Zdrava prehrana - 14. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, program Živjeti zdravo, ADIVA Plus sadržaj

Okusi ljeto: preporuke stručnjaka za prehranu tijekom vrućih mjeseci

Ljeto, unatoč svim svojim dražima, doista nas može umoriti. Vruće nam je, postajemo usporeni, svaki pokret nam je težak. Velik problem je i gubitak tekućine znojenjem, a rješenje se nalazi u odgovarajućoj prehrani

ljeto prehrana tijekom ljetnih mjeseci program Zivjeti zdravo

Ljetne vrućine jako utječu na stanje vašega organizma. Pri visokim temperaturama ljudi se često osjećaju usporeno i iscrpljeno. Uz pravilnu zaštitu od sunca, potrebna je lagana prehrana i dovoljan unos tekućine.

Sunčanica: koji su simptomi ovog stanja i kako se liječi?

Čuvajte se dehidracije

Povišena tjelesna temperatura čiji je rezultat znojenje može brzo dovesti do pretjeranoga gubitka tjelesnih tekućina (dehidracije tijela). Čak i mali nedostatci tekućine mogu izazvati tjelesne nelagode, poput smanjene koncentracije, mučnine, vrtoglavice ili glavobolje.

Na dehidraciju su posebno osjetljiva djeca, osobe starije životne dobi i osobe oslabljenoga imunološkog statusa. Žeđ je simptom koji ukazuje na već postojeću dehidraciju tijela i na potrebu što skorije nadoknade tekućine.

Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva bogati su vodom, vitaminima i mineralima te time čine idealan ljetni obrok u obliku toplih ili hladnih juha, salata i variva.

Moćna i sočna trojka

  • Lubenica – najbolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima. Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće – poput bundeve i tikve. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, dva minerala koji pomažu regulirati krvni tlak. Zbog visokoga sadržaja vode smanjuje apetit i djeluje osvježavajuće.
  • Rajčica – sirova, u juhi ili umaku odličan je korak prema boljemu zdravlju. Najpoznatija je po visokom sadržaju likopena – snažnoga antioksidansa koji štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenoga starenja. Uz likopen, koji rajčici daje raskošnu crvenu boju, rajčica sadržava i niz drugih nutrijenata s antioksidativnim svojstvima te vitamine C i A.
salate, ljetne salate, zdrave salate, doručak

Salate – idealan ljetni obrok koji je lagan i brz, a zdrav

Lagane ljetne salate možete pripremiti u bilo koje doba dana, za doručak, ručak ili večeru. Jednostavne su i brze...

SAZNAJTE VIŠE
  • Tikvica – malo kalorija, puno nutrijenata. Odlična je namirnica za reguliranje tjelesne težine jer ispunjava želudac i daje osjećaj sitosti. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Većina vrijednih tvari nalazi se u kori pa ju nemojte guliti. Svakodnevna konzumacija hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Preuzmite brošuru „Preporuke za proljetno-ljetnu prehranu“

O pravilnoj ljetnoj prehrani čitajte u brošuri „Preporuke za proljetno-ljetnu prehranu“ u kojoj ćete, uz recepte, pronaći i prijedlog jelovnika te savjete o unosu tekućine i vježbanju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button