Lijekovi i terapije - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

“Zeleno” nije bezazleno – biljne lijekove treba uzimati s dozom opreznosti

Biljni lijekovi uglavnom se smatraju sigurnim, no potreban je oprez zbog mogućih nuspojava, kao i međudjelovanja s drugim lijekovima ili nekom hranom

oprezno s biljnim lijekovima

Najčešće interakcije nastaju s onim lijekovima koji imaju isti ili sličan učinak kao i biljni lijek, pa se njihovom zajedničkom primjenom djelovanje pojačava.

Pripravci koji sadrže aktivne supstancije ljekovitog bilja mogu biti lijekovi, dodaci prehrani ili medicinski proizvodi. Ako su registrirani kao lijekovi, znači da imaju dokazanu aktivnu komponentu i dokazano djelovanje u točno određenoj, standardiziranoj dozi. To ujedno znači i da su prošli zahtjevne kontrole kvalitete koje imaju i ostali, sintetski dobiveni lijekovi.

Pripravci koji sadrže aktivne supstancije ljekovitog bilja mogu biti lijekovi, dodaci prehrani ili medicinski proizvodi

Oni pripravci koji su registrirani kao dodaci prehrani ili medicinski proizvodi sadrže djelatne komponente biljaka za koje se, dugogodišnjom primjenom, smatra da imaju određeno djelovanje, no u literaturi uglavnom ne postoje čvrsti dokazi njihovih indikacija i doza im nije standardizirana. Za njih se kaže da „mogu pomoći ili da utječu”, no ne ističe se tvrdnja da djeluju.

Registrirani bezreceptni biljni lijekovi

U Hrvatskoj su kao bezreceptni biljni lijekovi registrirani:

 • preparati ehinaceje (rudbekije) za pomoć pri prehladi,
 • gospine trave za blage depresivne tegobe,
 • cimicifuge za pomoć pri tegobama menopauze,
 • sene za čišćenje crijeva,
 • ginka za bolju prokrvljenost mozga,
 • odoljena za smirenje i spavanje,
 • timijana, trputca, jaglaca, islandskog lišaja i bršljana za liječenje kašlja,
 • pelargonije protiv prehlade,
 • medvjetke i zlatnice za uroinfekcije.

U dodatke prehrani, među ostalima, ubrajaju se:

 • preparati crvene riže za smanjenje masnoća u krvi,
 • sikavice za pomoć jetri,
 • brusnice za pomoć protiv infekcija mokraćnih putova.

Kombinacije koje treba izbjeći

No, bez obzira na to što se biljni lijekovi općenito u javnosti smatraju potpuno sigurnima, valja znati da oni imaju aktivne komponente koje utječu na naš organizam, zbog čega naposljetku i djeluju ljekovito, no isto kao i ostali lijekovi mogu imati štetne učinke ako se ne primjenjuju prema preporuci ili se uzimaju u većim dozama od preporučenih.

Također, ako se uzimaju s nekim drugim lijekovima ili s nekom hranom, u organizmu može nastati njihova interakcija (međudjelovanje) koja će umanjiti ili uvećati djelovanje jednog ili drugog lijeka, a može nastati i neki međuprodukt sa štetnim djelovanjem. Najčešće interakcije nastaju s onim lijekovima koji imaju isti ili sličan učinak biljnom lijeku, pa se njihovom zajedničkom primjenom djelovanje uvećava, kao što je to primjer s preparatima crvene riže i hipolipemika, lijekova za snižavanje masnoća u krvi. No, pri tom uvećavanju djelovanja zapravo se uvećava doza aktivne komponente, što može biti štetno za organizam.

Prije primjene svakog biljnog lijeka, a posebno uz istovremenu primjenu s drugim lijekovima potrebno je savjetovati se s ljekarnikom kako bi se izbjegli mogući štetni učinci

Ehinaceja

Stupa u interakcije sa svim lijekovima koji djeluju na imunosni sustav, kao i ona, te samo liječnik može odobriti njenu primjenu osobama koje uzimaju lijekove za imunitet nakon transplantacije organa ili kemoterapije ili boluju od neke autoimune ili imunosne bolesti. Iako nema dovoljno dokaza o interakcijama, oprez je potreban pri istovremenom uzimanju s lijekovima za psihijatrijske bolesti kao što su klozapin, olanzapin, fluvoksamin ili haloperidol.

Gospina trava

Primjenjuje se u blagim depresivnim poremećajima te stupa u interakcije s lijekovima koji djeluju na živčani sustav, kao što su benzodiazepini i amitrptilin te ostali antidepresivi, ali i triptani koji se primjenjuju u liječenju migrene. Oprez je potreban i uz simvastatin, finasterid i digoksin. Smanjuje učinak ženskih spolnih hormona te ako ih žene koriste kao kontraceptive, potrebna im je dodatna zaštita. Također, stupa u interakcije s anesteticima te se preporučuje prekid primjene gospine trave prije operativnih zahvata, a ne smije se istovremeno primjenjivati ni s ciklosporinom i varfarinom. Posebno je važno da uz njenu primjenu na koži mogu nastati fotosenzitivne reakcije – izbjegavajte izlaganje intenzivnim sunčevim zrakama.

Cimicifuga

Umanjuje tegobe menopauze tako što djeluje slično kao i estrogeni hormoni. Zbog toga se ne preporučuje istovremeno uzimanje s drugim ženskim spolnim hormonima niti se preporučuje ženama koje su liječile tumor dojke ili neki drugi tumor. Može produljiti trajanje krvarenja te je potreban oprez uz istovremenu primjenu s antikoagulansima ili acetilsalicilnom kiselinom. Neka su istraživanja pokazala da cimicifuga duljom primjenom može izazvati oštećenje jetre te se ne preporučuje njena primjena dulje od tri mjeseca. Svaka pacijentica koja primijeti umor, gubitak teka, žutilo kože ili tamno obojenu mokraću treba odmah prekinuti uzimanje i javiti se liječniku.

Ginko

Preporučuje za primjenu protiv tegoba uzrokovanih poremećajem venske i kapilarne cirkulacije (oslabljeno pamćenje, vrtoglavice, šum u ušima, poremećaj koncentracije, trnci u rukama i nogama i slično). No kako djeluje na cirkulaciju krvi, ne preporučuje se istovremena primjena s antikoagulansima i acetilsalicilnom kiselinom jer može nastati produljeno krvarenje. Potreban je i oprez bolesnika koji trebaju ići na neki kirurški zahvat.

Medvjetka i brusnica

Ne mogu se istovremeno uzimati jer je medvjetka djelotvorna u lužnatom mediju, a brusnica u kiselom, što znači da su im načini primjene suprotni, pa bi se načelno poništilo djelovanje jednog ili drugog preparata.

Sena

Izaziva ubrzano pražnjenje crijeva, a oprez je potreban uz primjenu lijekova za srce, kao što su digoksin i antiaritmici. S obzirom na to da poput ostalih sredstava za čišćenje ubrzava prolazak sadržaja kroz crijeva, može umanjiti apsorpciju mnogih lijekova, odnosno uzrokovati smanjenje potrebne doze u organizmu te se nikako ne preporučuje dugotrajna primjena sredstava za čišćenje uz lijekove u trajnoj terapiji.

Prije primjene svakog biljnog lijeka, a posebno uz istovremenu primjenu s drugim lijekovima potrebno je savjetovati se s ljekarnikom kako bi se izbjegli mogući štetni učinci.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button