Probava - 10. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - doc. dr. sc. Darko Katalinić, dr. med.; Poliklinika Leptir

Uzroci i simptomi upale gušterače: što trebate znati

Upala gušterače ili pankreatitis može biti akutna i kronična, a prepoznajte koji su najčešći uzroci i simptomi ove bolesti

upala gušterače ili pankreatitis i njezini simptomi

Gušterača (lat. Pancreas) je duguljasti organ anatomski smješten ispod i iza želuca, u gornjem dijelu trbušne šupljine. Osnovna uloga gušterače je proizvodnja enzima (amilaza, lipaza) i biokemijskih spojeva (bikarbonati) koji se izlučuju u početni dio tankog crijeva sudjelujući tako u probavi hrane i neutralizaciji želučane kiseline (egzokrina funkcija).

Druga važna uloga je proizvodnja nekoliko hormona kao što su inzulin, glukagon, somatostatin, pankreasni polipeptid i amilin. Oni se izlučuju direktno u krv i imaju važne funkcije u metabolizmu krvnog šećera i procesu probave (endokrina funkcija).

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Upala gušterače (pankreatitis) i njezini uzroci i simptomi

Upala gušterače (lat. Pancreatitis) može biti akutna i kronična. Predstavlja patološko stanje u kojem dolazi do oslobađanja i aktivacije njenih probavnih enzima unutar strukture gušterače što za posljedicu ima razgradnju tkiva gušterače i poremećaj endokrine funkcije.

Uzroci upale gušterače su brojni, a od najčešćih se izdvajaju: kronična konzumacija alkoholnih pića, stvaranje kamenaca u žučnom mjehuru, uzimanje različitih lijekova, te infekcije i metabolički poremećaji (povišena razina kalcija i masnoća u krvi).

Prepoznajte pankreatitis

Klinička slika pankreatitisa ovisi o intenzitetu upale. Ona može biti vrlo blaga (već kroz nekoliko dana  dolazi do oporavka oboljele osobe) ili vrlo teška i završiti smrtnim ishodom (otprilike 30% bolesnika s teškim kliničkom prezentacijom).

U akutnoj formi upale dominiraju jaki bolovi u gornjem dijelu trbuha, opće loše stanje, mučnina, povraćanje i povišena tjelesna temperatura. Od laboratorijskih znakova u krvnoj slici nalazi se povišenje razine upalnih parametara (leukocita, sedimentacije, C-reaktivnog proteina i fibrinogena), te probavnih enzima (amilaze i lipaze). Ostali laboratorijski znaci kao što su povišena razina masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi), kalcija i bilirubina, povišenje aktivnosti jetrenih enzima (GGT) i alkalne fosfataze, prvenstveno ukazuju na moguću podlogu i etiologiju upale.

Određeni broj bolesnika razvija i povišenje razine šećera u krvi. To je posljedica oštećenja endokrinog dijela žlijezde i manjka lučenja inzulina. Ukoliko se radi o kroničnom obliku pankreatitisa, on nastaje kao posljedica ponavljajućih akutnih upala. Obilježava ga razvoj šećerne bolesti i stvaranje pseudocističnih promjena unutar tkiva gušterače koje se mogu inficirati ili krvariti.

Bolovi u trbuhu

Bolovi u želucu: znakovi koje ne biste trebali zanemariti

Probavni sustav građen je od usne šupljine, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva te žlijezda slinovnica, jetre s...

SAZNAJTE VIŠE

Postavljanje dijagnoze

Svi bolesnici sa sumnjom na upalu gušterače moraju se obavezno i neodgodivo javiti na liječnički pregled. Dijagnoza se postavlja temeljem kliničke slike, nalaza laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga koje uključuju ultrazvučni pregled trbuha i ponekad kompjuteriziranu tomografiju (CT) trbuha.

Akutna upala gušterače liječi se hospitalno, simptomatskim mjerama. One uključuju restrikciju unosa hrane na usta do prestanka kliničke simptomatologije i obilnu primjenom infuzijskih otopina. Antibiotsko liječenje rezervirano je za bolesnike s težim oblikom kliničke prezentacije i one s povišenom tjelesnom temperaturom i laboratorijskim znacima upale.

Također, zbog ubrzanog razvoja propadanja tkiva gušterače, teži oblici bolesti obavezno zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivne skrbi, često s neizvjesnom prognozom. Ostale mjere liječenja temelje se na promjeni životnog stila i navika (prestanku konzumacije alkoholnih pića, izbjegavanju konzumacije masne hrane) i operativnom odstranjenju žućnih kamenaca. Bolesnici s kroničnim pankreatitisom često zahtijevaju kirurško liječenje pseudocista i farmakološko liječenje šećerne bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button