Pitajte ADIVA ljekarnika

Obratite se s povjerenjem za stručni savjet

POSTAVITE PITANJE

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stranici.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se Vaš odgovor nalazi među njima.

više

Interakcija lijekova VIŠE

Poštovani,
smijem li koristiti preparat crvene riže ako uzimam Concor lijek za tlak i Eutirox za štitnjaču?
Jesu li ova dva navedena lijeka u interakciji?

Fermentacijom riže dobiva se supstanca monakolin K koji inhibira sintezu kolesterola istim mehanizmom djelovanja kao i lijekovi iz skupine slatina. Lovastatin je jedan od sastojaka crvene riže, no u puno je manjoj količini (obično 3-5 mg, dok su doze statina u lijekovima 10- 40 mg). Budući da su preparati crvene riže dodaci prehrani , nema dovoljno studija i podataka o nuspojavama i interakcijama kao kod lijekova, no mogu se primjeniti ista upozorenja koja vrijede i za lijekove iz skupine statina. Treba izbjegavati alkohol i lijekove koji negativno utječu na jetru, antikoagulanse, lijekove za sniženje tlaka i štitnjaće. Lijekovi koje uzimate mogli bi izazivati interakcije s statinima, naročito ako se uzimaju velike doze i dugotrajno. Ako kod vas zaista postoji potreba za smanjenjem masnoća u krvi, mogli bi uzimati preparat crvene riže, u preporučenim dozama, 3 do 6 mjeseci, no savjetujte se još i s vašim liječnikom.

Melita Petrović, mag. pharm. zatvori
više

Upala grla VIŠE

Trenutno primam injekcije pencilina zobg jake upale grla, jutros sam primio injekciju da li ja danas smijem ici raditi (praksu) pošto me boli to gdje sam primio injekciju već par dana nisam išao u školu?

Poštovani,

ako primate injekcije penicilina za upalu grla, pretpostavljam da se radi o streptokoknoj upali grla. Sigurno vam je liječnik dao uputu, često se preporučuju mirovanje par dana jer je zbog infekcije cijeli organizam oslabljen, no o tome odlučuje vaš liječnik. Što se tiče bolnosti mjesta na koje ste primili injekciju, to je uobičajeno, a pomoći si možete stavljanjem hladnih obloga na mjesto aplikacije lijeka i blagim masiranjem.

Aleksandra Grundler Bencarić, mag.pharm. zatvori
više

Biljka kava kava i tinktura VIŠE

Poštovani,

Možete li mi molim Vas reći nakon koliko vremena počinje djelovati biljka kava kava, kakvog je okusa tinktura i gdje se može kupitI te koliko košta?

Kava kava (lat. Piper methysticum) podrijetlom je s pacifičkog otočja, botanički srodna s našom metvicom. Otočani je koriste stoljećima u obliku napitka, ekstrakta korijena, u religijske i medicinske svrhe, jer djeluje anksiolitički, odnosno umanjuje tjeskobu te djeluje i kao pomoć kod uspavljivanja. Iako postoje studije koje ukazuju na učinak, istovremeno su primjećene i ozbiljne nuspojave, prvenstveno oštećenje jetre. Zbog toga je u mnogim državama zabranjena u obliku nekog preparata, kao i kod nas. Prema Pravilniku o  tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/2013.) u Hrvatskoj se kava kava nalazi na popisu  biljnih vrsta koje su zabranjene u hrani i dodacima prehrani. Stoga vam ne preporučujem da koristite proizvode kava kave.

Aleksandra Grundler Bencarić, mag.pharm. zatvori
više

Paraziti VIŠE

Poštovani, zanima me ima li za kupiti u slobodnoj prodaji nešto protiv parazita (glista)?

Za liječenje parazita (glista) koristi se lijek mebendazol (tablete ili sirup Vermox). Lijek se nabavlja putem recepta i uzima 1 tableta ujutro i navečer, 3 dana uzastopce, a liječenje se može ponoviti nakon tri tjedna ako su paraziti još prisutni u stolici. Kod nas nema bezreceptnih lijekova za tu indikaciju. Od prirodnih lijekova protiv parazita, u narodnoj medicini spominju se začini origano i timjan, ekstrakt sjemena grejpa, pelin, češnjak…, no jedino je djelotvoran mebendazol.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Kombinacija dva proizvoda VIŠE

Poštovani, zanima me smijem li kombinirati Supradin Q10 i Propocijan plus od Pip-a?

Supradyn je dobro uravnotežena kombinacija svih važnih vitamina i minerala uz dodatak koenzima Q10 za vitalnost i energiju. Propocijan plus kapsule su kombinacija sastojaka koji djeluju kao antioksidansi (dva biljna sastojka i C vitamin). U oba preparata jedini zajednički sastojak je C vitamin, čija ukupna količina, ako se uzimaju zajedno, je još puno manja od maksimalno dozvoljene. Dakle, moglo bi se uzimati istovremeno, ali nema potrebe.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Ulje noćurka i fenotiazini VIŠE

Poštovani,
trebala bih početi piti ulje noćurka radi reguliranja hormona. Međutim, piše da se noćurak ne smije piti uz lijekove koji su iz skupine fenotiazina, pa me zanima pošto pijem Calixtu i Misar, možete li mi molim vas reći spadaju li ti lijekovi u tu grupu fenotiazina? Unaprijed hvala na odgovoru!

Ulje noćurka čije sjemenke sadrže ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama olakšavaju brojne zdravstvene tegobe. U oralnom obliku koriste ga žene za probleme uzrokovane hormonima. Moguće su interakcije s nekim skupinama lijekova (antikoagulansi, fenotiazini). Antidepresiv Calixta (mirtazapin), te anksiolitik Misar ne pripadaju skupini fenotiazina (to su antipsihotici starije generacije).

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Masna jetra VIŠE

Poštovana, suprug ima 49 godina i sistematskom pregledu rečeno mu je da ima povećanu i masnu jetru. Nalaz glasi: voluminozna jetra oko 131mm u MCL ehogenije strukture steatonična, bez fokalnih lezija ili znakova dilatacije intra. Molim Vas da nam protumačite nalaz i date savjet kako se liječiti? Bi li pomogao silimarin ili neki drugi biljni pripravak? Suprug nije alkoholičar, ali je bivši vojnik pa je bio dosta pod stresom. Živimo u Gorskom kotaru. Uzgajamo koze, pa me zanima može li pomoći sirutka?

Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri (kada prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva). Uzroci mogu biti neki lijekovi i toksini, alkohol, te debljina, šećerna bolest, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, neke nasljedne bolesti i virusne bolesti (hepatitis C). Dijagnosticira se ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova. Ne postoji specifično liječenje ovog stanja, a korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi. U ishrani treba značajno smanjiti unos masne hrane, šećera, soli i alkohola. Masna jetra čest je nalaz na UZ pregledima i ne mora biti zabrinjavajuće, no za detaljno tumačenje nalaza vašeg supruga obratite se liječniku. Što se tiče sirutke, to je vrlo vrijedan nusproizvod u proizvodnji sira, njeni proteini imaju velik udio esencijalnih aminokiselina važnih za zdravlje i dobro je da ju uzimaju svi (osim osoba osjetljivih na laktozu). U tradicionalnoj medicini sirutka se upravo preporučuje za probleme s jetrom, pogotovo kozja. Također, u svrhu zaštite i regeneracije jetre preporučljivo je uzimati biljni lijek Silymarin.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Bioidentični hormoni VIŠE

Poštovani, mogu li uzimati bioidentične hormone zbog preuranjene perimenopauze, a imala sam trombozu, kolektomiju zbog ulceroznog kolitisa i imam primarni sklerozirajući kolangitis?

U svojem pitanju ne navodite koliko vam je godina, te imate li kakvih neugodnih simptoma, ili bi se odlučili na ovu terapiju radi prevencije učinka hormonalne neravnoteže u menopauzi (na kardiovaskularni sustav, kosti i ostalo…). Bio-identični hormoni počeli su se primjenjivati prije 10-ak godina i zagovornici ove metode tvrde da su učinkovitiji i sigurniji u odnosu na konvencionalnu terapiju, obično se koriste u obliku gela ili kreme i individualno se doziraju. Kod nas ova vrsta terapije nije zaživjela, nemamo registrirani niti jedan preparat, ali se mogu nabaviti iz uvoza. Obratite se ginekologu koji se bavi terapijom bioidentičnim hormonima, prije eventualne preporuke za takvu terapiju treba učiniti i potrebne laboratorijske pretrage, a svakako napomenite i ostale bolesti od kojih bolujete.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Magnezij VIŠE

Poštovana, trebala bih Vaš savjet u vezi uzimanja magnezija kao dodatka u prehrani. Naime, zbog manjih smetnji sa srcem, tj. povremenih palpitacija i preskakanja otkucaja, kardiolog mi je preporučio uzimanje magnezija, ili u obliku šumećih tableta ili kapsula (ostavio mi je mogućnost izbora), bez korištenja ikakvih dodatnih lijekova. Također, naveo je kako će mi magnezij biti od koristi pri smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i blagih grčeva mišića koje ponekad osjećam. Međutim, ne znam kako i na koji način unositi magnezij, tj. u kojem obliku? Bi ste li mi, molim Vas, mogli preporučiti neki proizvod? Inače, imam 22 godine i studentica sam. Lijep pozdrav i unaprijed hvala!

Mineral magnezij važan je za mnoge tjelesne funkcije i može se primijeniti u više indikacijskih područja, a osobito za sve vaše tegobe koje ste opisali. U preparatima– dodacima prehrani, na tržištu dolazi u različitim oblicima (šumeće ili obične tablete ili kapsule, prah koji se direktno bez vode uzima na usta, tekućina). Nije toliko bitno u kojem ga obliku uzimate, no ako vam nije problem progutati, preporučam vam tablete. Važnije od toga je kem. spoj, tj. vrsta soli u kojoj se Mg nalazi u preparatu. Smatra se da se organske magnezijeve soli (aspartat, citrat, laktat..) bolje apsorbiraju, tj. više su iskoristive za razliku od anorganskih magnezijevih soli (oksid, sulfat, karbonat), koje imaju i laksativni učinak. Kako se magnezij u organizmu ne apsorbira lako, mogućnost njegove apsorpcije se povećava dodavanjem nekoj organskoj ili amino kiselini, tako da na tržištu postoji i tzv. kelirani magnezij (npr. od Twinlaba, Natural Wealth, Solgar..…). Važna je i doza, te kontinuirano uzimanje. Količina magnezija koja nam je potrebna ovisi o životnoj dobi, za vas je to doza od 350 ili 375 mg koja je i najčešća u preparatima. U posebnim stanjima (npr. trudnoća, menopauza, osobe koje su dugotrajno izložene fizičkom i psihičkom stresu, srčani bolesnici, dijabetičari, sportaši) postoje povećane potrebe za magnezijem. I vi možete uzeti dvostruku dozu ukoliko ne uzimate dovoljno Mg iz prirodnih izvora (integralne žitarice, posebno ječam i zob, orašasti plodovi, čokolada, mahunarke, grožđice, banane, zeleno lisnato povrće…). Budući da je u organizmu na različite načine povezan s drugim mineralima i vitaminima, dobra je i kombinacija Mg npr. s B i C vitaminom ili s kalcijem.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Kontracepcijske pilule VIŠE

Poštovana, zanima me mogu li sama odabrati i kupiti kontracepcijske pilule bez recepta ili je potrebno otići ginekologu? Unaprijed hvala.

Oralna hormonalna kontracepcija dobar je i siguran način zaštite od neželjene trudnoće, no da bi se započela primjena potrebno je posjetiti ginekologa koji će napraviti ginekološki pregled i eventualne ostale potrebne pretrage, te uzeti anamnezu. Iz dobivenih podataka liječnik će procijeniti eventualne rizike i za svaku ženu pojedinačno propisati za nju najprikladniju vrstu kontraceptivnih tableta, uputiti pacijenticu u pravilnu uporabu, ili će, ako procjeni da su preveliki zdravstveni rizici, preporučiti nešto drugo. Veliki oprez potreban je radi mogućih nuspojava i kontraindikacija, kao i interakcija hormona s drugim lijekovima. Za hormonalne kontraceptive, bez obzira na dob žene, obavezan je recept liječnika specijalista (ginekologa) i to tzv. ograničeni recept koji vrijedi najviše 6 mjeseci, jer je za vrijeme terapije potreban poseban nadzor.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Gastritis VIŠE

Srdačan pozdrav, želim vas pitati kako si mogu pomoći kod gastritisa, išao sam na gastroskopiju i dijagnosticiran mi je "teški kronični gastritis", a uz to u krvi imam povišen bilirubin (30). Imam stalno osjećaj napuhanosti i boli me prema desno ispod rebara. Možete li mi reći kako da si pomognem? Zadnje što sam počeo uzimati je napitak od bamije i mislim da to lagano počinje djelovati. Hvala unaprijed!

Iz vašeg pitanja nije jasno jeste li (i koje) lijekove uzimali za vaše probleme s želucem, i što vam preporuča liječnik na osnovu vaših nalaza. U pravilu, gastritis se liječi lijekovima i izbjegavanjem onoga što iritira naš želudac, te općenito promjenom navika. Od lijekova se propisuju oni koji blokiraju lučenje kiseline i potiču cijeljenje sluznice, a to su u prvom redu inhibitori protonske pumpe (IPP), na našem ih tržištu ima dosta (pantoprazol i slično). Učinak IPP nastupa brzo, a doza i trajanje liječenja su individualni, ovisno o dijagnozi, koriste se kod različitih bolesti – ulkus, GERB, dispepsija, a najčešće u liječenju upale uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori. Liječenje je obično kratkotrajno (4 do 8 tjedana), a može se ponavljati ako to liječnik preporuči. Potom su tu i lijekovi koji smanjuju lučenje kiseline (ranitidin), kao i oni koji neutraliziraju kiselost želuca – antacidi. Prednost antacida je u brzom djelovanju, a nuspojave su rijetke te su uglavnom vezane uz mogućnost proljeva ili opstipacije zbog sadržaja magnezija ili aluminija, no slabog su djelovanja (trebalo bi ih uzeti 5-6 puta dnevno po 1-2 tbl). Napitak koji uzimate tradicionalno je sredstvo za ublažavanje želučanih tegoba i ako vam pomaže, slobodno ga uzimajte.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Opstipacija VIŠE

Poštovana mag. Petrović, već 3 mjeseca muči me stolica, ne ide prirodnim putem samo s lijekovima i jako sam napuhana. Čula sam da đumbir pomaže kod probave. Pitanje je kako koristiti i pripremiti đumbir, kako bi mi pomogao u rješavanju probavnih problema? Imam svježi đumbir i u prahu. Lijep pozdrav i unaprijed hvala.

Najčešći uzroci opstipacije (zatvora) su nepravilna i neredovita prehrana siromašna vlaknima, smanjen unos tekućine i neredovita tjelesna aktivnost, a može biti i nuspojava nekih lijekova (primjerice narkotički analgetici, antidepresivi, nadomjesci željeza,..). Prije svega preporučuje se promjena životnih navika (uključuje redovit doručak, unošenje kroz prehranu dovoljno prehrambenih vlakana i voća, uzimanje dovoljne količine vode i redovita tjelesna aktivnost). Lijekovi (laksativi) su djelotvorni, no pretjerana upotreba može dovesti do “lijenosti crijeva“, odnosno do navikavanja pa s vremenom ni nakon maksimalne doze laksativa nema učinka. Od prirodnih tvari korisni su voćni sokovi (sadrže organske kiseline koje djeluju kao laksativi), te smokve i šljive. Đumbir je vrlo ljekovit, prije svega koristi se za uklanjanje mučnine, za prehladu, za detoksikaciju organizma, kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala, a dobar je i za regulaciju probave i za nadutost. Koristi se na razne načine. Može se pripremiti čaj (1 manji korjen ili 1 žličicu praha zaliti s 200 ml vruće prokuhane vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Može se dodati malo meda i limuna), a može se i grickati sirovi narezani.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Alergija i astma VIŠE

Dobar dan! Godinama primjećujem alergijsku reakciju u kolovozu. Pretpostavljam da je u pitanju ambrozija. Kihanje, gušenje, začepljeni nos, suzenje očiju, curenje iz nosa. Ove godine je problem postao kroničan, traje već 4 tjedna, gušim se, umorna sam, iscrpljena, imam osjećaj težine u grudima, kao da mi neko sjedi na grudima, teško, jako teško dišem, gušim se, ponekad dobijem napadaj panike zbog gušenja. Možda imam astmu? Prijašnjih godina je problem prošao sa sezonom, sad ovo već traje 4 tjedna i jako mi je teško. Živim u domu za starije osobe, dali su mi lijek za alergiju, ali meni je i dalje jako teško. Trebam li potražiti doktora ili je dovoljno brinuti za higijenu nosa, morska sol, kalcij + c vitamini? Što da učinim, da se strpim da prođe sezona ili k doktoru? Unaprijed hvala na odgovoru.

Simptomi koji opisujete dugotrajni su i dosta teški pa mi mogli upućivati na astmu. Astma je kronična nezarazna upalna bolest dišnih putova. Zbog upale se dišni putovi sužuju pa se smanjuje protok zraka, a glavni simptomi su kašalj, nedostatak zraka, sviranje (piskanje) i pritisak u prsnom košu. Neki od ovih simptoma javljaju se odmah ujutro, tijekom noći ili tijekom napora. Mislim da mjere koje sada primjenjujete nisu dovoljne i svakako trebate otići na specijalistički ORL pregled. Iz anamneze, fizikalnog pregleda, provjere dišne funkcije spirometrijom i eventualno drugih potrebnih testova liječnik će dijagnosticirati o čemu se radi. Ako je to astma, iako nije izlječiva, odgovarajućom terapijom može se postići dobra kontrola bolesti. Danas su nam na raspolaganju mnogi djelotvorni lijekovi kojima se redovitom i pravilnom primjenom može postići potpuna kontrola bolesti najmanjom mogućom terapijskom dozom lijeka. Temeljni lijekovi su tzv. inhalacijski kortikosteroidi (sprejevi) koji su najučinkovitiji protuupalni lijekovi u liječenju astme, koriste se stalno, a povremeno se dodaju i simptomatski lijekovi u cilju brzog uklanjanja simptoma.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Umor VIŠE

Poštovana, već mjesec dana osjećam umor, teško se ujutro ustajem, učenja u kasne sate su nemoguća, a ni učenja danju nisu od velike koristi jer mi opada koncentracija. Inače sa težinom je sve u redu, nisam ništa izgubila. Ne osjećam nikakvu bol, osim izrazite potrebe za tekućinom, a isto tako za hranom posebice za nečim slatkim. Zanima me na koji način da dovedem svoj organizam u normalno stanje s energijom potrebnom za obavljanje svakodnevnih studentskih obaveza?

Umor koji traje duže vrijeme može imati uzroke fizičke ili psihičke prirode i nekad je dovoljno sa malim promjenama životnih navika (ishrana, zdrav san, fizička aktivnost…) moguće povratiti vitalnost i energiju. Mogu pomoći dodaci prehrani, npr. dobar vitaminsko-mineralni preparat (trebao bi sadržavati pored ostalog vitamine B skupine, naročito B12, magnezij…) i preparat koji sadrži koenzim Q-10 (aktivator stanične energije). No dugotrajni kronični umor može biti i simptom nekog manjeg ili većeg medicinskog problema koji zahtijeva liječenje. Zato je potrebno da se što prije obratite liječniku kako biste napravili krvne pretrage (razinu šečera u krvi, željezo i ostalo prema uputi liječnika) i dijagnosticirali neko oboljenje ako postoji te započeli liječenje.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori
više

Opadanje kose VIŠE

Dobar dan, imam 20 godina i zadnjih par mjeseci imam problema s opadanjem kose. Volio bih spriječiti ili barem usporiti gubitak kose. Do sada sam koristio tinkturu od koprive (2 mjeseca), ali nisam uopće primjetio poboljšanje. Krenuo sam s korištenjem ricinusovog ulja. Zanima me na koji ga je način najbolje koristiti protiv opadanja kose? Imate li još kakvu preporuku ili je najbolje da odmah posjetim dermatologa?

Pojačano ispadanje kose može nastati iz više razloga, a kod muškaraca je najčešće uvjetovano naslijeđem i hormonima. Možete si pokušati pomoći različitim preparatima koje možete potražiti u ljekarnama – specijalnim šamponima protiv opadanja kose, tretmanima protiv opadanja kose (obično su u ampulama za utrljavanje u vlasište) te preparatima koji se uzimaju oralno, a sadrže vitamine i minerale koji sprečavaju pretjerano ispadanje kose. Ricinusovo ulje je stoljećima poznato sredstvo koje pomaže u sprečavanju prebrzog odumiranja folikula kose, a ima i protugljivično i antibakterijsko djelovanje, pa se koristi kao narodni lijek protiv ispadanja kose i kod problema s prhutom. Na lagano ugrijano vlasište (sušilom za kosu) treba umasirati ulje te omotati kosu ručnikom i ostaviti da djeluje minimalno 1 sat, nakon čega treba temeljito isprati vlasište. Ponavljajte postupak jednom tjedno, tijekom 2 – 3 mjeseca, kada biste trebali primijetiti rezultate. Ako nakon 3 mjeseca ne primijetite nikakav rezultat, potražite pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage, nastojati pronaći uzrok pojačanog opadanja i predložiti odgovarajući tretman.

Melita Petrović, mag.pharm. zatvori

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama