Lijekovi i terapije - 7. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Interakcije lijekova i biljnih terapija koje je dobro znati

Pri uzimanju biljaka, posebno više biljaka s više lijekova, potreban je oprez jer što više toga uzimate, veća je mogućnost da ćete pojačati ili umanjiti djelovanje određenog lijeka

Interakcije lijekova i biljaka

Često smo skloni misliti da je sve što je prirodno i sigurno. Istina ne može biti dalja od toga! Sve što koristimo kao lijek, odnosno sve što ima potencijal za liječenje, može i naškoditi. Razlika između lijeka i otrova je zapravo samo u – dozi.

Uz malo farmaceutskog znanja zaključit ćemo da je većina lijekova ionako biljnog podrijetla, uz poneku intervenciju na strukturi molekule. I da sve strano što unesemo u tijelo, naš organizam treba «metabolizirati», odnosno izbaciti, a često prije toga i pripremiti da se može uspješno eliminirati.

To u tijelu obavljaju različiti sustavi, a često ih provode enzimi citokroma P-450. Oni pripremaju strane molekule, iz lijekova ili biljaka, za eliminiranje iz organizma, primjerice tako da ih preoblikuju u molekulu koja je lakše topiva u vodi, čime se lako izluči bubrezima.

Pravila ispravne primjene lijekova koje morate znati

Zašto nam je to važno? Enzimi to rade određenom „brzinom“, a poznavanje tog procesa iznimno je korisno kako bismo znali odrediti dozu i učinak pojedinog lijeka.

Ako uzmemo hranu, biljku ili drugi lijek koji ubrzava ili usporava te enzime, imat ćemo posljedično manju ili veću koncentraciju lijeka u organizmu od one koju očekujemo. Pogledajmo neke važne interakcije.

Gospina trava

Možda i najvažniji biljni lijek koji se često, i to uspješno, koristi kod anksioznosti i početne do umjerene depresije jest gospina trava. Ona nije bezazlena. Kao antidepresiv pojačava djelovanje drugih antidepresiva te drugih depresora središnjeg živčanog sustava.

Osim toga, snažno utječe na enzime citokroma da ubrzavaju ili usporavaju eliminaciju nekoliko stotina drugih lijekova. I to govorimo samo o potencijalno važnim interakcijama.

Među bitnijima, na koje bi trebalo pripaziti i svakako uz njih izbjegavati gospinu travu su antidepresivi, sedativi (računajući i alkohol), 5-HTP, valerijana, hrana bogata tiraminom, lijekovi za tlak, antivirotici, oralni kontraceptivi, ciklosporin, citostatici…

Dakle, s gospinom travom – oprez. Ona je važna i učinkovita biljka, no ostavimo je za peroralnu upotrebu isključivo uz preporuku zdravstvenih djelatnika.

Valerijana

Odoljen ili valerijana spada u iznimno siguran biljni anksiolitik. Može se uzimati u poprilično visokim dozama, nisu zabilježene ozbiljne nuspojave, no moramo biti oprezni uzimamo li je uz neke lijekove zbog potencijalnih interakcija. Valerijana stupa u interakciju s gotovo 500 lijekova, većinom klinički malo bitnih. Naravno, korištenje uz druge depresore središnjeg živčanog sustava, sedative, antidepresive i antipsihotike preporučljivo je tek uz savjet stručnjaka.

Ginseng

Važan adaptogen, koji mnogima pomaže da se bolje osjećaju i lakše podnose stresna razdoblja, treba koristiti oprezno s antikoagulansima, računajući i acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol…). Može doći do opasnog krvarenja. Uz lijekove za spuštanje šećera moguća je hipoglikemija.

Ginkgo

Većinom ga koristi starija populacija koja češće koristi i veći broj različitih lijekova pa je potreban oprez. Povećava se rizik krvarenja uz terapije protiv zgrušavanja krvi, uključujući acetilsalicilnu kiselinu, lijekove za spuštanje kolesterola, anksiolitike i antidepresive, antipsihotike.

Cimicifuga

Biljka koja se često koristi u tretiranju simptoma menopauze pokazuje niz interakcija s lijekovima, među kojima su statini (lijekovi za spuštanje kolesterola), antibiotik azitromicin (Sumamed), antiaritmici, ciklosporin te lijekovi za bol (diklofenak, indometacin i ibuprofen), protiv gljivica, kao i oni za visoki tlak.

Ulje noćurka

Ulje noćurka često se koristi kod „ženskih tegoba“, ali to ulje, kao i ulje boražine, bogato GLA omega-6 masnim kiselinama, imaju teoretsku interakciju s drugim lijekovima koji mogu spustiti prag za epileptične napadaje, poput često propisivanog antidepresiva sertralina (Zoloft).

Zaštitite oči od sunca sunčanim naočalama

Uz neke lijekove sunce je posebno štetno za oči

Neki lijekovi mogu izazvati nuspojavu pri izlaganju suncu koju zovemo fotosenzitivnost. No osobe koje takve lijekove uzimaju najčešće nisu...

SAZNAJTE VIŠE

Ehinaceja

Oni skloni ispijanju više kava na dan ili poslijepodnevnoj šalici tog napitka, a koji istodobno uzimaju ehinaceju, trebali bi razmisliti još jednom. Ehinaceja usporava metabolizam kofeina pa će se dulje zadržati u organizmu i možda korisniku priuštiti dugu besanu noć.

Proći u kolumni sve biljne interakcije je nemoguće. Zato želim da budete oprezni pri uzimanju biljaka, posebno više biljaka s više lijekova. Što više toga uzimate, veća je mogućnost da ćete pojačati ili umanjiti djelovanje možda važnog lijeka te povećati mogućnost nuspojava čak i kod sigurnih lijekova.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button