Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Minerali VIŠE

Poštovani,

Imam 68 godina i već mjesecima pijem cink i selen. Trebam li napraviti pauzu i u kojim dozama ga je potrebno uzimati? Napominjem da se zdravo hranim.

Minerali su, kao i vitamini, važni za velik broj procesa u organizmu. Neki su potrebni u vrlo malim količinama, kao npr. cink i selen koje vi uzimate i nije ih potrebno nadoknađivati ako se redovito i raznoliko hranimo i ako zato nema nekakvog posebnog razloga tj. ako ne postoji dokazan manjak (što je izuzetno rijetka pojava).  U slučaju  utvrđenog nedostatka dotičnog suplementa, uzima se pojedinačni vitamin ili mineral.

Kada se uzimaju radi neredovite ili neuravnotežene prehrane ili  ako se osjećamo umorno, iscrpljeno ili se oporavljamo od neke bolesti, bolje je  uzeti multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji sadrži sve najvažnije sastojke u preporučenim dnevnim dozama. Osim toga, većina vitamina i minerala međusobno se potpomažu u djelovanju (npr. selen najbolje djeluje u prisutnosti vitamina E, a dugotrajno uzimanje cinka može smanjiti koncentraciju bakra).

Dnevna doza cinka je za odraslu ženu 8 – 12 mg. Na tržištu se mogu naći i preparati sa višim dozama, no nikako ne bi trebalo uzimati više od max. doze, tj.  od 150 mg.

Selen je antioksidativni mineral, preporučeni dnevni unos  iznosi 55 mcg  (tj.mikrograma), a u prekomjernim količinama (više od 400 μg na dan) može biti toksičan.

Iz vašeg pitanja nije jasno zašto ih vi uzimate duže vrijeme, ako nemate nekakav poseban razlog i zdravo se hranite,  mislim da je nepotrebno, a može biti i štetno ako su prevelike doze.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Masna jetra i želučani refluks VIŠE

Poštovani,

Zanime me što možete preporučiti za masnu jetru i refluks želuca.

 Tzv. „masna jetra“  može nastati  od  lijekova i toksina ili može biti  nasljedni i stečeni poremećaj metabolizma. Dosta je česta pojava, a najčešće se javlja u pretilih žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.  Za ovu bolest nema specifične terapije nego  treba dobro kontrolirati tjelesnu težinu pravilnom prehranom,  pratiti razine masti i šećera u krvi , i izbjegavati nepotrebno uzimanje  potencijalno toksičnih lijekova. Savjetujte se s liječnikom, ovisno o vašim vrijednostima kolesterola i ostalim kardiovaskularnim rizicima, je li uopće potrebno  uzimati bilo što za sniženje masnoća u krvi.

Ako vam je dijagnosticiran  GERB (gastroezofagealni refluks), u liječenju postoji više terapijskih mogućnosti. Ukoliko vam je nešto propisano od liječnika, pridržavajte se propisane terapije. Za ublažavanje lakših tegoba, u samoliječenju možete koristiti neki antacid, a danas su dostupni i lijekovi koji dovode do gotovo potpunog prestanka lučenja želučane kiseline,  tzv. IPP (inhibitori protonske pumpe). Neki od predstavnika ove skupine lijekova, u nižim dozama kao  bezreceptni lijek može se uzeti za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa u odraslih. Preporučeno doziranje je 1x na dan , od 1 do 14 dana , no svakako se treba  obratiti liječniku ako se simptomi ne povuku nakon 14 dana.  Mogu pomoći i male promjene životnih navika, npr. izbjegavati obroke 2-3 sata prije spavanja,  pretili bolesnici trebaju smanjiti tjelesnu težinu,  zatim prestanak pušenja, spavati s podignutim uzglavljem, izbjegavati namirnice koje pogoršavaju tegobe…)

Ukoliko uz uobičajene želučane tegobe koje se  opisuju kao žgaravica,  bol u gornjem dijelu abdomena, često i  uz nadimanje, podrigivanje i  vraćanje sadržaja hrane iz jednjaka, imate još  i neke druge, kao što su npr. nagli gubitak tjelesne težine, mučninu, povraćanje ili  tamnu stolicu (krv u stolici) – tada se savjetuje hitni odlazak liječniku.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori