Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Vitamin D VIŠE

Poštovani,

Išla sam na vađenje krv radi određivanja razine vitamina D u krvi i utvrđeno je da imam 74 nmol/L, a kao referentni interval uzet je nedostatak vitamina D: < 25 nmol/L; Preporučene vrijednosti: > 75 nmol/L. Zanima me kako održati postojeću odnosno povećati vrijednost iako ona nije kritična. Hvala na Vašem odgovoru.

 

Vitamin D3 (kolekalciferol)  ima niz pozitivnih djelovanja, a u posljednje vrijeme naglašava se i njegova uloga u poticanju imuniteta. Ne može se sintetizirati u organizmu pa se mora se unositi izvana – sintezom u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu ili iz hrane. Jedno i drugo obično nije dovoljno pa je nadopuna preporučljiva. Preporuka za nadoknadu preparatima koji sadrže vitamin D3 nalazi se i u Smjernicama koje je objavio HZJZ u vrijeme Covid pandemije. U ljekarnama se mogu nabaviti bez recepta preparati u obliku tableta ili kapi. Preporučene dnevne doze D vitamina danas su puno više od nekadašnjih. Kod odraslih osoba preporučuju se preventivne doze vitamina D od 1.500 – 2.000 IJ (internacionalnih jedinica) na dan do max. 4000 IJ.

Za zdrave osobe (tj. koje nemaju klinički značajan nedostatak D vitamina) dovoljan je umjeren dnevni boravak na suncu (20-ak min.), a u zimska vremena korisno je uzimati nadopunu. Praktičnije je i lakše doziranje u kapima, npr.  preparat  koji sadrži 1000 IJ u 1 kapi (takvih ima u ljekarnama). Važno je znati i da se radi bolje apsorpcije uzima iza jela (najvećeg, po mogućnosti masnog obroka) u žličici s malo vode ili soka.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Otvorena rana VIŠE

Poštovani,

Imam već duže vrijeme otvorenu ranu na nozi. Idem kod dermatologa koji mi je preporučio neke obloge, ali nikako da zacijeli pa molim vašu pomoć. Srdačan pozdrav.

 

Tradicionalno se smatralo da rane najbolje zacjeljuju kada se potiče “suho” zacjeljivanje. Danas se smatra da takav pristup ima nedostataka. Osim toga promjene obloga često su bile traumatične zbog prianjanja materijala obloge na površinu rane. Nove spoznaje rezultirale su i novim standardom prema kojem se optimalno liječenje rane provodi u vlažnim uvjetima. U vlažnom okruženju stvaraju se fiziološki uvjeti za zacjeljivanje rane: nove stanice lakše se stvaraju, razmnožavaju i migriraju. Postoji velik izbor raznih gel-obloga, ovisno o stanju rane, fazi procesa zacjeljivanja i terapijskom cilju. Budući da se liječite kod specijalista dermatologa, sigurna sam da Vam je preporučena najprikladnija obloga, samo treba biti strpljiv jer to nije brz proces.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Parodontni džep VIŠE

Poštovani,

Koji je najbolji lijek za liječenje upale parodontnog džepa?

Probleme s parodontom (tkiva koja služe za pričvršćivanje zuba) ne možete sami liječiti. Stomatolog će nakon dijagnosticiranja, ovisno o vrsti i stadiju bolesti, poduzeti liječenje koje obično uključuje struganje (kombinacija ručne i ultrazvučne tehnike) svih bakterijskih naslaga sa površine korijena koje uzrokuju bolest, odrediti individualnu  antibiotsku terapiju ako je potrebno i dati vam savjete za održavanje pravilne oralne higijene bez čega nama pravog ozdravljenja.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Nesanica VIŠE

Poštovani,

Zadnjih tjedan dana imam nesanicu, često se budim po noći i nakon toga imam problema a ponovnim usnivanjem. Ne bih htio koristiti nikakve lijekove koje sadrže Diazepan ili nekakav sličan hipnotik zbog velikog rizika od ovisnosti i štetnosti samog lijeka. Našao sam u ljekarni Esi Melatonin Pura Active – kapsule s valerijanom koje sadrže 1 mg melatonina i 500 mg suhog ekstrakta valerijane. Zanima me je li te kapsule mogu imati štetan učinak na zdravlje ukoliko se koriste duže vrijeme i izazivaju li ovisnost? Ja trenutno uzimam svoju redovitu terapiju Antihistaminik Telfast 180mg Feksofenadinklorid, pa me zanima je li uzimanje oba lijeka može prouzrokovati nekakvu kontradikciju. Hvala na odgovoru i lijep pozdrav.

Najčešći sastojci  biljnih preparata za pomoć kod nesanice su valerijana (odoljen), pasiflora i hmelj, a u novije vrijeme i melatonin. Melatonin je hormon koji se uglavnom luči u žlijezdi epifizi, a glavni mu je učinak reguliranje cirkadijanog ritma (ritma spavanja i budnosti). Najviše razine melatonina postižu se tijekom noći, a opadaju u zoru, također, razina melatonina sa starošću opada  što objašnjava učestalu pojavu nesanice kod starijih osoba.

Kao sredstvo za spavanje najčešće se koristi kod nesanice uslijed promjena u ritmu spavanja i budnosti (npr. kod promjena vremenskih zona i sl). Ispitivanja su pokazala  da uzimanje dodataka prehrani s melatoninom poboljšava kvalitetu sna i produljuje njegovo trajanje, a pritom ne dolazi do tolerancije. Dakle, ne izaziva navikavanje, no može izazvati pospanost ako se uzima tijekom dana (uzeti samo 1 kapsulu od 0,5-1 mg, navečer, 1 sat prije odlaska na spavanje). Ne preporučuje ga se uzimati s drugim lijekovima za spavanje niti antidepresivima, lijekovima za dijabetes, a može povećati i djelovanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka i lijekova koji usporavaju zgrušavanje krvi. Ne stupa u interakciju s antihistaminikom kojeg uzimate, ali ne uzimajte ih u isto vrijeme (Telfast uzmite  tijekom dana). Kako Vaš problem s nesanicom traje tek tjedan dana, vjerojatno ćete ga brzo riješiti, dugotrajna terapija melatoninom (više od 12 tjedana) se ne preporuča.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Hemoroidi VIŠE

Poštovani,

Imam Hemoroide koje osjećam kao neugodnu bol u rektumu. Koristio sam neke masti, ali bez uspjeha (Galenski). Nema nikakvog krvarenja niti boli kod obavljanja stolice. Što bi mi mogli preporučiti i gdje da kupim?

U terapiji bolnih i upalnih faza hemoroidne bolesti koriste se pripravci za lokalnu primjenu u obliku masti/krema ili čepića (čepići se uglavnom koriste u terapiji unutarnjih hemoroida).  Sastojci pripravaka sadrže tvari koje pomažu pri procesima ponovne epitelizacije i zacjeljivanja oštećenja anorektalnog kanala, uklanjaju  bol, peckanje, svrbež i upalu hemoroida. Od prirodnih sastojaka koriste se biljni ekstrakti, npr. tekući ekstrakt kamilice, hamamelisa i nevena ili ljekovite tvari iz meda, kao što su matična mliječ i propolis. Matična mliječ potiče regeneraciju tkiva, a poznato je da propolis ima protuupalno i lokalno anestetsko djelovanje.

Pripravke s navedenim prirodnim sastojcima možete nabaviti u ljekarnama, bez recepta.

Kod hemoroida s krvarenjem i upalnim promjenama preporuča se preparat koji sadrži polikrezulen (djeluje na nekrotično tkivo i zaustavlja krvarenje) i cinhokain (lokalni anestetik, ublažava bol i svrbež). Lokalna antihemoroidna sredstva s jakim protuupalnim sredstvima- kortikosteroidima i lokalnim anestetikom mogu znatno olakšati tegobe, no potrebna je oprezna primjena (izdavanje samo na recept).

U liječenju pomažu i neke nemedikamentozne mjere, prije svega zdrava prehrana s više obroka dnevno, unos dovoljne količine tekućine (do 2 l), izbjegavanje jako začinjenih jela i alkohola,   održavanje umjerene tjelesne aktivnosti te prehranu bogatu vlaknima. Problemi s hemoroidima pojačavaju se pri naprezanju kod defekacije pa je važno potaknuti debelo crijevo na redovito pražnjenje bez napora. Ukoliko imate takvih problema možete uzeti dodatak prehrani koji sadrži vlakna, primjerice preparat s psilijumom (ljuskice sjemena indijskog trpuca) ili mekinjama kao prirodnim izvorima vlakana.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Minerali VIŠE

Poštovani,

Imam 68 godina i već mjesecima pijem cink i selen. Trebam li napraviti pauzu i u kojim dozama ga je potrebno uzimati? Napominjem da se zdravo hranim.

Minerali su, kao i vitamini, važni za velik broj procesa u organizmu. Neki su potrebni u vrlo malim količinama, kao npr. cink i selen koje vi uzimate i nije ih potrebno nadoknađivati ako se redovito i raznoliko hranimo i ako zato nema nekakvog posebnog razloga tj. ako ne postoji dokazan manjak (što je izuzetno rijetka pojava).  U slučaju  utvrđenog nedostatka dotičnog suplementa, uzima se pojedinačni vitamin ili mineral.

Kada se uzimaju radi neredovite ili neuravnotežene prehrane ili  ako se osjećamo umorno, iscrpljeno ili se oporavljamo od neke bolesti, bolje je  uzeti multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji sadrži sve najvažnije sastojke u preporučenim dnevnim dozama. Osim toga, većina vitamina i minerala međusobno se potpomažu u djelovanju (npr. selen najbolje djeluje u prisutnosti vitamina E, a dugotrajno uzimanje cinka može smanjiti koncentraciju bakra).

Dnevna doza cinka je za odraslu ženu 8 – 12 mg. Na tržištu se mogu naći i preparati sa višim dozama, no nikako ne bi trebalo uzimati više od max. doze, tj.  od 150 mg.

Selen je antioksidativni mineral, preporučeni dnevni unos  iznosi 55 mcg  (tj.mikrograma), a u prekomjernim količinama (više od 400 μg na dan) može biti toksičan.

Iz vašeg pitanja nije jasno zašto ih vi uzimate duže vrijeme, ako nemate nekakav poseban razlog i zdravo se hranite,  mislim da je nepotrebno, a može biti i štetno ako su prevelike doze.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori