimate hranom i razlikuje se za ugljikohidrate, masti i proteine.

Primjerice, energija koju ćete potrošiti na probavljanje hrane iznosi oko 5-10% kalorija za ugljikohidrate, 0-5% za masti te 20-30% za proteine.

Gurui za mršavljenje najčešće preporučuju namirnice s navodno negativnim kalorijama koje sadrže vodu i ugljikohidrate, s malo masti ili proteina. No, znanost još nije do sada potvrdila ovu tezu.

A što je s namirnicama bez kalorija?

Slično hrani s negativnim kalorijama, namirnice s nula kalorija (npr. hladna voda) često se preporučuju za bolji rad metabolizma.

Neka su istraživanja doista potvrdila da manji unos hladne vode u kraćem vremenskom roku može potaknuti pojačani rad metabolizma. Pa ipak, to pojačanje još je uvijek malo i kreće se od 3 do 24 kalorije unutar jednog sata.

Doduše, kao i kod žvakanja, ispijanje hladne vode troši određeni broj kalorija. No taj je utrošak premali da bi pomogao značajnijem sagorijevanju kalorija u našem organizmu.

Postoji mnoštvo nutritivno bogatih namirnica s niskim udjelom kalorija

Iako hrana s negativnim kalorijama najvjerojatnije ne postoji, mnoge namirnice koje se smatraju kalorijski negativnima sadrže mnoštvo nutritivnih sastojaka.

I što je još bolje, budući da imaju nizak udio kalorija i visok udio vode, možete ih konzumirati u većoj količini bez da ćete u organizam unijeti previše kalorija.

U članku smo već spomenuli namirnice s niskim udjelom kalorija, a sada donosimo i popis voća i povrća koje je bogato nutrijentima, a „siromašno“ kalorijama:

 • Kelj – sadrži samo 7 kalorija po šalici (20 grama), ali je krcat vitaminima A, K i C kao i nekim esencijalnim mineralima
 • Borovnice – sadrže 84 kalorije po šalici (150 g), a dobar su izvor vitamina C i K te minerala mangana
 • Krumpir – sadrži 58 kalorija po šalici (75 g), te je dobar izvor kalija i vitamina B6 i C
 • Maline – sadrže 64 kalorije (125 g), a obiluju vitaminom C i manganom
 • Špinat – kao i kelj, sadrži samo 7 kalorija (na 30 g) uz vitamine K i A te druge vitamine i minerale

Što se tiče hrane bogate proteinima, navodimo neke nutritivno vrijedne namirnice s malo kalorija:

 • Losos – 121 kalorija i 17 grama proteina (na 85 grama ove namirnice)
 • Pileća prsa – 110 kalorija i 22 grama proteina na 85 g
 • Grčki tip jogurta – u bezmasnoj varijanti sadrži 100 kalorija i 16 grama proteina na 170 grama
 • Jaje – 78 kalorija i 6 grama proteina plus brojni vitamini, minerali i nezasićene masti
 • Svinjski file – 91 kalorija i 15 grama proteina na 85 grama uz vitamin B i brojne minerale

Zdrave masti pronaći ćete u gore navedenim namirnicama koje su bogate proteinima, ali i u brojnoj drugoj hrani i biljnim uljima.

Budući da masne namirnice sadrže više kalorija po gramu od onih bogatih proteinima ili ugljikohidratima, one imaju veću kalorijsku vrijednost od svih gore navedenih namirnica. No i pored toga potrebne su za zdrav režim prehrane.

dijeta brzo mrsavljenje ljeto kilogrami

Možemo li i kako u kraćem vremenu izgubiti višak kilograma?

Ljeto je pred vratima, odlučujemo se na rigorozne dijete. Ako već nismo do sada mislili o težini, bolje je...

SAZNAJTE VIŠE

Ciljajte na cjelovite namirnice bogate nutrijentima

Prehrana koja uključuje raznovrsne cjelovite namirnice bogate nutrijentima pridonosi smanjenju tjelesne težine i općem zdravlju organizma. A i kudikamo je zdravija od tvornički pripremljene hrane.

Organske, cjelovite namirnice sadrže više vitamina i minerala te drugih spojeva koji blagotvorno djeluju na probavu. Uz njih ćete svakako živjeti bolje, a možda i dulje. Vaše će tijelo uz to potrošiti više kalorija na probavu ovih namirnica od onih koje se proizvedu industrijski.

Jedno je istraživanje pokazalo da na probavljanje organskih, cjelovitih namirnica trošimo 20% kalorija u usporedbi s 10% kalorija koje ljudski organizam troši na obradu industrijski proizvedene hrane.

Važno je istaknuti i da konzumacija isključivo hrane s liste tzv. namirnica s negativnim kalorijama može doprinijeti osiromašenju vašeg jelovnika te uzrokovati manji unos važnih nutrijenata. Možete, primjerice, zanemariti hranu bogatu proteinima i mastima, a koje su važne za vaše zdravlje u cjelini. Osim namirnica koje smo naveli u ovom članku obavezno uključite u vaš jelovnik i mnoštvo drugih ukusnih namirnica koje ne sadrže puno kalorija, a pridonose boljoj probavi i zdravlju.

Zaključni savjet koji vam možemo dati je sljedeći: nemojte se fokusirati na hranu s navodno  negativnim kalorijama. Radije konzumirajte namirnice s niskom razinom kalorija, a visokim udjelom hranjivih i po zdravlje blagotvornih nutrijenata.

Izvor:

https://www.healthline.com/nutrition/negative-calorie-foods?fbclid=IwAR38YETstIXGztUAnkDDOX5uCp53pzaQ8O2TTZKgoeCC60eHBJ4jeMJEkOc#bottom-line

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button