Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Voda u ušima VIŠE

Pozdrav, ima li neki efikasan način kako istjerati vodu iz ušiju, nakon ronjenja u moru, a da nije poskakivanje na nozi i treskanje glavom, što mi baš ne pomaže. Može li voda u ušima dovesti do nekih zdravstvenih problema ako na vrijeme ne izađe van.

Svaki puta nakon plivanja ili ronjenja treba iz uha izbaciti višak vode jer prevelika količina vlage pogoduje razmnožavanju bakterija ili gljivica što može izazvati akutnu upalu vanjskog uha tj.  zvukovoda, tzv.  ‘plivačko uho’. Mekanim ručnikom treba osušiti samo vanjski dio uha, a suvišnu vodu izbaciti naginjanjem glave u stranu, ako treba  i „poskakivanjem“ kako navodite u vašem pitanju. No, možete preventivno primijeniti neki preparat kojim ćete si olakšati ovaj problem i prevenirati upalu, npr. maslinovo ulje koje u uhu stvara masni film, odbija vodu i na taj način štiti od upale. Koristite sprej ili kapi na bazi maslinova ulja koje će dodatno omogućiti lakše izbacivanje vode iz uha pa se preporučuje stavljati ga, prevencije radi, prije odlaska na kupanje (ne stavljajte domaće maslinovo ulje u uši jer ono nije sterilno). U ljekarnama možete nabaviti  sprej sa kombinacijom maslinovog ulja i ulja čajevca koji posebnim sistemom doziranja oblaže ušni kanal i stvara vodootpornu barijeru te omekšava i prirodno uklanja ušni vosak.  Sprej za uho koji sadrži izopropilni alkohol, vodu, octenu kiselinu i dekspantenol također se može koristiti, posebno kod učestalog ili dužeg kontakta s vodom. Sastojnice ovog preparata osiguravaju mehaničko čisćenje i njegu  zvukovoda nakon kupanja, plivanja ili ronjenja i brzo sušenje, a octena kiselina vraća prirodnu kiselost koja je zaštitna barijera kože. Osobe koje su često i dugo u vodi, a sklone su upalama uha, mogu koristiti i silikonske čepiće za uši.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Problemi s kožom na stopalima VIŠE

 Poštovani,

Nakon povratka s mora primjetila sam da mi je koža na stopalima prepuna ispucale kože i mjehurića sitnih, djeluje kao da se koža ljušti. Je li to posljedica suhe kože ili su to možda gljivice?

Molim vas pomoć kako da riješim problem.

Hvala.

Različite promjene na koži  teško je dijagnosticirati samo iz opisa, čak i dermatologu.  Radi li se o gljivičnoj infekciji ili možda dishidrozi  (bolest koja se manifestira izbijanjem vodenih mjehurića na dlanovima i tabanima, posebno postranično na prstima) ili nečem trećem,  treba vidjeti  i prema tome odrediti terapiju. Gljive se liječe s kremama antimikotičkog djelovanja (neke se mogu nabaviti i bez recepta), a druga bolest s kortikosteroidnim kremama (po preporuci liječnika). Dakle, preporučam vam posjetiti liječnika. Ono što za sada  možete poduzeti sami, osim održavanja higijene stopala, su oblozi, odnosno kupke od hipermangana (prema uputi na proizvodu) i njega stopala nekom emolijentnom kremom ili Dekspantenolom koji  sprječava gubitak vode kod suhe kože, pojačava obrambenu funkciju kože kod osjetljive i nadražene kože, ublažava upalna stanja kože i smanjuje bol i crvenilo.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Opeklina VIŠE

Poštovani,

Opekla sam se s figarom za kosu po ruci, prvo mi je koža samo promijenila boju u tamno, no kasnije se na tom području napravio mjehurić, ali mali ne preko cijele rane. Zatim se počelo to jako crveniti, a mjehurić se pretvorio u ranu te na tom mjestu imam sad i oteklinu. Kako liječiti tu opeklinu, trebam li ju zatvarati smijem li s tom rukom vježbati itd…

 Kod manjih  površinskih  opeklina uglavnom si možemo sami pomoći, ne treba tražiti liječničku pomoć. Opečenu površinu treba odmah uroniti u hladnu vodu, držati tako nekoliko minuta i zatim pokriti čistom gazom. Preporuča se na opeklinu ništa ne stavljati (masti, ulje, prašak ili nešto slično), važno je  držati opečeno  područje čistim, jer kada se ošteti gornji sloj kože (epidermis), mogu nastati infekcije i lako se širiti. Ako su nastali mjehuri, ne smiju se bušiti. Za obnavljanje kože i cijeljenje blažih oštećenja kasnije možemo opečeno mjesto namazati ribljom masti ili staviti posebne hidrokoloidne obloge koje imaju antibakterijsko, analgetsko i protuupalno djelovanje. Ako postoji rana, može se nanijeti neka antibiotska krema kao što je srebrni sulfadiazin ili npr. antibiotski gel s tirotricinom (može se nabaviti bez recepta).

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Potkožni prišt VIŠE

S vremena na vrijeme, možda dva ili tri puta godišnje, ispod donje usne mi se pojavljuje potkožni prišt. Najprije se javlja nelagoda, pa se može osjetiti kao kuglica ispod kože dok se na kraju ne zacrveni i na površini na mjestu gdje se je formirao. Međutim, takav prišt ne dozorijeva kao što bi to bio slučaj sa ostalima, ne puca i ne prazni se, već jednostavno prođe nakon nekog vremena. Može li se što učiniti da brže prođe ili da se ublaži nelagoda dok traje? Kakvi su to uopće prištići? Inače imam čisto lice bez mitisera ili prišteva, a 44 mi je godina.

 Na potkožni prištić koji vam se povremeno pojavljuje možete stavljati kockicu leda (omotanu u gazu) da smiri upalu i bol, te premazivati uljem čajevca (par kapi u pola dcl vode) koje ima prirodna antibakterijska svojstva. Nemojte pritiskati i pokušavati istiskivati prišt, samo će se pogoršati.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Bijele pjege na rukama VIŠE

Poštovani, imam 54 godine i dobila sam bijele pjege po rukama, mislim da bi čak mogla povezati to s većom izloženosti suncu. Molim vas informaciju s čime to mogu tretirati?

 Promjene na koži u vidu bijelih pjega najčešće se povezuju sa kožnom bolešću – vitiligom. Ako se radi o vitiligu, liječenje se provodi fototerapijom, a od  pomoći mogu biti kortikosteroidne kreme i sintetski preparati vitamina D. No, pojava bijelih mrlja na koži može nastati i od niza drugih  uzroka – nedostatka  nekih vitamina (A, D),   bezopasne virusne infekcije, anemije koja nastaje uslijed nedostatka vitamina B12, može biti gljivična infekcija  (pitirijaza), a mogu biti i znak neke unutarnje bolesti.  Liječenje se provodi ovisno o uzroku. Osim izbjegavanja  izloženosti suncu, za sada vam se ništa ne može preporučiti dok se ne sazna o čemu se radi – dakle posjet dermatologu.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Herpes VIŠE

Pozdrav, imala sam herpes na usnici koji se proširio na kožu na bradi, na usnicama je prošlo, ali koža na bradi nikako ne zacjeljuje, jako je suha i ljušti se. S čime da mažem i kako se toga riješiti jer je koža takva već preko tjedan dana. Ima li nešto na biljnoj bazi čime bi mogla tretirati herpes jer ovo sve jako dugo traje. Mazala sam kremom herplex, ali ne pomaže.

 Lokalna primjena aciklovira (Herplex) je učinkovita, ali mora se često primjenjivati (i više od 5 puta dnevno, što je uobičajeno doziranje, 1.dan dobro je mazati svakih sat vremena). Terapija traje 4 dana, a može i do 10 dana. Moguće je da se pojave sekundarne bakterijske infekcije kože i tada je indicirana lokalna ili sustavna primjena antibiotika. Od prirodnih proizvoda možete koristiti npr. hidrolat kadulje (hidrolati, tzv. cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja). Tekućina se nanosi raspršivanjem ili se stavljanjem obloga (sterilna gaza natopljena hidrolatom). Time se ubrzava proces zacjeljivanja, smanjuje osjećaj svrbeži, ublažava bol te umiruje koža.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Antiparazitni program VIŠE

Poštovani, molim objašnjenje, antiparazitni program je li  koristan za x bolesti te gdje i kako se može naručiti.

 Svako malo u medijima se pojavi neka metoda kojom se liječe različite bolesti, a posebno treba biti skeptičan prema nečemu za što se navodi  da  „liječi sve bolesti“.    Tzv. „antiparazitski program“ temelji se na (znanstveno nedokazanoj) činjenici da „paraziti“ (i bakterije, virusi, gljivice….) mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme, s posljedicama po skoro sve tjelesne sustave, a liječenje se sastoji od periodičnog  „ čišćenja  organizma“-  čišćenjem crijeva i uzimanjem biljnih tinktura (uglavnom od biljaka koje nisu dozvoljene za uporabu). Cijeli niz tvrdnji na kojima se temelji taj program nema znanstvenu utemeljenost, od toga da čišćenjem (od uglavnom nepostojećih parazita) nije moguće liječiti ili izliječiti navedene bolesti, do toga da biljni sastojci koji se koriste u ovom programu (pelin, crni orah i klinčić) imaju antiparazitarni učinak na ljudima.

Učinkovitost nekog lijeka ili načina liječenja provjerava se strogo kontroliranim kliničkim istraživanjima na ljudima, nasumično raspoređenih u ispitivanu i kontrolnu skupinu kako bi usporedni podaci bili što objektivniji. I to za svaku pojedinu bolest koju taj lijek ili metoda navodno liječi, i na  velikom broju  ispitanika. U ovom slučaju nema nikakvih dokaza o opravdanosti i učinkovitosti ovoga programa.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Odgoda menstruacije VIŠE

Poštovana, zanima me imaju li tablete za odgodu menstruacije, negativne učinke kasnije na ciklus ili općenito na zdravlje i na koji način one funkcioniraju? Je li mi potreban recept za te tablete ili se to može bez recepta kupiti?

Kada je iz nekog medicinskog razloga ili zbog posebne prigode,  na nekoliko dana  potrebno odgoditi mjesečnicu, to se može učiniti bez posebne opasnosti i narušavanja zdravlja. Bilo da se  promjeni  shema uzimanja kontraceptivnih tableta (za one koje redovito koriste oralnu hormonalnu kontracepciju) ili tabletama koje sadrže gestagene hormone. U svakom slučaju potrebno je javiti se ginekologu radi recepta i upute o doziranju, jer se ne mogu  kupiti u ljekarni bez recepta.

Nema posebnih nuspojava odgađanja krvarenja oralnim kontraceptivima i/ili oralnim gestagenima, one su  iste su kao i kod uzimanja ovih tableta u druge, primjerice kontracepcijske svrhe. Ako žena inače dobro podnosi kontracepcijske tablete, posebnih ili dodatnih nuspojava nema. Eventualno se može pojaviti oskudno krvarenje tijekom uzimanja kontraceptiva. Do nepravilnosti u trajanju i duljini ciklusa nakon prekida korištenja metode odgađanja menstruacije, može doći samo u slučaju čestog korištenja, što nije preporučljivo.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Liječenje Hemofilija A VIŠE

Poštovani, imam unuka starosti 9 mjeseci kome je nedavno dijagnosticirana urođena Hemofilija A. Interesira me ima li u kineskoj medicini nekih preparata koji tretiraju ovu bolest.

 Osoba oboljela od hemofilije, rijetke nasljedne bolesti, nema dovoljno faktora zgrušavanja krvi i treba izbjegavati situacije koje bi mogle izazvati krvarenje. Iako potpunog izlječenja za hemofiliju još nema, oboljeli uz adekvatnu terapiju mogu živjeti gotovo normalan životni vijek. Liječenje se temelji na nadoknađivanju manjka odgovornog faktora i ono je danas vrlo djelotvorno. Nije mi poznato što ima u kineskoj medicini, ali preporučam vam da ne pokušavate nikakve alternativne metode. Obratite se s povjerenjem specijalisti za ovakve bolesti, radi određivanja terapije i kako bi dobili upute za izbjegavanje rizičnih situacija i ostale savjete kako se ponašati s tom bolešću.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Narukvice protiv komaraca VIŠE

Zanima me jesu li narukvice protiv komaraca doista učinkovite? Imam djecu stariju od 9 godina te me zanima koliko su repelenti sigurni za njihovu kožu, posebno ako se apliciraju na veću površinu tijela.

Narukvice protiv komaraca sadrže prirodne sastojke (eterična ulja), dosta su učinkovite i sigurne su za djecu iznad 3 godine (ili za mlađe ako se spriječi stavljanje u usta). Repelenata ima različitih sastava, od onih koji sadrže sintetske komponente do biopesticida, tj. onih koji sadrže komponente prirodnog podrijetla (biljaka, životinja, bakterija i nekih minerala). Sigurnost i dugotrajnost učinka ovisi o koncentraciji, a različite zemlje imaju različitu zakonsku regulativu (ulaskom u EU i u nas je značajno smanjen broj i vrsta dostupnih repelenata insekata). Kod nas dostupni, sigurni su za primjenu i kod djece i osjetljivijih skupina, samo je važno da se koriste po preporuci proizvođača.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Gljivice i lak za nokte VIŠE

Poštovani, postoji li u prodaji lak za nokte u boji koji bi se preko ljeta smio koristiti na noktima na nogama koji su zahvaćeni gljivicama? Lak za nokte koji je ujedno i antimikotik je proziran, no može li se možda preko njega aplicirati običan lak?

Lak za nokte s ljekovitom supstancom, antimikotikom širokog spektra djelovanja (amorolfin), primjenjuje se na zahvaćeni nokat na prstima ruke ili noge jednom tjedno i za vrijeme liječenja treba izbjegavati lakiranje noktiju ili korištenje umjetnih noktiju, kod ozbiljnih gljivičnih infekcija liječenje je dugotrajno m(više mjeseci).

Postoji i lak za nokte protiv gljivica koji djeluje po principu prodiranja duboko u strukturu nokta i snižavanju pH vrijednosti, čime se stvara kiselo okruženje koje zaustavlja širenje  gljivica na noktima. Proizvod je  2 u 1, sadrži i sastojak koji malo posvijetli nokat (blijedo ružičasto) što poboljšava izgled bolesnog nokta.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Bezbolni mjehurići na dlanu VIŠE

Na dlanovima su mi se pojavili sitni mjehurići, 6, 7 njih ukupno na oba dlana i nisu grupirani na istom mjestu. Ne svrbe, niti peku, niti imam bilo kakve druge simptome. Obično su jedan dan bjelkasti i ispupčeni, a već nakon nekoliko sati pretvaraju se u crvene točkice (kao da su pukli iznutra) te više nisu ispupčeni. Ne otvaraju se, ne prazni se sadržaj iz njih, već se na tom mjestu koža nakon nekoliko dana oguli i to je sve. Ne šire se na druge dijelove tijela. Trebam li se javiti liječniku? Nisam alergična na metal, niti sam do sada registrirala neku drugu kontaktnu alergiju. Alergična sam na sunce, no ovi su mjehurići na dlanovima.

 Ako ove kožne promjene kod vas potraju, obratite se liječniku, jer se ne može nagađati o čemu se radi niti preporučiti bilo kakva terapija.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Kašalj VIŠE

Svako proljeće počnem jako kašljati. Išla sam slikati pluća i nisu mi ništa otkrili na njima, liječnici kažu da je sve u redu, no kašalj ne prestaje. Što biste mi preporučili za ublažavanje kašlja?

U vašem pitanju ne navodite jesu li liječnici možda posumnjali na alergijski kašalj. Kašalj, osim kao simptom prehlade, bolesti pluća ili nuspojava uzimanja nekih lijekova (određena vrsta antihipertenziva), može biti i jedan od simptoma alergijske reakcije. Uzrokovan je prekomjernim reakcijama imunološkog sustava na određene tvari kojima je tijelo izloženo, oslobađa se histamin koji  je odgovoran za curenje nosa, kašljanje, kihanje i slične probleme s dišnim sustavom. Može biti suh ili mokar, no najčešće je u pitanju suhi kašalj, često i noću. Događa se u bilo koje doba godine (za razliku od prehlade koja se najčešće javlja u hladnijim godišnjim dobima), može biti sezonskog karaktera (uglavnom u jesen ili proljeće), a može trajati tijekom cijele godine ovisno o vrsti alergena (npr. grinje, prašina, hladnoća, pelud) koja izaziva kašalj. Ako je potrebno napravite pretrage i ako se radi o alergiji pomoći će lijekovi (antihistaminici), a učinkovit je i med (jedna čajna žličica svaki dan, može i u šalicu (npr od đumbira, majčine dušice, lovora…).

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Žuljevi na petama VIŠE

Što biste mi preporučili za tretiranje rana od žuljeva na petama? Raskrvarile su se i jako peku i bole.

 Svaku ranu, pa tako i od žuljeva treba isprati hladnom vodom te što prije dezinficirati čime se uništavaju mikroorganizmi koji bi mogli izazvati infekciju. Ako imate žuljeve s mjehurima, preporuča se ne dirati i ne bušiti ih, a kada žulj pukne ne potrgati kožu od mjehura. Nakon dezinfekcije najbolje je staviti specijalni flaster protiv žuljeva koji sadrži gel koji ubrzava proces zacjeljivanja rane, a istovremeno štiti ranu i ublažava bolove.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Probava VIŠE

Poštovani,

imam 18 godina i već par dana osjećam nadutost u trbuhu i blagu bol te čestu potrebu za mokrenjem, a pritom mi se na gaćama i hlačama pojave tragovi krvi kod anusa. Kad sjedim imam osjećaj kao da ima nešto kod anusa. Također, u zadnje vrijeme jedem dosta suhu hranu. Molim Vas mišljenje što bi to moglo biti.

 

Svako krvarenje iz rektuma ili pojava krvi u mokraći iziskuje pregled i ispravnu dijagnozu jer to može biti simptom bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako su problemi s hemoroidima (nisu opasni, ali su neugodni), trebate konzumirati veće količine tekućine, prehranu bogatu vlaknima, održavati redovitu probavu, a antihemoroidalne kreme ili čepići (koji u svom sastavu obično imaju i lokalni anestetik) mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Preporučam da se obratite liječniku i radi drugih simptoma koje navodite.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama