Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Masna jetra i želučani refluks VIŠE

Poštovani,

Zanime me što možete preporučiti za masnu jetru i refluks želuca.

 Tzv. „masna jetra“  može nastati  od  lijekova i toksina ili može biti  nasljedni i stečeni poremećaj metabolizma. Dosta je česta pojava, a najčešće se javlja u pretilih žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.  Za ovu bolest nema specifične terapije nego  treba dobro kontrolirati tjelesnu težinu pravilnom prehranom,  pratiti razine masti i šećera u krvi , i izbjegavati nepotrebno uzimanje  potencijalno toksičnih lijekova. Savjetujte se s liječnikom, ovisno o vašim vrijednostima kolesterola i ostalim kardiovaskularnim rizicima, je li uopće potrebno  uzimati bilo što za sniženje masnoća u krvi.

Ako vam je dijagnosticiran  GERB (gastroezofagealni refluks), u liječenju postoji više terapijskih mogućnosti. Ukoliko vam je nešto propisano od liječnika, pridržavajte se propisane terapije. Za ublažavanje lakših tegoba, u samoliječenju možete koristiti neki antacid, a danas su dostupni i lijekovi koji dovode do gotovo potpunog prestanka lučenja želučane kiseline,  tzv. IPP (inhibitori protonske pumpe). Neki od predstavnika ove skupine lijekova, u nižim dozama kao  bezreceptni lijek može se uzeti za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa u odraslih. Preporučeno doziranje je 1x na dan , od 1 do 14 dana , no svakako se treba  obratiti liječniku ako se simptomi ne povuku nakon 14 dana.  Mogu pomoći i male promjene životnih navika, npr. izbjegavati obroke 2-3 sata prije spavanja,  pretili bolesnici trebaju smanjiti tjelesnu težinu,  zatim prestanak pušenja, spavati s podignutim uzglavljem, izbjegavati namirnice koje pogoršavaju tegobe…)

Ukoliko uz uobičajene želučane tegobe koje se  opisuju kao žgaravica,  bol u gornjem dijelu abdomena, često i  uz nadimanje, podrigivanje i  vraćanje sadržaja hrane iz jednjaka, imate još  i neke druge, kao što su npr. nagli gubitak tjelesne težine, mučninu, povraćanje ili  tamnu stolicu (krv u stolici) – tada se savjetuje hitni odlazak liječniku.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Ljekovita kopriva VIŠE

Poštovani,

Zanima me koji čaj od koprive je bolji protiv akni na licu, kopriva list ili kopriva korijen?

Kopriva je biljka čiji se list i korijen  tradicionalno koriste za više namjena, u pripravcima  za unutarnju i za vanjsku uporabu. Zahvaljujući mnoštvu ljekovitih sastojaka koje sadrži  (željezo, kalij, vitamini A, B, K, D ,  flavonoidi….), u narodnoj se medicini primjenjuje  u sprječavanju i liječenju anemije, probavnih tegoba,  visokog krvnog tlaka, problema s urogenitalnim sustavom te u pripravcima za njegu kože i kose.

Za probleme s aknama i raznim upalnim bolestima kože kopriva se može koristiti u tzv. „kurama čišćenja“, obično u proljeće,  u trotjednim  kurama za čišćenje kože iznutra.  U tu svrhu koristi se infuz od lista koprive, tj. čaj.  4-5  vrhom punih  jušnih žlica sušenih listića koprive prelijte sa 1l ključale vode, pustite da odstoji 10 minuta te procijedite, spremite u termos bocu i popijte tijekom dana.  Kura čišćenja provodi se 3-4 tjedna, uz nuspojavu da će se češće mokriti, budući da  kopriva djeluje blago diuretički. Za dubinsko čišćenje kože lica i skupljanje proširenih pora kao pomoć u borbi protiv mitesera i akni, ovaj čaj može se koristiti i za vanjsku oporabu (prebacite ručnik preko glave te 10-ak minuta parite lice).

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Uređaj za probleme s disanjem VIŠE

Poštovani,

Zanima me može li se privatno kupiti aparat za pomoć pri disanju i ako da gdje se može nabaviti? Znam da se može dobiti u bolnicama poslije ispitivanja, ali ne bih htjela u bolnicu zbog epidemije. Jako mi je teško po ovoj južini, svakih nekoliko sekundi sam bez zraka, a ponekad mi je toliko teško  da se više bojim leći pa Vas molim  odgovor.

Ne znam je li ste ustanovili koji je uzrok vašim problemima s disanjem i je li vam je i koji uređaj preporučen. Ukoliko niste, to morate prvo napraviti, kako biste uopće znali što vam je potrebno. Postoji više različitih aparata (npr. uređaj za potpomognuto disanje kod osoba sa opstrukcijskom ili centralnom apnejom u spavanju, pomagala za disanje tj. plućna rehabilitaciju – aspiratori, CPAP aparat, kompresorski inhalator, itd…), mogu se nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama medicinskih pomagala, a neki i u ljekarnama. Više vrsta pomagala za disanje za potrebe liječenja u kući mogu se dobiti i na doznaku HZZO-a, u skladu s indikacijama iz lista pomagala.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Ciroza jetre VIŠE

Poštovani,
Zanima me koje lijekove preporučate za lječenje ciroze jetre.

Ciroza jetre je vrlo ozbiljna kronična bolest jetre, neizlječiva je, ali zdravim načinom života i prehrane  te simptomatskim liječenjem, može se usporiti njen tijek. Liječenje ovisi o uzroku i opsegu oštećenja jetre, a u slučaju alkoholne ciroze (to nije jedini uzrok ove bolesti) prva je mjera prestanak konzumacije alkoholnih pića.

Prirodni pripravak od biljke sikavice (tj. njezin aktivni sastojak silimarin) pomaže u regeneraciji i zaštiti jetre, no ako se radi o cirozi, to nikako ne spada u područje samoliječenja. Svakako vam preporučam da se obratite liječniku specijalistu, ako već niste, jer oštećena jetra ostavlja posljedice na gotovo sve organske sustave, pa ovu bolest treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Ulošci za mušku inkontinenciju VIŠE

Poštovani,
Zanima me mogu li se ulošci za inkontinenciju dobiti na uputnicu liječnika nakon operacije prostate.

Osiguranici HZZO-a  zbog inkontinencije, odnosno retencije urina, imaju pravo na pomagala za urogenitalni sustav,  za one  indikacije  i  proizvode  (tj. vrste pomagala)  koji su navedeni u  listi pomagala (prema Pravilniku o ortopedskim pomagalima). Sama činjenica da ste imali operaciju prostate nije indikacija, nego problemi s inkontinencijom, ako postoje.

Osobe sa inkontinencijom trebaju   se  obratiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine, koji će uvidom u problem ponuditi i načine liječenja, te mogućnost zbrinjavanja inkontinencije, pa ako se uklapa u kriterije na listi pomagala, može propisati, uz preporuku specijalista,  doznaku za   izdavanje pomagala za inkontinenciju.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Cink i antibiotici VIŠE

Poštovani,
Smije li se uzimati cink ako je doktor prepisao antibiotike? Prehlađena sam, a pročitala sam da je dobro uzimati cink i vitamin C u toj situaciji.

Cink je veoma važan mineral, sudjeluje u svim enzimskim sustavima organizma, a poznato je i njegovo djelovanje na imunitet. Nedostatna količina cinka može povećati podložnost infektivnim bolestima. Za smanjenje simptoma prehlade preporuča se cink u dozi od min. 13 mg do max. 40 mg (veće se doze nikako ne preporučaju). Neki antibiotici (kinolonski i tetraciklinski) te neki antihipertenzivi potencijalno mogu smanjiti količinu cinka, pa je nadoknada preporučljiva i pacijentima koji ih uzimaju. Pri tom treba paziti da se lijek i proizvod sa cinkom uzimaju sa razmakom od 4-6 sata. C vitamin također možete uzimati, 500 mg do max. 2000 mg dnevno, u dvije doze i to s obrokom i s dosta tekućine.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Utrnula stopala VIŠE

Poštovani,

Zanima me što bi bilo dobro primijeniti iz Vašeg asortimana za utrnula stopala sa donje strane. Imam 62 godine i sjedeći posao još uvijek.

 Dugotrajno  sjedenje ili stajanje  u istom  položaju može prouzročiti trnce u nogama i stopalima, obično i uz osjećaj vrućine u stopalima. Pomaže da se povremeno napravi pauza i prošeta, a kad imate priliku da se odmorite u ležećem položaju s povišenim nogama. Dobro je i poticati  cirkulaciju vježbama za donje ekstremitete, te naizmjenične toplo-hladne kupke.

Osim navedenih mjera koje možete sami poduzeti, preporuča se uzimanje vitamina B-kompleksa i mazanje nekim gelom za hlađenje. Ukoliko to ne  pomogne , a  problem traje duže vrijeme, uzroci mogu biti i neke bolesti, primjerice dijabetes, gljivična oboljenja stopala, proširene vene i sl. pa je potrebno obratiti se liječniku pogotovo ako imate i gubitak osjeta u stopalima.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Nizak dijastolički tlak VIŠE

Poštovani,

Prije par dana sam ustao i pritom osjetio mučninu te sam povraćao. Također, imao sam jaku vrtoglavicu. Izmjerio sam tlak i pokazalo je 107/48. S obzirom da je dijastolički tlak ispod normale koji je Vaš savjet.

 Ako vam se ovo dogodilo samo jednom, mislim da se ne morate brinuti. Krvni tlak niži od 100/60 mmHg izmjeren više puta smatra se niskim tlakom ili hipotenzijom. Nije opasan poput visokog tlaka, neki ga ljudi uopće ne osjećaju kao problem, no kod nekih može  imati neugodne simptome. Hipotenzija rijetko zahtijeva liječenje, ali ako imate izražene simptome trebate se obratiti liječniku kako bi se otkrio mogući primarni zdravstveni problem. Prenizak tlak može biti simptom npr. dehidracije, zatajenja srca, dijabetesa, hipertireoze i sl. što se, kada se dijagnosticira, treba liječiti. Ukoliko nema poznatog uzroka, primarna hipotenzija se ne liječi, nego se preporučaju mjere prevencije koje pomažu da vas nizak tlak ne iscrpljuje i ometa svakodnevne aktivnosti. Svakodnevno treba unositi u organizam dovoljnu količinu tekućine  (vode, čajeva, sokova, cca. 30 ml/kg tjelesne težine) i  sol jer ona veže vodu i povećava volumen cirkulirajuće krvi. Izbjegavajte obilna jela, jedite više manjih, raznovrsnih obroka, više  voća i povrća, ribe, nemasne piletine, a manje ugljikohidrata. Ako imate ujutro vrtoglavice, dižite se postepeno – prvo sjednite, a onda ustanite.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Urasle dlake VIŠE

Poštovani,

Dugotrajnim korištenjem epilatora za depilaciju je, kod mene, došlo do pojave velikog broja uraslih dlaka i posljedično do ožiljaka na nogama. Nastojim što češće raditi piling na tim područjima. Čitala sam da postoje kreme koje se koriste protiv uraslih dlaka te bih počela to koristiti pa me zanima koje preporučujete (da su cijene što prihvatljivije).

Unatoč svemu, i dalje bih koristila epilator jer mi se ne sviđaju žileti, a profesionalna depilacija mi je preskupa.

Uraštavanje dlaka je često kod svih metoda depilacije, ne samo kod primjene kemijskih sredstava. Za sprečavanje nastanka treba rjeđe depilirati, no ako je to nemoguće, tada treba kožu čim bolje njegovati. Piling je u redu, no preporučamo blage i prirodne pilinge do dva puta tjedno. Kožu treba cijelo vrijeme dobro vlažiti kremama ili losinima kako bi ostala hidratizirana i mekana, čime se olakšava proboj nove dlake kroz kožu, odnosno smanjuje uraštavanje. Kreme protiv uraštanja dlačica, upravo svojim sastojcima tako i djeluju, odnosno sadrže neki blagi piling te omekšavaju i vlaže kožu. Kod izbora kozmetičkih pripravaka, nije toliko važan sastav (osim da naravno nema štetnih sastojaka), već upornost i dosljednost u provođenju njege.

Aleksandra Grundler, mag. pharm. zatvori