Srce i krvne žile - 14. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika „Srčana“, ADIVA Plus sadržaj

Povišeni krvni tlak: odgovori stručnjaka na 16 najčešćih pitanja

Hipertenzija, odnosno povišeni krvni tlak, često se naziva „tihim ubojicom“. Bolest je to 21. stoljeća koja može godinama postojati bez simptoma, dok se ne otkriju oštećenja organa

poviseni krvni tlak hipertenzija visoki tlak

Posebno je važno naglasiti da neliječeni visoki krvni tlak povećava rizik za nastanak srčane bolesti (kao što je zatajenje srca ili srčani udar), zatajenja bubrega i moždanog udara u ranijoj životnoj dobi.

Pacijenti koji boluju od hipertenzije suočavaju se s mnoštvom pitanja na koja je odgovore ponudila Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“.

Nizak krvni tlak: Prepoznajte simptome i olakšajte si život

Ako se smanji tlak uz lijekove, do kada ih se mora piti?

Ukoliko su lijekovi smanjili povišen krvni tlak, to znači da dobro djeluju. Treba ih piti gotovo doživotno jer bi prestankom njihovog uzimanja došlo do ponovnog porasta tlaka (ponekad tako naglo da može doći do srčanog ili moždanog udara).

Koja je normalna vrijednost tlaka obzirom na godine?

Bez obzira na dob osobe koja mjeri tlak, normalan je samo onaj do 140/90 mmhg. Nekada se vjerovalo da su više vrijednosti tlaka normalne za starije osobe. One se češće izmjere kod takvih osoba, ali ne znači da je to dobro i normalno. Svakoj osobi koja ima povišen tlak treba ga liječiti, bez obzira na dob.

Kako često treba mjeriti tlak?

U početku, kada se tek uvodi lijek, i do tri puta dnevno. Kasnije, kada se ustali vrsta i količina lijeka, dovoljno je povremeno praćenje tlaka jednom ili dva puta tjedno. Dobro je zapisivanje tlaka u knjižicu koju treba pokazati svome liječniku pri svakom posjetu, zbog kontrole ili nabavljanja recepta za lijekove.

Smije li se s povišenim tlakom putovati?

Naravno da dobro liječen tlak ne predstavlja prepreku za normalan život. U to se ubraja i putovanje, naravno, bez ekstremnih opterećenja koja mogu nadvladati regulaciju tlaka lijekovima. Potrebno je uvijek, međutim, planirati i nositi zalihu svojih lijekova jer se ne mora uvijek dogoditi da se na putu mogu i nabaviti (posebno u inozemstvu gdje mogu biti pod drugim imenom i skuplji).

Može li se s povišenim tlakom voziti automobil?

Ako je reguliran lijekovima i pod stabilnom kontrolom liječnika, a nije došlo do oštećenja drugih vitalnih organa (mozak, srce), nema zapreke za vožnju. Svakako pri tome treba pitati svojeg liječnika o mogućim djelovanjima lijeka na smanjenje koncentracije i reakcije u prometu.

Kakve su neželjene pojave lijekova za liječenje tlaka?

Neželjene pojave (nuspojave) lijekova za sniženje krvnog tlaka mogu se javiti kao i kod uzimanja bilo kojeg lijeka. One su, suprotno povremenim strahovima bolesnika, dosta rijetke i obično ne predstavljaju poseban problem bolesniku. Pri uvođenju lijeka liječnik obično upozori pacijenta na moguće nuspojave. Ako se zamijeti neka nuspojava, potrebno je javiti se svojem liječniku, ali isto tako i kod sumnje na nuspojavu koja nije inače uobičajena.

Imaju li pušenje i kava veze s povišenim krvnim tlakom?

Pušenje samo po sebi izaziva sužavanje krvnih žila. To dovodi do povećanog otpora protjecanju krvi, a kod dugotrajnog pušenja oštećuju se stjenke krvnih žila. Uz povišen tlak, zbrajaju se nepovoljni učinci i jednog i drugog, tako da oštećenja nastaju ranije. Zato pušači mnogo mlađi dobiju moždani i srčani udar ako imaju i povišen krvni tlak.

Kava u normalnim količinama samo blago povisuje tlak, ali u većim dozama dovodi do aktivacije mehanizama stresa (adrenalin). Dugotrajno trošenje jako velikih količina kave zbog kofeina ima sličan učinak kao i stresni način života (ali se s njime zbraja, ako djeluju usporedno).

Što ako uz lijekove nastupi niski tlak?

Ovo je možda najčešća bojazan i pitanje osoba koje uzimaju lijekove za snižavanje tlaka. Niži tlak je posljedica liječenja i želja svakog liječnika. Pri tome treba zapamtiti da je idealan tlak 120/80 mmhg, te mu treba u liječenju povišenog krvnog tlaka težiti. Ponekad je terapija tako učinkovita da bolesnik izmjeri i niže vrijednosti tlaka (oko 100/70 mmhg). Ako se pritom osjeća dobro, tim bolje! Niski tlak koji nema posljedica u vidu vrtoglavice, malaksalosti, umora i zijevanja zapravo je zalog za dug život. Prema tome, samo niski tlak koji je praćen tegobama treba bolesnika odvesti na prijevremenu kontrolu liječniku.

Je li normalno uzimati dva ili tri lijeka za povišen tlak?

Ponekad (zapravo u većini slučajeva) samo jedan lijek nije dovoljan za sniženje tlaka. Tada se kombiniraju dva ili čak tri lijeka koji reguliraju tlak. Postoje gotove kombinacije dvaju lijekova u jednoj tableti za koje se zna da dobro djeluju zajedno (nadopunjuju se). Ako liječnik propiše nakon mjerenja i praćenja tlaka dva ili tri lijeka, treba ih uzimati kako je propisano jer nije potrebno samo piti lijekove, oni moraju i djelovati.

poviseni krvni tlak hipertenzija visoki tlak2

Smije li se uz liječenje tlaka zatrudnjeti i roditi?

Nažalost, povišen tlak može biti bolest i mlađe ženske osobe koja planira trudnoću. U tom slučaju potrebno je dogovoriti se sa svojim liječnikom o vrsti lijeka jer postoje skupine lijekova koje ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje. Nasuprot tome, postoje i lijekovi koje se mogu bez bojazni propisivati trudnicama bez posljedica na njezino ili zdravlje ploda. Svakako je potrebno, u slučaju nenadane trudnoće odmah, a u slučaju planirane trudnoće unaprijed se javiti svojem liječniku zbog određivanja vrste lijekova. Potrebna su i češća praćenja trudnoće, ne samo kod ginekologa, već i internista.

Koliko su pouzdani automatski aparati za mjerenje tlaka?

Danas su sve više u primjeni automatizirani aparati za mjerenje tlaka. Oni rade na principu snimanja pulzacija u arteriji ruke koje se inače normalnim mjerenjem tlaka slušaju slušalicama. Preciznost ovakvih aparata nije velika i većina onih koji se mogu nabaviti za kućnu upotrebu ne smiju se koristiti za ozbiljan klinički rad. No, njihova je prednost u tome što su iznimno jednostavni za korištenje čak i osobama koje nisu spretne za mjerenje tlaka konvencionalnim mjeračem. Najbolje je kada služe za praćenje tlaka orijentacijski jer je ipak mala mogućnost drastične pogreške.

Koliko često treba odlaziti na kontrole liječniku?

U početku liječenja i određivanja prave doze lijeka, kao i određivanja stupnja oštećenja na organima poput bubrega, očiju i srca, obično je potrebno obavljati preglede svaka dva do četiri tjedna. Kada se terapija ustali, prelazi se na redovite kontrole svakih šest mjeseci. U međuvremenu se, naravno, prate vrijednosti tlaka u kućnim uvjetima i ranije se javlja na pregled dođe li do promjene regulacije tlaka.

Što je to oscilatorni tlak?

Neke osobe boluju od takozvane oscilatorne hipertenzije, što znači da nisu uvijek vrijednosti tlaka iznad normale. Vrijednosti krvnog tlaka i inače se mijenjaju tijekom dana i noći, ovisno o radnom ciklusu. No, neke osobe imaju sklonost povišenom krvnom tlaku samo u određenom dijelu dana. U tom slučaju nužno je terapiju prilagoditi tim trenutcima i to najčešće uz pomoć cjelodnevnog mjerača tlaka. Temeljem njegovog zapisa daje se terapija u određeno vrijeme.

Hoćemo li svakako dobiti povišen tlak ako je netko od roditelja bolovao?

Postoji jasna povezanost nasljednih čimbenika i pojave povišenog krvnog tlaka. Ako je netko od roditelja bolovao od hipertenzije, velika je šansa da i djeca razviju ovu bolest tijekom života. Prevencija (sprečavanje) u tome igra ključnu ulogu. Dakle, ako već postoji nasljedna komponenta, najbolje je neutralizirati ostale čimbenike rizika koji se mogu modificirati (težina, pušenje, stres, kretanje, sol u hrani i hrana s manje masnoća).

Pomaže li uzimanje Andola/Aspirina u liječenju visokog tlaka?

Acetilsalicilna kiselina u malim količinama (75-300 mg dnevno) dokazano smanjuje rizik od nastupa bolesti srca i moždanog udara. svojim djelovanjem smanjuje sposobnost krvnih pločica (trombocita) za lijepljenje međusobno i na stjenke krvnih žila. Tako je rizik od začepljenja žile smanjen. Novija su ispitivanja pokazala da čak ima i povoljan utjecaj na sniženje krvnog tlaka ako se redovito uzima uvečer pred spavanje.

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija: Kako kontrolirati visoki tlak?

Stres udružen s nezdravim prehrambenim navikama, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i pretilošću pridonosi sve učestalijoj pojavi povišenog arterijskog tlaka.

SAZNAJTE VIŠE

Smije li se osoba s povišenim tlakom sunčati i kupati?

Osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka – hipertenzije – i redovito uzimaju lijekove koji učinkovito reguliraju tlak, u načelu smiju normalno živjeti i kupati se. S druge strane, pretjerano izlaganje suncu u vidu sunčanja nije povoljno jer može dovesti do poremećene regulacije tlaka. Krvne žile se na povišenoj temperaturi šire, pa se učinak lijekova može pojačati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button