Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Genitalni herpes VIŠE

Poštovani, zanima me Vaša preporuka u liječenju genitalnog herpesa. Radi se o prijatelju koji je probao razne preparate, no ništa nije pomoglo.

 

Infekcija genitalnim herpesom jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti u svijetu. Vrlo je zarazna, a problem je što ne postoji lijek kojim bi se bolesnik izliječio, i što virus herpesa nakon što jednom uđe u organizam u njemu ostaje zauvijek. Zato se uvijek naglašava prevencija, a ona se  temelji se na odgovornom spolnom ponašanju. Simptomi su neugodni, skoro su isti kod žena i kod muškaraca (češće se javljaju kod žena).

Neki slučajevi bolesti su relativno blagi i liječenje nije potrebno, no u stanjima kada iz nekog razloga oslabi imunitet, virus se može ponovo aktivirati i ponovno se javljaju simptomi. Upravo tada, za vrijeme aktivne infekcije potrebno je izbjegavati spolne odnose zbog mogućnosti širenja zaraze, te se pojačano pridržavati općih higijenskih mjera (ne dirati ranice, često prati ruke..) kako bi se  minimalizirala vjerojatnost širenja infekcije na ostale dijelove tijela i na druge ljude.

Dakle, ne postoji lijek za trajno izlječenje,  koriste se antivirusni lijekovi kojima se mogu ublažiti simptomi i skratiti njihovo trajanje.  Obično je to aciklovir  koji se koristi  i oralno i lokalno, za pacijenta je nezgodno što se mora često primjenjivati (5 puta dnevno), a mast prvi dan terapije čak svaki sat vremena. U slučaju da se pojavi sekundarna bakterijska infekcija kože, indicirana je lokalna ili sustavna primjena antibiotika. Preporučaju se i tople kupke za ublažavanje boli.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Bolovi u prsima i žgaravica VIŠE

Poštovani, osjećam bol uzmeđu prsa sa povremenom žgaravicom i osjećajem da grlo moram pročistiti. Što preporučate za smanjivanje ovih tegoba? Čula sam i za mogućnost uzimanja čaja roibosa.

 

Afrička biljka rooibos (naziva se i crveni grm) sadrži snažni antioksidans koji usporava proces starenja i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Smatra se da na taj način održava zdravlje i vitalnost i štiti od brojnih bolesti. Zbog mnoštva zdravstvenih učinaka koji se pripisuju ovoj biljci, ovaj ukusan čaj koristi se za raznovrsne zdravstvene tegobe, posebno u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema, a može pomoći i kod probavnih tegoba.

Možete ga koristiti, no za vaše tegobe mislim da bi prije svega trebalo razmisliti o promjeni prehrane (ako su opisani simptomi provocirani određenom hranom), vidjeti jesu li vaše tegobe možda uzrokovane uzimanjem nekih lijekova te eventualno po potrebi uzeti neki bezreceptni preparat protiv žgaravice. Ako su vaše tegobe dugotrajne, bilo bi dobro potražiti liječničku pomoć.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Dermatitis VIŠE

Poštovani,  imam atopijski dermatitis koji mi se pojavljuje na desnoj ruci – koža mi puca, krvari, ljuskava je. Htjela sam pitati za savjet – što mi možete preporučiti za ublažanje simptoma dermatitisa.

 

Atopijski  derrmatitis  česta je bolest kod djece, no pojavljuje se i kod odraslih   osoba.   Simptomi uključuju suhu kožu sklonu svrbežu i iritacijama, bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kronična. Specifičnog lijeka nema, pa se liječenje svodi na redovitu i učinkovitu njegu kože kako bi se  produljila  razdoblja između akutnih faza kada dolazi do pogoršanja simptoma.  Tada će vjerojatno biti potrebna krema protuupalnog djelovanja,  tj. kortikosteroid po preporuci liječnika. Uz ograničenu primjenu tijekom faze pogoršanja i pridržavanje preporučene doze, ostvaruju se dobri rezultati s vrlo malim rizikom od pojave štetnih učinaka.

Za pravilnu njegu važno je prati se  u mlakoj vodi (izbjegavajte vruću) i izbjegavati sapune. Koriste se tzv. sindeti (kratica od sintetski deterdžent, sapun bez sapuna). Mogu biti u krutom stanju za pranje ruku i lica ili u tekućem, u obliku gela, za pranje tijela). Sindeti su u odnosu na sapune različiti jer nemaju lužnatog djelovanja tj. čuvaju prirodan kiselkasti omotač kože koji preventivno djeluje na razmnožavanje bakterija.  Nježniji su prema koži, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu. U ljekarnama je dostupno puno preparata iz više dermokozmetičkih linija koji su posebno formulirani za atopičnu kožu.

U njezi atopične kože najvažnija je redovita hidratantna njega emolijensima (kreme, losioni ili masti) koji se na kožu nanose i u mirnoj fazi bolesti kao i u pogoršanju. Emolijensi smanjuju isparavanje vode preko kože i stvaraju zaštitnu barijeru. Na tržištu postoji mnoštvo preparata (iz navedenih linija i ostalih proizvođaća), a u ljekarnama ili biljnim drogerijama možete nabaviti i prirodne supstance koje se koriste kao emolijensi, razna biljna ulja s GLA (gamalinolenska kiselina) kao što su npr. ulje boražine, noćurka, jojobe ili shea (karite) maslac…

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Probiotici u trudnoći VIŠE

Poštovani, imam upit vezano za oralne probiotike. Naime, u 23. tjednu trudnoće sam i primijetila sam pojačani bijeli iscjedak bez mirisa i lagani svrbež. U jednoj od Vaših ljekarni kupila sam oralne probiotike pa bih željela još jednom Vaše stručno mišljenje smijem li ih konzumirati te mogu li štetiti bebi?

 

Vaginalne infekcije su najučestalije zdravstvene tegobe žena, nastaju u situaciji kada je  smanjen broj laktobacila u vaginalnoj mikrobioti. Vrlo često se javljaju u trudnoći i smatraju  se jednim od faktora rizika za prijevremeni porod. Redovito uzimanje probiotika pokazalo se učinkovitim pri smanjenju rizika od bakterijske vaginoze i održanju normalne vaginalne flore. Uzimanje probiotičkih kultura  preporuča se već u ranoj trudnoći, a velik broj istraživanja dokazuje, ne samo da je to neškodljivo nego i da je korisno za dijete – u prevenciji alergijskih reakcija, atopijskog dermatitisa kod dojenčadi, dojenačkih grčeva… Dakle, uzimanje probiotika tijekom trudnoće je sigurno i može imati brojne povoljne učinke na zdravlje majke i djeteta. Preparat koji uzimate je kvalitetna kombinacija nekoliko sojeva probiotičkih bakterija.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Bolne akne i gljivice na noktima VIŠE

Poštovani, moj upit odnosi se dva problema moga sina koji ima 27 godina. Uglavnom na leđima i ponekad na licu ima bolne akne, a koža mu je masna. Ima vrlo specifičan miris masnoće, iako vrlo uredno održava higijenu. Osim toga, dugo se bori i s gljivicama na noktima na stopalima. Koristio je razna medicinska sredstva, ali nikako da izrastu zdravi nokti. Davno sam već čula za tzv. ionsko srebro. Možete li mi objasniti što je to, u kakvom je obliku i može li mu to pomoći u liječenju ovih problema?

 

Koloidno ili ionsko srebro je tekuća suspenzija vrlo sitnih čestica srebra koja prolazi kroz membrane i lako se apsorbira u tijelo. Tradicionalno se koristi već stoljećima za različite zdravstvene probleme, a interes za taj alternativni lijek porastao je i u novije vrijeme. Smatra se da djeluje kao prirodni antibiotik, da može uništiti mnoge bakterije, viruse i gljivice te se koristi za liječenje akni, atletskog stopala i drugih gljivičnih  infekcija, ekcema, opeklina i sl. Ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili njegovo djelovanje kao ni dokazi je li i koliko štetno. Neki ga uzimaju i oralno pa se postavlja pitanje može li se nakupljati u tkivu. Ni za tu tvrdnju nema znanstvenih dokaza, no poznato je da se nakon dugotrajne uporabe u velikim količinama može javiti tzv. argirija – bolest koja se manifestira obojenošću plavo-sivom bojom očiju, kože, sluznica, noktiju  i desni, što je više kozmetički nego zdravstveni problem.

S obzirom na antimikrobna svojstva, srebro se koristi i u službenoj medicini i to u obliku zavoja i obloga za liječenje rana, opeklina i kožnih infekcija.

Za oralnu uporabu ne bih nikako preporučila, no lokalno u obliku vlažnih obloga ili spreja mogli biste probati za oba problema vašeg sina.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Stres VIŠE

Poštovani, imate li nešto učinkovito od lijekova i najbolje protiv stresa?

 

Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću za svoj tjelesni ili psihički integritet, i na to nitko nije imun. Ako je kratkoročan, akutni stres ne može izazvati veću štetu, no djelovanje dugotrajnog, kroničnog  stresa  može imati razne ozbiljne posljedice, od depresije, anksioznosti i tjeskobe pa sve do probavnih, gastrointestinalnih ili kardiovaskularnih tegoba, a nepovoljno utječe i na imunitet te može uzrokovati ili pogoršati razne akutne infektivne bolesti.  Stresne situacije nitko ne može izbjeći, no možemo kontrolirati naše reakcije na njih.

Najčešće možemo čuti da je najvažnije ne preopterećivati se stvarima na koje nemamo utjecaja. To je lako reći, no mnogima je to teško ili nemoguće. Postoji puno savjeta – duboko udahni, odvoji vrijeme za sebe i pronađi nešto što te opušta. To može biti čitanje, slušanje glazbe, trčanje, odlazak u teretanu, šetnja, boravak u prirodi, gledanje filmova, razgovor, druženje s prijateljima i kućnim ljubimcem, pa i plakanje.  Nekima pomažu i razne metode relaksacije poput joge ili meditacije. Ako i imamo neke sumnje u povoljno djelovanje navedenih metoda na ublažavanje stresa, valja probati jer mnogima je pomoglo.

Za samoliječenje u slučaju nervoze, nemira, nesanice i tjeskobe mogu pomoći biljni preparati od pasiflore ili valerijane, ili npr. homeopatski pripravci. Lijekovima koji se propisuju na recept, po preporuci liječnika, liječe se ako su dijagnosticirana pojedinačna patološka psihička stanja.

Osim fizičkih aktivnosti koje povećavaju razinu energije i dokazano smanjuju stres potičući proizvodnju endorfina, pravilna prehrana kao i dovoljan unos tekućine može biti od koristi.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Niski tlak VIŠE

Što je dobro za nizak tlak?  Stalno mi je 90/60 i već se brinem?

 

Krvni tlak niži od 100/60 mmHg izmjeren više puta smatra se niskim tlakom ili hipotenzijom. Nije opasan poput visokog tlaka, neki ljudi uopće ne osjećaju hipotenziju, a kod nekih može imati neugodne simptome. Hipotenzija rijetko zahtijeva liječenje, ali ako imate izražene simptome trebate se obratiti liječniku kako bi se otkrio mogući primarni  zdravstveni problem (dehidraciju, zatajenje srca, dijabetes, hipertireoza…) koji onda treba liječiti. Ukoliko nema poznatog uzroka, primarna hipotenzija se ne liječi, nego se preporučaju mjere prevencije koje pomažu da vas nizak tlak ne iscrpljuje i ometa svakodnevne aktivnosti. Svakodnevno treba unositi u organizam dovoljnu količinu tekućine (vode, čajeva, sokova, cca. 30 ml/kg tjelesne težine) i sol jer ona veže vodu i povećava volumen cirkulirajuće krvi. Izbjegavajte obilna jela, jedite više manjih, raznovrsnih obroka, više voća i povrća, ribe, nemasne piletine, a manje ugljikohidrata. Ako imate ujutro vrtoglavice, dižite se postepeno – prvo sjednite, a onda ustanite.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Kirurška troslojna maskica - tipovi VIŠE

Poštovani, zanima me može li obična troslojna maskica biti FFP2?

 

Od početka epidemije suočeni smo s nedoumicama oko zaštite maskama za lice. Poznato je da se koronavirus prenosi kao kapljična infekcija putem sluznice usta, nosa i očiju tako da zaštita maskama za lice nije apsolutna garancija da se nećemo zaraziti jer se virus može prenijeti i kroz oči). Sitne virusne čestice kao aerosoli mogu prodrijeti kroz obične maske (one zadržavaju čestice veličine do 2 mikrona), a i obična kirurška maska ne prianja sasvim uz lice. Međutim, maske jesu učinkovite u hvatanju kapljica što je glavni put prijenosa koronavirusa samom djelomičnom mehaničkom barijerom pa smanjuje mogućnost prenošenja sa zaraženih na zdrave osobe ako su u bliskom kontaktu. Za uobičajeni socijalni kontakt s oboljelim dovoljna je kirurška maska i održavanje udaljenosti najmanje jedan metar od bolesnika.

Profesionalne maske FFP2 i FFP3 (zadržavaju čestice manje od 0,3 , odnosno 0,023 mikrona) važne su za zdravstvene radnike koji se brinu o pacijentima, a preporučuju se i članovima obitelji koji skrbe za nekoga tko je bolestan. Na vaše pitanje trebao bi odgovoriti stručnjak, no mislim da je odgovor negativan.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Nesanica VIŠE

Poštovani, žena mi ima 62 g. Budi se noću nekoliko puta i teško zaspi (ne može zaspati i po sat-dva). Ima blago povišeni krvni tlak i koristi lijek za tlak. Molim Vas za savjet što napraviti u ovakvoj situaciji.

 

Nesanica  je ponekad  privremena, iz nekog određenog razloga, no ako potraje, može znatno utjecati na kvalitetu života.

Prije započinjanja bilo kakve terapije korisno je učiniti neke promjene i prilagodbu životnih navika, primjerice tijekom dana provoditi neku fizičku aktivnost, izbjegavati spavanje po danu, na spavanje poći uvijek u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme, izbjegavati kasne obroke i kavu, spavati u dobro prozračenoj, hladnijoj i tamnoj prostoriji. Preporuča se topla kupka, slušanje lagane glazbe ili čitanje laganog štiva. Nekima će pomoći i topli čaj od kamilice, matičnjaka ili valerijane.

Postoje i biljni lijekovi za liječenje nesanice, nabavljaju se bez liječničkog recepta, namijenjeni su za lakše i povremene  nesanice, a ne uzrokuju navikavanje niti mamurnost tijekom sljedećeg dana. To su tablete ili kapsule sa ekstraktom valerijane, eventualno uz  dodatak hmelja, pasiflore ili matičnjaka. Iako biljni preparati ne uzrokuju navikavanje, ne preporuča se predugo korištenje, kao ni istovremeno uzimanje sa sintetičkim lijekovima za smirenje i spavanje.

Preporučam neki od navedenih biljnih lijekova. Oni  mogu biti vrlo djelotvorni pogotovo kod osoba koje nisu uzimale jače tj. sintetske lijekove za spavanje. Tek ukoliko promjena životnih navika i biljni preparat ne pomognu, možete se obratiti liječniku da propiše neki lijek za spavanje. Lijekovi  iz  skupine hipnotika ili sedativa mogu  se koristiti samo na preporuku liječnika, i to kratkotrajno, s obzirom da ova skupina lijekova ima potencijalne nuspojave i opasnost od navikavanja.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Kokosovo ulje i njega dječje kože VIŠE

Poštovani, zanima me je li sigurno koristiti kokosovo ulje za njegu dječje kože i ako je od kojeg uzrasta se može primjenjivati.

 

Koža novorođenčadi još uvijek nije razvijena; tanka je i propusna, nedovoljno zaštićena i izložena mnogim štetnim vanjskim čimbenicima te ima rizik od veće apsorpcije preparata u kožu i krvotok. Zbog toga se posebna pažnja posvećuje njezi dječje kože, a dermatolozi preporučaju pravilo „što manje, to bolje“ – pranje većinom bez dodavanja sapuna i pjenušavih kupki (samo vodom), a njega pelenske regije tankim slojem masne kreme. Za njegu kože koriste se emolijensi, u obliku krema ili losiona. Oni vlaže kožu, suhu kožu opskrbljuju lipidima, sprečavaju prolazak alergena kroz kožu. Za njegu kože sve više se koriste različita biljna ulja i maslaci pri čemu je važno da su nerafinirana i hladno prešana kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide. To su npr. ulja badema, suncokreta, jojobe, lješnjaka, noćurka, kokosov ili shea (karite) maslac. Prethodno se zagriju među dlanovima i lagano umasiraju na dječju kožu.  Kokosovo ulje, koje je na sobnoj je temperaturi je kruto, nema neke prednosti pred navedenim drugim uljima, osim ugodnog mirisa. Hladno prešana, nerafinirana biljna ulja i maslaci mogu se koristiti već od najranije dobi, ali ne treba pretjerivati u količini.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Prehrana VIŠE

Poštovani, zbog bolesti trebam prehranu o kojoj sam nedavno čuo u ljekarnama. Ne tražim suplemente, nego prehranu tipa instant, valjda je to enteralna prehrana – da je komplet za jedan dan. Postojali su paketi u ljekarni sa kockama voćnim/proteinskim, juhama i sl. Preferiram bez glutena pa me zanima nešto više o tome.

 

Kod nas postoji dosta široka paleta pripravaka za prehranu bolesnika, u kategoriji koja se naziva „hrana za posebne medicinske potrebe“, za bolesnike koji imaju funkcionalan probavni sustav i uzimaju takve pripravke na usta kao i za one koji se hrane na sondu. Izbor hrane ovisi o vrsti bolesti (postoje npr. posebno za dijabetičare, ili za one koji imaju insuficijenciju bubrega, za bolesnike od malignih bolesti koji imaju tumorsku kaheksiju…). Kod većine onkoloških bolesnika veliki je problem nagli gubitak tjelesne težine (tj. gubitak  mišićne mase i/ili gubitak masnog tkiva) pa pothranjenost uzrokuje  nezaustavljivo tjelesno propadanje i pogoršava prognozu liječenja bolesnika. Za bolesnike kod kojih funkcionira probavni sustav, ali  ne jedu (zbog smanjenog apetita ili iz drugih razloga) kao nutritivna potpora uvodi se tzv. enteralna prehrana. Obično su to tekući napitci koji u malom volumenu (u bočicama od 200 ml) sadrže potrebne hranjive tvari s visokim kalorijskim sadržajem. Obiteljski liječnik, na preporuku specijaliste, može propisati na recept HZZO-a količinu potrebnu za mjesec dana (za većinu ozbiljnih dijagnoza pacijent dobiva besplatno).

Komplet hrane koji  spominjete nemamo u ljekarnama, informirala sam se i šire, ali nisam dobila informaciju (jedino je prije više godina postojalo nešto takvo, u svrhu  mršavljenja). Iz pitanja nije jasno o čemu se kod vas radi – ovisno o vašoj dijagnozi, stanju i potrebama, liječnik će vam preporučiti vrstu hrane. Možete se obratiti i nutricionističkom savjetovalištu (u Zagrebu na KBC-u Rebro), liječnik opće medicine može vam napisati  uputnicu.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Zubni džepovi i desni VIŠE

Poštovani, prije tri dana mi se javila iznenadna jaka pulsirajuća površinska bol po pojedinim vratovima desni s blagom pojavom krvi u džepovima. Nekoliko puta sam već grgljao s kaduljom, no i dalje se javlja ta neugodna pulsirajuća bol i na dodir prsta imam jaku bol po tkivu desni i osjećaj hlađenja. Takve probleme sam znao imati puno puta. Nemam nikakve otekline, rane i zubi me ne bole. Moje pitanje je da i dalje koristim kaduljin čaj ili da kupim u vašoj ljekarni posebnu tinkturu koja djeluje protuupalno za masažu desni i oko zubnih džepova?

 

U  liječenju i ublažavanju tegoba zubnog mesa (stomatitisa, gingivitisa, parodontitisa) najčešće se koristi tradicionalni biljni lijek kadulja. Ljekoviti sastojak tujon ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje pa se upotrebljava i kod upale grla. Važno je napomenuti da tujon u većim količinama može imati i nepovoljan učinak, stoga treba biti oprezan u primjeni, tj. ne pretjerivati u količini, a iz opreza se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci. Mlaki čaj od kadulje treba grgljati (ne gutati), dobro isprati usnu šupljinu i ispljunuti. Na tržištu postoje i za uporabu praktičniji oblici poput sprejeva (npr. hidrolat od kadulje) kojim se nakon pranja zubi ujutro i navečer, a po potrebi i tijekom dana pošprica usna šupljinu i desni. Tinkture koje spominjete također su dobre za probleme s desnima, obično je to smjesa tinktura ljekovitih biljaka koje povoljno djeluju na zubno meso, obično uz kadulju sadrže još i kamilicu, miru, potentilu (uspravnu petoprstu), eventualno uz dodatak eteričnog ulja klinčića i propolis.

Ukoliko higijena usta preporučenim pripravcima nakon nekog vremena ne bude djelotvorna, obratite se za savjet stomatologu.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Herpes zoster liječenje VIŠE

Pozdrav, imam dijagnozu herpes zoster u lijevom oku, bolovi su nepodnošljivi. Doktor mi je rekao da to nije lagan postupak liječenja, već dugotrajan. Molim Vas da mi odgovorite koliko je to dugotrajan proces liječenja budući više ne mogu piti antibiotike i ostale lijekove u tolikim količinama.

 

Herpes oka je ponavljajuća virusna infekcija koja ponekad može uzrokovati upale i ostaviti ožiljke na rožnici. Liječenje ovisi o dijelu oka zahvaćenim infekcijom i o vrsti uzročnika (virusa) pa se tako mogu koristiti lokalni (kapljice za oko) ili oralni antivirusni lijekovi, u nekim slučajevima se prepisuju i kortikosteroidi. Važno je terapiju provesti do kraja jer se simptomi lako mogu vratiti ukoliko se prerano prekine. Na vaše pitanje nažalost ne mogu odgovoriti, s obzirom da se radi o medicinskom pitanju molim vas obratite se svojem oftalmologu.

 

Melita Petrović, mag. pharm zatvori
više

Gavez i liječenje čukljeva VIŠE

Poštovani, imam oteklinu kod nožnog palca. Tražila sam mnogo informacija i naišla sam podatak da postoji gavezova mast protiv čukljeva na nozi. Vidjela sam da postoje i silikonski umetci za prste. Zanima me je li ova mast dostupna u ljekarnama i što mislite o njezinoj učinkovitosti.

Hallux valgus ili čukalj je deformacija prednjeg dijela stopala i najčešće je estetski problem, komplicira nam i sužava izbor obuće, no može uzrokovati i bolove i tada se počinje razmišljati o  liječenju. U medijima posljednje vrijeme pojavljuje se puno savjeta za „čudotvorno izlječenje „ tog problema, čak i  u kratkom roku. Tako se spominje i gavez, biljka čiji se pripravci (mast i tinktura) tradicionalno koriste kao sredstva za zacjeljivanje trauma i oštećenja kože, te kao pomoć kod  iščašenja, uganuća, kontuzija i ostalih problema s  mišićima  i zglobovima.

Glavna aktivna djelatna tvar u gavezu, alantoin, ima sposobnost poticanja stvaranja novog tkiva, stimulira stanični rast, što rezultira epitelizacijom kože, odnosno njezinom regeneracijom. Osim toga ima snažno keratolitičko i adstrigentno djelovanje, što znači da pospješuje ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica površinskog sloja kože.

Možete tretirati hallus valgus s gavezovom masti, po nekim preporukama i do godinu dana, no, nerealno je očekivati da će to ukloniti  deformitet na kosti nožnog palca.

Preporučam da si nabavite neko od malih pomagala koje će olakšati nošenje obuće i smanjiti bol, ima velik izbor. Obično su to silikonski štitnici u obliku  flastera, naprstka ili separatora za prste. Usporiti razvoj deformacije, ublažiti bolove i olakšati hodanje može i nošenje ortopedskih uložaka i obuća po mjeri. Kada je problem jako velik i uzrokuje intenzivne bolove, te nemogućnost nošenja obuće, preporučuje se operativni zahvat kod ortopeda.

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Gljivice na noktima VIŠE

Poštovani, već dvije godine borim se sa glivicama noktiju na lijevoj ruci. Naime, godinu dana koristio sam proizvod protiv gljivica, ali ništa nije pomoglo. Promijenio sam više proizvoda i vidljiv je napredak, ali s obzirom na moju upornost očekivao sam bolji rezultat. Imate li možda neki savjet što bi moglo biti najučinkovitije rješenje?

Gljivična oboljenja noktiju ne mogu se brzo izliječiti. Treba biti ustrajan u liječenju jer se infekcija često vraća. Liječenje je lokalno, mazanjem preparata sa antimikotičkim djelovanjem, obično u obliku tekućine (kapi) ili kreme, a u novije vrijeme  postoje i preparati  u obliku laka za nokte ili olovke za premazivanje nokta. Ako nema uspjeha sa upornim mazanjem preparata koje navodite, možete promijeniti i pokušati sa drugim lijekovima iz skupine lokalnih antimikotika. Ima ih dosta, osim mikonazola i naftifina koje ste Vi koristili. To su još (navodim generička imena, a na tržištu ih ima pod više zaštićenih imena) terbinafin, klotrimazol, amorolfin, ketokonazol…Neki se mogu nabaviti bez recepta, a neki samo na liječnički recept koji možete zatražiti od Vašeg liječnika.

Za gljivične infekcije postoji i prirodna pomoć, primjerice ulje australskog čajevca koje uništava gljivice, viruse i bakterije te sprječava njihov razvoj. Maže se  na oboljeli nokat i  par puta dnevno, samo ili u kombinaciji s odgovarajućom terapijom. Osim lijekova i biljnih proizvoda na tržištu postoje i  tzv. „medicinski proizvodi“, koji ne sadrže ljekovite supstance, antimikotike, već blaže sastojke (npr. urea, mliječna kiselina, ulje čajevca…) koji djeluju po principu prodiranja u strukturu nokta i snižavanju pH vrijednosti čime se stvara kiselo okruženje koje je nepovoljna okolina za gljivice te  posljedično  zaustavlja  širenje  gljivica na noktima (npr proizvodi od Scholla i sl.).

 

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama