Psiha i emocije - 25. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - mr. Zrinka Zarevski

Stres – (ne)prijatelj naš svagdašnji

Pojam stresa u užem smislu definiramo kao reakciju organizma na djelovanje vanjskih ili unutarnjih okolnosti koji nas tjeraju na promjenu

Simptomi stresa

Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću za svoj tjelesni ili psihički integritet. Nitko danas nije imun na stres.

Okruženi smo svakodnevnim stresorima u privatnom i profesionalnom životu koji dugoročno mogu postati prijetnja našem emocionalnom i fizičkom zdravlju. Koji su psihološki simptomi stresa i kako se obraniti?

Stres (od engl. stress – udarac) je tema mnogih područja znanosti pa i medija, a pojam stresa u užem smislu definiramo kao reakciju organizma na djelovanje vanjskih ili unutarnjih okolnosti (stresora) koji nas tjeraju na promjenu. 

Doživljaj stresa je subjektivan, pa tako nešto što je vama izvor stresa ne mora biti i nekome iz vaše okoline. Drugim riječima, hoće li neki stvarni događaj postati i izvor stresa te kakva će biti naša reakcija na događaj, ovisi o našoj procjeni i vrednovanju te situacije.

>>Na poslu smo neizbježno suočeni sa stresom, posebice ako radimo nešto što ne želimo, a moramo, no postoje načini da si barem malo olakšamo svakodnevicu<<

Razlikujemo distres (negativni stres) i eustres (pozitivni stres) koji djeluje poticajno i motivirajuće. 

Najčešći psihološki simptomi stresa su: 

 • pad raspoloženja i osjećaj usamljenosti
 • napetost, razdražljivost, zabrinutost, osjećaj krivnje
 • poteškoće s koncentracijom i donošenjem odluka
 • nesanica ili pojačana potreba za snom
 • povlačenje od prijatelja i izbjegavanje socijalnih kontakata
 • pojačana konzumacija alkohola
 • umanjena seksualna želja.

Kako se boriti protiv stresa?

U borbi sa stresom treba prvo ustanoviti što ga izaziva. Sljedeći je korak pokušati izbjeći izvor stresa ili barem umanjiti njegov utjecaj na našu psihološku ravnotežu. Pitate se kako? Družite se s prijateljima!

Pokazalo se da kod ljudi koji imaju snažnu socijalnu podršku u obitelji i bliskim prijateljima nakon snažne reakcije na stres znatno brže dolazi do vraćanja tlaka na normalu. Možda ne biste vjerovali, ali i kućni ljubimci, osobito oni dlakavi poput psa i mačke, mogu pomoći.

Znanstveno je utvrđeno da se glađenjem kućnog ljubimca povišeni indikatori stresa vrlo brzo vraćaju na normalu. Nadalje, fizički napor odlično djeluje u borbi protiv stresa. Stoga, kad god fizički napor nije kontraindiciran sa zdravstvenim statusom, treba se prikloniti fizičkoj aktivnosti.

Također može pomoći neka od metoda relaksacije poput joge, meditacije, masaže i sl. Naučite razlikovati bitno od nebitnog, ne pokušavajte biti savršeni i ne upadajte u klopku rečenice ”Samo da završim još ovaj posao…”.

Budući da je stres različit za svakog od nas, ne postoje niti univerzalne strategije za njegovo smanjenje. Odaberite onu koja je za vas efikasna!

I naposljetku, ako se osjećate preplavljeno i ne pronalazite način kako si pomoći, obratite se licenciranom profesionalcu koji će vas poučiti kako učinkovito upravljati svakodnevnim stresom. Tako ćete izbjeći mogući sindrom sagorijevanja (engl. burnout) koji se javlja kao posljedica izloženosti kumuliranim učincima stresa.

Saveznici u borbi protiv stresa:

 • druženje s prijateljima 
 • kućni ljubimci 
 • fizičke aktivnosti 
 • metode relaksacije
 • određivanje prioriteta

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button