Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Kako spriječiti suhi kašalj? VIŠE

Pozdrav,

Imam suhi kašalj i niti jedan lijek mi ne pomaže. Ne znam što da radim, molim Vas pomoć.

Hvala.

 

Lijekovi koji se koriste kod suhog kašlja, antitusici, smiruju kašalj smanjujući ili blokirajući refleks kašlja, ne djelujući na sam uzrok kašlja. Tzv. „centralni antitusici“ s opioidnim djelovanjem (kodein i njegovi derivati, npr. folkodin) imaju brojne nuspojave (mučnina, pospanost, vrtoglavica, navikavanje) pa se propisuju samo izuzetno i ograničeno vrijeme. Dekstrometorfan iz iste skupine, ali bez analgetičkih svojstava, je bezreceptni lijek. Koristi se za kratkotrajno liječenje suhog, neproduktivnog kašlja kod prehlade ili gripe, a ne preporuča se kod dugotrajnog i kroničnog kašlja (npr. bolesnicima s emfizemom, ili astmom) kao ni pušaćima. Najčešće se koriste sintetski neopioidni antitusici koji nemaju neželjenih učinaka karakterističnih za opijate. Predstavnik ove skupine, butamirat, preporuča se za kratkotrajnu uporabu kod akutnih respiratornih infekcija popraćenim suhim nadražajnim kašljem. U ublažavanju suhog kašlja tradicionalno se koriste prirodni antitustici, biljni sirupi, najčešće od trputca, islandskog lišaja, bijelog sljeza, bršljana…
Ne znam koje ste antitusike koristili i koliko dugo Vam to traje. Kašalj je simptom koji se najčešće pojavljuje u respiratornim infekcijama, ali može biti i simptom težih bolesti, pa ako je i dugotrajan i nije povezan s prehladom ili slično, treba potražiti liječničku pomoć i istražiti uzrok.

 

Melita Petrović, mag.pharm zatvori
više

Prekomjerno znojenje VIŠE

Poštovani,

Moj veliki problem je prekomjerno znojenje. Sve preglede sam izvršio i doktori su ustanovili da je kod mene zdravlje potpuno u redu, ali znojenje nikako da prestane. Postajem već nervozan jer traje već nekih pet godina, pa Vas molim da mi kažete ima li išta protiv znojenja (nikakve tablete ne koristim) jer kao što rekoh zdravlje mi je dobro.

Hvala.

 

Znojenje je prirodan proces kojim se tijelo oslobađa toksina. Prekomjerno znojenje (hiperhidroza) može biti simptom nekih bolesti, dobro je što se kod Vas ne radi o tome, no to ipak ometa svakodnevni život i stvara neugodnost. Za rješavanje ovog problema navode se različite mogućnosti, od savjeta iz narodne medicine, lokalnog liječenja premazivanjem tekućih pripravaka (takvo liječenje je zahtjevno jer se treba provoditi svakodnevno, a učinak je kratkotrajan), sve do kirurških metoda. Prva neinvazivna i kozmetička mjera u smanjenju prekomjernog znojenja ispod pazuha je korištenje antiperspiranta, no glavni djelotvorni sastojak (na bazi aluminijskih soli), smatra se rizičnim za opasne nuspojave (iako to nije do kraja znanstveno potvrđeno). Savjetujem Vam da odete kod dermatologa i zatražite mišljenje o metodi liječenja koja bi bila najbolja za Vas.

 

Melita Petrović, mag.pharm zatvori
više

Ponovljivi recept VIŠE

Poštovani,

Možete li mi objasniti situaciju? Naime, lijekovi na ponovljivi recept su mi rezervirani u jednoj ljekarni. Dakle na e-receptu piše što je rezerirano, kada i do kada. Možete li mi objasniti što se događa nakon isteka rezervacije, postaje li lijek normalno vidljivi u ostalim ljekarnama ili je ljekarna u kojoj recept rezerviran dužna izdati taj lijek iako mi nije red za izdavanje (prerano je), a rezervacija je na sedam dana.

Unaprijed hvala na svakoj pomoći i lijep pozdrav!

 

 

U slučaju trajnog liječenja bolesnika s kroničnom bolešću, izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite ima pravo osiguranoj osobi propisati tzv. ponovljivi recept, za liječenje do najviše 180 dana.

Recept vrijedi 15 dana od dana propisivanja lijeka (osim u slučaju propisivanja antibiotika kada recept vrijedi 3 dana od dana propisivanja, odnosno propisivanja lijeka koji sadrži opojne droge i psihotropne tvari kada recept vrijedi 5 dana od dana propisivanja).

Kod prvog izdavanja lijeka propisanog na ponovljivi recept, pacijent dobije elektronički zapis koji omogućuje ponovljeno izdavanje propisanog lijeka, s podacima o preostaloj količini lijeka i predviđenom roku za sljedeće podizanje lijeka, koji se određuje prema predviđenom planu propisane terapije.

Pravo na ponovno izdavanje lijeka može se ostvariti u pravilu najranije 7 dana prije i najkasnije 15 dana kasnije od roka predviđenog za sljedeće podizanje lijeka, u bilo kojoj ljekarni.

Nakon 15 dana od roka kada je trebalo podignuti lijek, recept više ne vrijedi i više ga nema u inf. sustavu, tj. nije vidljiv ni u jednoj ljekarni, pa pacijent treba od svog liječnika zatražiti novi.

Tzv. „rezervacija“ radi se samo u slučaju kada su na recept propisana dva pakiranja lijeka, a ljekarna momentalno ima samo 1 kutiju.

Ukoliko pacijent odmah treba lijek i ne može čekati do sutra (ili max. 5 dana) kada će ljekarna dobiti naručeni lijek, izdaje se ta 1 kutija, a po drugu treba doći u istu ljekarnu već sutradan (ako vam kažu da ga je moguće nabaviti), a najkasnije u roku od 5 dana. Isto izdavanje 2. kutije lijeka ne možete obaviti u drugoj ljekarni.

 

Melita Petrović, mag.pharm zatvori