Lijekovi i terapije - 27. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Preporuke kardiologa o lijekovima u trudnoći

Iako i dalje postoje rijetke situacije u kojima su trudnice zbog određenih bolesti ugrožene, danas je ishod trudnoća žena sa srčanim bolestima uglavnom povoljan i za trudnicu i za fetus. No vrlo je važno da se trudnoća strogo prati te da je trudnica dobro informirana o lijekovima

ijekovi za srce u trudnoci

Učestalost srčanih bolesti u trudnoći znatno se smanjuje zbog smanjene učestalosti reumatske bolesti srca (reumatske groznice) čemu je pridonijela uspješna primjena antibiotika. Međutim, primjećuje se značajan porast trudnica s prirođenim bolestima srca. Zahvaljujući napretku kardiokirurgije u posljednjih pedesetak godina, trudnice s prirođenim srčanim manama uspješno preživljavaju i dosežu reproduktivnu dob. Kod većine se trudnoća dobro podnosi, a izuzeci su trudnice s plućnom hipertenzijom (povećanim tlakom u plućnoj arteriji) i srčanim greškama s cijanozom (gdje se venska krv iz desne polovice srca miješa s arterijskom krvlju iz lijeve polovice srca). Zbog toga, u posljednjem slučaju, koža i vidljive sluznice trudnice imaju plavkastu boju. U ovim iznimnim slučajevima, smrtnost trudnica vrlo je visoka, čak do 50%.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Nasuprot tim rijetkim slučajevima, ishod trudnoća u trudnica sa srčanim bolestima danas je uglavnom povoljan i za majku i za fetus.

Srčane mane i bolesti prije trudnoće

Ako prije trudnoće žena ima srčani manu, primjerice, trudnica ima oštećenje nekog od četiri srčana zaliska (na aorti, plućnoj arteriji te između desne pretklijetke i desne klijetke ili između lijeve pretklijetke i lijeve klijetke) rizik u trudnoći se povećava. 

Ako ženi s prirođenom ili stečenom manom srčanog zaliska treba ugraditi umjetnu valvulu, a ona će možda još biti trudna, danas se ugrađuje biološka valvula koja ne zahtijeva antikoagulantnu terapiju. No susreću se i trudnice s ugrađenom mehaničkom valvulom kojima je antikoagulantna terapija potrebna. Uz takvu terapiju uvijek je moguće krvarenje i gubitak fetusa. Osim toga, lijek koji se obično preporučuje osobama s mehaničkom valvulom (varfarin) je teratogen, što znači da može izazvati anomalije ploda. Stoga ga u početku trudnoće treba zamijeniti drugim lijekom, odnosno nefrakcioniranim heparinom koji ne prolazi kroz posteljicu, kojeg je potrebno uvesti i prije poroda jer se uz varfarin pri porodu povećava opasnost od krvarenja.

Povećan je rizik i u trudnica koje imaju suženje koronarnih arterija (arterija koje krvlju donose srčanom mišiću kisik i hranjive tvari), odnosno žena koje imaju anginu pektoris. Isto tako su s povećanim rizikom trudnice koje imaju nereguliran (visok) krvni tlak ili pak imaju šećernu bolest.

Trudnice s povećanim rizikom je potrebno intenzivnije pratiti, često uz nadzor ginekologa, interniste, kardiologa i dijabetologa, te ih po potrebi hospitalizirati.

Srce pod opterećenjem u trudnoći

I u zdravih trudnica, bez prethodne srčane bolesti, vrlo rijetko se pojave popuštanje srca kao pumpe, poremećaj srčanog ritma ili moždani udar.

U zdravih trudnica se poveća volumen krvi za 50%, povećava se frekvencija srca za 10 do 20 otkucaja u minuti te raste minutni volumen srca (količina krvi koju srce izbaci u krvne žile u jednoj minuti). Smanjuje se otpor protjecanju krvi u cijelom tijelu, pa i u plućnoj cirkulaciji. Dolazi do sniženja krvnog tlaka. Sve te promjene zdrava trudnica dobro podnosi, rekli bismo to je fiziologija.

Lijekovi koje trudnice trebaju izbjegavati

Ima više lijekova koji se koriste u kardiologiji, a koji se ne preporučuju u trudnoći.

  • Malo prije je spomenut antikoagulans varfarin i njegova neophodnost kod implantiranih umjetnih (mehaničkih) zalistaka, ali i njegova štetnost na fetus u prvom tromjesečju trudnoće te mogućnost krvarenja pri porodu. 
  • Za liječenje povišenog krvnog tlaka u trudnoći ne smiju se koristiti lijekovi iz skupine antagonista kalcijevih kanala jer mogu izazvati prolongiranu bradikardiju (usporenje srčanog ritma) i hipotenzije (snižavanje tlaka) čeda.
  • Diuretici su ponekad nužni i u trudnoći, primjerice kod dekompenzacije srca (popuštanja srca kao pumpe), no potencijalno su štetni zbog usporenja fetalnog rasta i fetalne aritmije.
  • Ne preporučuje se primjena lijekova iz skupine Inhibitori enzima konvertaze angiotenzina (ACE inhibitori), a inače se koriste u liječenju povišenog krvnog tlaka i pri dekompenzaciji srca. Ta skupina lijekova može izazvati urogenitalne defekte fetusa, intrauterini zastoj rasta fetusa, pa i smrt fetusa.
  • Valja izbjegavati i antiaritmik amiodaron koji se u kardiologiji primjenjuje u težim poremećajima srčanog ritma. On, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, može izazvati fetalni zastoj u rastu, a s obzirom na to da sadrži jod, može u fetusa izazvati hipotireozu (slabljenje funkcije štitnjače) ili hipertireozu (pojačavanje funkcije štitnjače). 

Lijekovi koji se smiju davati i trudnicama

  • Povišen krvni tlak u trudnoći se liječi dobro poznatim lijekom koji je desetljećima bio i prvi izbor za svu populaciju s hipertenzijom. Riječ je o metildopi. Ona nema nuspojava na fetus i za trudnice s hipertenzijom ostaje kao lijek prvog izbora.
  • Blage aritmije tipa supraventrikularnih (s porijeklom iz pretklijetki) ili ventrikularnih (s porijeklom iz klijetki) ekstrasistola, obično ne zahtijevaju medikamentoznu terapiju. No ako je medikamentozna terapija potrebna, za aritmije, a i za povišeni krvni tlak, mogu se primijeniti antagonisti beta adrenergičkih receptora, poznati kao beta blokatori.
  • U slučaju značajnijih poremećaja srčanog ritma, tipa fibrilacije atrija, može se primijeniti digitalis.Zanimljivo je spomenuti da se je digitalis, nekada davno, dok još nje bio sintetiziran i distribuiran u obliku tableta, koristio iz suhog lišća istoimene biljke jer se je vidjelo da srčanim bolesnicima pomaže smrvljeno i pojedeno suho lišće. Kasnije je slijedila identifikacija korisne supstance, ekstrakcija, a nakon toga i sintetska proizvodnja lijeka.
Pretrage u trudnoći

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati

Prvo saznanje o eventualnoj trudnoći danas se najčešće događa nakon upotrebe kućnog testa na trudnoću. Kućni test na trudnoću...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Svako živo biće u biljnom i životinjskom svijetu, kao i u ljudskom rodu, želi sačuvati život, produžiti ga i očuvati vrstu. To je prirođeno svima, a posebna je to želja hendikepiranih (pa i trudnica sa srčanim bolestima). Koliki rizik neke od njih preuzimaju na sebe, da bi imale potomstvo… Treba im se diviti i pomoći im da ostvare svoju želju.

Sjećam se kada sam kao dječak promatrao posađeni duhan. Onaj na bogatoj zemljanoj podlozi je dobro rastao i razvijao se, a onaj na kraju parcele koji je bio na tankoj podlozi, pritisnut sušom i životno ugrožen, ostao je jako mali, no prvi je procvjetao da dade sjeme (plod), prije nego što se osuši. Iz ovog se nešto i može naučiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button