Lijekovi i terapije - 10. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Vožnja pod utjecajem lijekova može biti opasna

Neki lijekovi mogu znatno umanjiti sigurnost vožnje, a oprez je potreban čak i kod nekih biljnih lijekova

Lijekovi i voznja

Neki lijekovi i vožnja ne bi trebali ići zajedno. Svakodnevno smo svjedoci prometnih nezgoda, ponekad i s katastrofalnim posljedicama. Na vožnju utječe niz čimbenika, no sposobnost vozača da se ponaša razumno i odgovorno u vožnji te da na vrijeme uoči i spriječi nezgodu sigurno je od presudne važnosti.

Mnoge bolesti utječu na sposobnost vožnje te se vozači podvrgavaju liječničkim pregledima. Ali često se zanemaruje činjenica da mnogi lijekovi mijenjaju sposobnost psihičke i tjelesne reakcije. Lijekovi mogu djelovati na oštrinu vida, pažnju, brzinu reakcije, koordinaciju pokreta ili pak na raspoloženje.

Interakcije lijekova i biljnih terapija koje je dobro znati

Većina osoba koje uzimaju lijekove za spavanje ili za smirenje svjesna je činjenice da ih ti lijekovi smiruju i usporavaju te im umanjuju pažnju. Ako su savjesni vozači, neće voziti pod njihovim utjecajem. Slično je i s lijekovima za liječenje šećerne bolesti. Oni mogu izazvati hipoglikemiju koja dovodi do zbunjenosti, vrtoglavice i nesvjestice, čega su dijabetičari svjesni.

Možda niste znali…

No i brojni drugi lijekovi utječu na sposobnosti vozača, o čemu se uopće ne razmišlja. Tako, primjerice, kapi i masti za oči mogu zamutiti vid. Lijekovi protiv prehlade koji sadrže pseudoefedrin ili lijekovi protiv bola koji sadrže kofein mogu izazvati lažni osjećaj budnosti, ali i vrtoglavicu. Lijekovi za liječenje tlaka u početku terapije mogu izazvati nagliji pad tlaka nego što se želi pa izazivaju vrtoglavicu i nesvjesticu. Lijekovi za liječenje alergije, oni stariji, mogu izazvati umor i pospanost. Neki antibiotici mogu izazvati mučninu i omaglicu. Lijekovi protiv kašlja koji sadrže kodein uzrokovat će omamljenost i pospanost.

Neki biljni lijekovi, poput gospine trave, valerijane ili sredstava za čišćenje, za koje mnogi misle da nemaju štetnih učinaka, mogu utjecati na sposobnost vožnje. Treba razumjeti da ti lijekovi djeluju različito kod različitih osoba i u različitim situacijama.

Kada se lijek uzima prvi put, uputno je pripaziti pa je najbolje ne voziti prvih nekoliko dana kako bi pacijent uočio eventualne smetnje

To ponajprije ovisi o tjelesnoj građi osobe, dobi i zdravstvenom stanju. A utječe i niz trenutačnih stanja poput gladi, prejedenosti, napornog rada, nedovoljnog spavanja, uzrujanosti i općenito stresa ili osjećaja dosade i želje za uzbuđenjem.

Zabranjena je kombinacija alkohola i lijekova. Ali znamo da pacijenti nerijetko zanemaruju to upozorenje. Ponekad sam lijek ne uzrokuje smetnje, no ako se uzima više lijekova odjednom, njihove interakcije mogu utjecati na sposobnost vožnje.

Lijekovi umanjuju sposobnost sigurne vožnje

Lijekovi koji utječu na vožnju su oni za liječenje shizofrenije, depresije, epilepsije i Parkinsonove bolesti. Tu su još lijekovi za smirenje i opuštanje, za spavanje, za liječenje alergije, povišenog krvnog tlaka, za liječenje šećerne bolesti, bola i prehlade, ali i neki lijekovi za bolesti oka.

Međutim, treba razumjeti da pacijentima koji uzimaju većinu navedenih lijekova nije u potpunosti zabranjena vožnja. Važno je da su oni upoznati s mogućnošću da im lijek može umanjiti sposobnost sigurne vožnj. Prema tome se trebaju odnositi savjesno kako bi zaštitili sebe i druge.

S obzirom na to da utjecaj na psihofizičke sposobnosti ovisi o nizu drugih čimbenika, liječnik i ljekarnik podučit će pacijenta kako otkloniti nepoželjan utjecaj lijekova. Primjerice, prilagodbom doze, vremena uzimanja lijeka ili prehranom. No za alkohol ne postoji prilagodba. Nikad se ne smiju kombinirati lijekovi s alkoholom niti se smije voziti nakon konzumacije i najmanje količine alkohola.

Kada se lijek uzima prvi put, uputno je pripaziti pa je najbolje ne voziti prvih nekoliko dana kako bi pacijent uočio smetnje koje se mogu pojaviti. Osim toga, treba i osobe iz svoje okoline upoznati s činjenicom da se uzima lijek koji utječe na vožnju.

Ipak, neki pacijenti, a to se posebno odnosi na oboljele od težih psihičkih bolesti, kao i na sve starije osobe, možda će morati i odustati od vožnje.

Zaštitite oči od sunca sunčanim naočalama

Uz neke lijekove sunce je posebno štetno za oči

Neki lijekovi mogu izazvati nuspojavu pri izlaganju suncu koju zovemo fotosenzitivnost. No osobe koje takve lijekove uzimaju najčešće nisu...

SAZNAJTE VIŠE

Pitajte ljekarnika i čitajte upute

Nažalost, na vanjskim pakiranjima lijeka nema oznake koja bi pacijente upozoravala na smanjenje sposobnosti vožnje (ali i upravljanja strojevima), nego to piše u uputama o lijeku, koje se ponekad i ne pročitaju. Stoga je zaista nužno da pacijenti pozorno slušaju i liječnike i ljekarnike, posebno pri prvom uzimanju lijeka, ali i da pročitaju uputu o lijeku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button