Trudnoća i porod - 28. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

U zimsko vrijeme mnoge će se trudnice, nažalost, prehladiti ili oboljeti od gripe, uz simptome poput začepljenog nosa, povišene temperature i grlobolje koji se mogu ublažiti brojnim bezreceptnim lijekovima dostupnim u ljekarni. Mnogi od tih lijekova smatraju se sigurnima za opću populaciju, no za trudnice neki od njih mogu biti čak i opasni…

Trudnice i lijekovi

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka, a neke žene u tom razdoblju i ne znaju da su trudne.

Dolaskom hladnog vremena počinju zimske tegobe: hunjavica, kašalj, grlobolja, često popraćene i povišenom temperaturom te malaksalošću.

Upala gornjih dišnih putova – bolest koju nazivamo prehladom, zapravo je skupina lakših tegoba koje uzrokuju mnogobrojni virusi. Najbolje je prehladu spriječiti, a pogotovo kod žena u trudnoći jer neugodni simptomi dodatno iscrpljuju organizam. Prehladu se može izbjeći prije svega izbjegavanjem bliskog kontakta s već prehlađenom osobom jer su prehlade kapljične zaraze.

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati?

Kao preventiva dobro će doći  šetnja na svježem zraku, udisanje samo na nos (u nosu se zrak zagrijava i pročišćuje), što kraći boravak u zatvorenom prostoru, uzimanje svježeg voća i povrća, dovoljno odmora i lagana tjelovježba.

Trudnoća i bezreceptni lijekovi

Ako unatoč svim mjerama opreza podlegnete prehladi, vjerojatno ćete uzeti neki od preparata kojima se mogu ublažiti simptomi i skratiti vrijeme bolesti. Na tržištu je velika ponuda bezreceptnih lijekova, biljnih pripravaka i dodataka prehrani koji se koriste u samoliječenju, tj. za rješavanje blažih zdravstvenih  tegoba bez odlaska liječniku.

Bezreceptni lijekovi prolaze jednako strogu provjeru kao i lijekovi koji se izdaju samo na recept, pa se smatraju sigurnima za uporabu, no to vrijedi za opću populaciju, a za trudnice neki mogu biti opasni.

Lijekove u trudnoći (kao i tijekom dojenja), zbog rizika po majku i dijete, treba primjenjivati ograničeno i vrlo oprezno. Poznato je da većina lijekova može proći kroz placentu, pa postoji mogućnost farmakološkog učinka na embrij i fetus. Količina informacija o učincima i posljedicama primjene kod trudnica je ograničena jer se klinička ispitivanja učinka lijekova na trudnoću ne provode iz etičkih razloga, a studije na gravidnim životinjama nisu sasvim pouzdane.

Činjenica da lijekovi mogu uzrokovati štetne posljedice, i kod trudnica i kod medicinskih stručnjaka ponekad izaziva strah pa se iz pretjeranog opreza i neznanja, izbjegava propisivati i uzimati bilo kakve lijekove. S druge strane, često zbog nedovoljne informiranosti, trudnice nekontrolirano uzimaju lijekove ili biljne pripravke, a postoji realna opasnost od štetnog djelovanja na plod u bilo kojem razdoblju trudnoće.

Najopasnije razdoblje su prva tri mjeseca trudnoće i tada treba izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka, a to je razdoblje kada neke žene i ne znaju da su trudne.

Klasifikacija lijekova za trudnice

Prema riziku štetnog djelovanja na plod, lijekovi su razvrstani u kategorije. Najčešće se koristi klasifikacija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) koja svrstava lijekove u pet kategorija.

A – lijekovi koji nisu pokazali nikakav rizik za plod (smiju se primjenjivati u trudnoći)

B – dobri, prihvatljivi u trudnoći

C – primjenjuju se oprezno, smiju se koristiti samo kada je korist za majku veća od rizika za plod

D – opasni, primjenjuju se samo u slučaju ugroženosti majke

X – zabranjeni, apsolutno kontraindicirani u trudnoći

PROMO
Jamieson Ostanite mocni

Sve što vam treba za svakodnevni imunitet

Podrška imunosnog sustava znači više dana provedenih u aktivnostima koje nas vesele. Podršku imunitetu pružaju i kvalitetni dodaci prehrani.

SAZNAJTE VIŠE

Snižavanje temperature

Uobičajena tjelesna temperatura trudnica je oko 37 °C. Temperatura viša od 38 °C može naštetiti i majci i djetetu u razvoju, a što je temperatura viša i dulje traje, rizik postaje veći.

Za povišenu tjelesnu temperaturu najbolje je primijeniti nefarmakološke mjere, primjerice, tuširanje mlakom vodom ili stavljanje obloga – mokrog i hladnog ručnika na čelo i stopala. Trudnica treba piti mnogo tekućine da bi ostala hidrirana i pomogla hlađenju tijela iznutra.

Jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i tijekom dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, je paracetamol (FDA kategorija rizika B u trudnoći). Acetilsalicilna kiselina nije preporučljiva, naročito u zadnjem trimestru trudnoće, ima kategoriju C/C/D (tj. kategoriju rizika C u 1. i 2. trimestru, a D u 3. trimestru). Slični lijekovi, primjerice ibuprofen, dozvoljen je u prva dva tromjesečja, ali se ne smije uzimati u zadnjem tromjesečju trudnoće (kategorija rizika B/B/D).

Aspirin se ne preporučuje trudnicama za snižavanje povišene tjelesne temperature! Jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i sredstvo za snižavanje temperature je paracetamol

Za liječenje više različitih simptoma prehlade vrlo se često koristi preparat s više sastojaka, obično je to kombinacija dekongestiva (za smanjenje otekline sluznice nosa), antitusika / ekspektoransa, slabih analgetika i antihistaminika. Trudnice bi ih trebale izbjegavati jer za većinu nije poznato prolaze li u placentu.

Vrlo čest sastojak ovih preparata je pseudoefedrin, vazokonstriktor koji bi mogao izazvati porast krvnog tlaka u uterusu i potencijalno krvarenje. Zato je najbolji odabir lijek koji sadrži samo jednu supstanciju koja je već dugo u uporabi i sigurna u trudnoći, tj. paracetamol. Važno je ne prekoračiti dozu, a to je maksimalno 4 g na dan.

Trudnice i začepljen nos  

Jedan od najizraženijih simptoma prehlade je začepljen nos. Ova neugoda nastaje zbog otečene nosne sluznice koja sprečava prolazak zraka. Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta te time pročišćuju nosnu šupljinu i smanjuju upalu.

Vrijeme trudnoće nezaboravno je razdoblje za svaku majku, vrijeme burnih promjena, kako u tijelu, tako i u duši. Donosimo vam kratak pregled zbivanja u tijelu trudnice

Dekongestivi se ne preporučuju trudnicama jer nije potvrđeno da su sigurni u trudnoći i tijekom dojenja. Samo u slučaju kada liječnik procijeni da je korist primjene lijeka veća od rizika za plod, preporučuje se kratkotrajna primjena (ne dulje od tri dana). Može pomoći ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili uštrcavanje sterilne morske vode u spreju, bez ikakvih štetnih posljedica. Korisne su i povremene inhalacije vodenom parom, eventualno uz dodatak nekoliko kapi eteričnih ulja.

Kako smiriti kašalj?

Kašalj se često javlja kao popratni simptom prehlade i gripe. Za olakšanje iskašljavanja trudnicama je dozvoljeno korištenje mukolitika acetilcisteina (Fluimucan) i bromheksina (Bisolvon, Bisolex), iako se efekt na smirenje produktivnog kašlja može postići i pijenjem dovoljne količine tekućine (voda ili prirodni cijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom, posebno limunada).

Za smirivanje suhog nadražajnog kašlja sintetski antitusici (dekstrometorfan, butamirat) nisu dozvoljeni (kategorija C). Za smirivanje kašlja mogu pomoći čaj ili sirup od sljeza ili islandskog lišaja. Samo kada je kašalj jako izražen pa ometa uobičajene i normalne aktivnosti (primjerice, kad se od njega ne može spavati), bit će potrebno uzimati neki antitusik, ali samo po preporuci liječnika.

Grlobolja

Kao posljedica oslabljena imuniteta i upale sluznice ždrijela javlja se i grlobolja praćena peckanjem, bolovima pri gutanju, a nerijetko i promjenama na glasnicama, uz promuklost. Konzumiranje toplih napitaka i korištenje pastila za grlo ili tekućina za grgljanje ublažit će neugodne simptome.

Otopine s heksetidinom (Hexoral, Belosept) dozvoljene su u trudnoći, a pastile za grlo s benzidaminom ne preporučuju se trudnicama jer nije poznato kako ovaj anestetik utječe na trudnoću. Bolji izbor su pastile koje sadrže ekstrakte biljaka kao što su islandski lišaj te pastile s propolisom (ima baktericidno djelovanje i lokalni anestetički učinak, a potiče i aktivnost imunosnog sustava).

Ako simptomi prehlade nisu jako izraženi, trudnica si može pomoći i bez odlaska liječniku. No, u odabiru lijekova za samoliječenje budite oprezni i savjetujte se s ljekarnikom. Nedovoljno informirane trudnice muče strah i pitanja što smiju uzimati, a što ne. Samo uz prikladan savjet stručnog osoblja u ljekarni ili liječnika, samoliječenje može pomoći u ublažavanju simptoma kod različitih tegoba tijekom trudnoće i dojenja, bez loših posljedica po majku i dijete.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button