Obiteljsko zdravlje - 14. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

S kojim lijekovima ljeti treba biti posebno oprezan

Vrijeme je godišnjih odmora i nadamo se opuštenijem životnom ritmu. Termometri bilježe nove temperaturne rekorde. Ostali kod kuće ili putovali, vaša kronična terapija trebala bi biti uz vas

terapija lijekovi ljeto nuspojave kronicne bolesti terapije

Vruće i sparno vrijeme teže podnose kronični bolesnici, starije osobe te one s povećanom tjelesnom težinom. Važnost redovnog uzimanja terapije uvijek treba ponovno naglašavati.

Zaštitu od velikih vrućina treba shvatiti ozbiljno! Donosimo korisne savjete

Pri propisivanju lijeka prednost bi trebalo dati kombinacijama lijekova kako bi se smanjio broj tableta koje treba popiti. Osim o motiviranosti bolesnika, suradljivost ovisi i o načinu doziranja te podnošljivosti lijeka. Povišen arterijski tlak jedna je od najčešćih kroničnih bolesti. Prema statistikama, tek dvije trećine oboljelih uzima terapiju, a manji dio njih ima dobro reguliran krvni tlak.

Lijekovi s češćim „ljetnim“ nuspojavama

Kao glavni uzrok prestanka uzimanja terapije navode se nuspojave. Ljeti posebno dolaze do izražaja hipotenzija (pad tlaka), dehidracija i s njima povezano loše osjećanje, malaksalost, vrtoglavica.

  • Diuretici – „lijekovi za izmokravanje“ mogu poremetiti koncentraciju elektrolita u krvi te dovesti do dehidracije.
  • Blokatori kalcijskih kanala kao čestu nuspojavu imaju periferne edeme, posebno u žena. S obzirom na to da vrućina i širenje krvnih žila potiču oticanje nogu, ljeti to može biti dodatno izraženo.
  • Lijekovi iz grupe beta blokatora usporavaju broj otkucaja srca, pogoršavaju erektilnu disfunkciju i postojeću netoleranciju glukoze.
  • Nesteroidni analgetici kao često korišteni lijekovi za bolove, smirivanje upale i snižavanje povišene tjelesne temperature mogu se kupiti bez recepta i često se uzimaju bez liječničkog nadzora. Mogu uzrokovati mučninu, bol u trbuhu i oštećenje želučane sluznice kod duljeg uzimanja. Kod bolesnika s narušenom bubrežnom funkcijom, pogotovo u kombinaciji s nedovoljnim unosom tekućine, mogu poremetiti izlučivanje i ravnotežu elektrolita. Osim uobičajenih alergijskih reakcija i osipa, u kombinaciji sa sunčevim zračenjem mogu uzrokovati kožne fotosenzitivne reakcije.

Fototoksične i fotoalergijske reakcije

Osjetljivost kože na sunčevu svjetlost može izazvati niz lijekova, ali i biljnih pripravaka te brojne kemijske tvari. Fotosenzitivne reakcije se mogu podijeliti na fototoksične i fotoalergijske.

Fototoksične reakcije mogu uzrokovati tvari unesene lokalno (parfemi) ili sistemno (biljni pripravci, tetraciklinski antibiotici). Kemijska tvar pod utjecajem sunca stvara slobodne radikale i medijatore upale, uzrokuje oštećenje tkiva, bol i crvenilo slično opeklini nakon sunčanja. Eterična ulja i ulje kantariona (gospine trave) također mogu izazvati fototoksične reakcije.

Fotoalergijska reakcija je kasna alergijska reakcija. Kemikalija pod utjecajem sunca se mijenja, veže za bjelančevine i potiče reakciju imunološkog sustava. Mogu je uzrokovati losioni poslije brijanja, kreme sa zaštitnim faktorom ili lijekovi iz grupe sulfonamida. Očituje se crvenilom i svrbežom, a može se proširiti i na kožu koja nije izložena suncu.

Važno je posumnjati na fotosenzibilizaciju te prestati koristiti kemijski preparat. Sumnjate li na lijekove, nipošto ne prekidajte terapiju bez konzultacije s liječnikom.

Lijekovi i njihova primjena: Pacijenti moraju znati koje su nuspojave lijekova

Lijekovi i njihova primjena: Pacijenti moraju znati koje su nuspojave lijekova

Lijekovi i primjena lijeka važni su za pacijente jer moraju znati koje nuspojave lijekova očekivati, a osobito je...

SAZNAJTE VIŠE

Na zahvaćenu kožu mogu se staviti hladni vlažni oblozi fiziološke otopine. Osjećaj svrbeža smanjit će antihistaminici ili lokalno primijenjene kreme s dodatkom kortikosteroida. Svakako je najbolje izbjegavati sve nepotrebne preparate, postupno izlagati kožu suncu, uz laganu odjeću i pokrivala za glavu te potpuno izbjegavati izlaganje suncu u vremenu između 11 i 17 sati. Zahvaćeni dio kože može ostati trajno tamnije boje (hiperpigmentiran). Ako je nužna primjena lijeka koji može uzrokovati fotosenzibilizaciju, potrebno je izbjeći boravak na suncu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button