Muško zdravlje - 13. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. Ivo Belan

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Muškarci posjećuju ambulante oko 20% rjeđe od žena, a stopa smrtnosti je viša. Strah se nalazi visoko na listi razloga zbog kojih izbjegavaju liječnike

Strah od lijecnika

U nekakvom neistraženom kutku muškoga mozga nalazi se jedan mali, ali podmukao strah: čak i neki od najsnažnijih muškaraca boje se liječnika.

Medicinske sestre školskih dispanzera kažu da to počinje još u najranijoj dobi, u prvom ili drugom razredu osnovne škole.

Strah od liječnika

Taj strah s godinama raste te dobrom broju odraslih muškaraca zaklecaju koljena već pri samom pogledu na liječnički bijeli mantil.

Činjenica je da muškarci posjećuju ambulante oko 20 posto manje nego žene, a stopa smrtnosti im je nešto viša nego kod žena. Mnogi stručnjaci kažu da se na listi razloga zbog kojih muškarci zaobilaze liječnika strah nalazi vrlo visoko.

U pubertetu djevojke dobivaju mnogo savjeta i informacija svojih majki i učitelja, a dječake se ostavlja gotovo same

Kod njih je često prisutno veliko nepoznavanje vlastita tijela. Muškarci često uopće ne uočavaju potrebu da posjete liječnika niti su svjesni najočitijih simptoma. Takvo nepoznavanje vlastita tijela može katkad imati i tragične posljedice.

Mnogi aspekti života žena, kao što su menstruacija, trudnoća i briga o obitelji, dovode ih redovito liječniku, što s muškarcima nije slučaj.

Nije muški potužiti se

Osim što jednostavno nisu naviknuti na liječnike, muškarci imaju i druge razloge za strah od traženja medicinske pomoći.

Naše društvo i kultura kažu da muškarci moraju biti jaki i neranjivi. Oni koji to nisu mogu se suočiti s ruganjem i ismijavanjem svojih prijatelja.

Osim toga, žaliti se na bol smatra se slabošću. Koliko smo puta čuli primjedbu: “Kog se vraga žališ da te boli, jesi li ti uopće muško?”

Moj je djed živio s bolovima u trbuhu nekoliko tjedana, a da o tome gotovo ništa nije govorio. Kad je konačno progovorio, odvezli smo ga hitno u bolnicu i pokazalo se da je hodao naokolo s prsnutim slijepim crijevom i upalom potrbušnice te je hitno operiran. I sve to zato što nije muški potužiti se!

Strah od gubitka kontrole

Biti muškarac također znači uvijek biti neovisan i držati sve pod kontrolom, a biti u ulozi bolesnika znači biti ovisan, što mnogi nerado prihvaćaju.

Ići liječniku muškarcima znači prepuštati se u tuđe ruke, a toga se boje jer su od malih mogu trenirani zadržati kontrolu nad svih aspektima svoga života

Kad muškarac ide liječniku, najviše se boji kako će mu reći da promijeni stil života.

Te promjene kojih se boji mogu biti i jako jednostavne, primjerice, treba se više posvetiti tjelovježbi ili sportsko-rekreativnim aktivnostima kako bi izbjegao povišeni krvni tlak, ali mogu biti i jako zastrašujuće poput potrebe da bude hospitaliziran ili operiran zbog ozbiljne bolesti.

Strah da će čuti da su ozbiljno bolesni često muškarce drži podalje od liječnika.

Donesite inteligentnu odluku

Kako muškarci mogu svladati svoje strahove i početi koristiti prednosti liječničke pomoći? Stručnjaci kažu da je potrebna ponovna edukacija na području misaonog procesa kod muškaraca.

Oni moraju shvatiti da odgađanje ili zaobilaženje liječnika nije inteligentno, da to nije muški. To je glupo.

Zapravo, muškarci sami sebe moraju uvjeriti da im je mnogo korisnije redovito posjećivati liječnika nego štititi svoj mačo imidž ili izbjegavati suočavanje s činjenicom da su bolesni.

Osim svega toga, strah muškaraca da će ispasti ranjivi katkad im onemogućuje da budu potpuno otvoreni pred liječnikom.

Upoznate svoj organizam

Postoji još jedan problem: kako znati kada otići liječniku? Da bi se što bolje snalazili u tome, muškarci moraju imati dobar kontakt sa svojim tijelom, dobro poznavati svoj organizam.

Muškarci jednostavno moraju naučiti više cijeniti svoje zdravlje nego svoje strahove. Treba priznati, to je teško, ali vrijedi potruditi se

Ako im to uspije, zdravlje će im biti bolje. Postat će mnogo oprezniji i više će se brinuti o svojoj tjelesnoj težini, uključit će se u neku sportsko-rekreativnu aktivnost i naučiti kako smanjiti stres.

Muškarci jednostavno moraju naučiti više cijeniti svoje zdravlje nego svoje strahove. Treba priznati, to je teško, ali vrijedi potruditi se.

Na kraju, ako može poslužiti za utjehu – ni sami liječnici muškarci nisu ništa bolji od drugih muškaraca.

ANKETA

Što mislite: boje li se muškarci više liječnika od žena?

a)da, svakako
b)ne, samo manje od žena posjećuju liječnika
c)sve ovisi o pojedincu
d)strah od liječnika nema veze sa spolom

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button