Lijekovi i terapije - 23. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Zrinka Valentić Kljak, dr. med. spec. obiteljske medicine

Donosimo upute za pacijente na antikoagulantnoj terapiji

Antikoagulansi koji se uzimaju na usta su varfarin i NOAK (novi oralni antikoagulans). Oni smanjuju, ali ne smiju u potpunosti spriječiti zgrušavanje krvi

Donosimo upute za pacijente na antikoagulantnoj terapiji

Antikoagulansi su lijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi te na taj način smanjuju sklonost stvaranju krvnih ugrušaka. Koriste se za sprečavanje nastanka i liječenje krvnih ugrušaka kod duboke venske tromboze (DVT), plućne embolije (PE), fibrilacije pretkljetki, srčanog udara, ugradnje umjetnih srčanih zaliska te kod prevencije DVT i PE kod odraslih bolesnika podvrgnutim kirurškom zahvatu ugradnje umjetnog kuka ili koljena.

Antikoagulansi koji se uzimaju na usta su varfarin i NOAK (novi oralni antikoagulans). Oni smanjuju, ali ne smiju u potpunosti spriječiti zgrušavanje krvi jer bi to dovelo do krvarenja.

Ljekoviti životinjski otrovi mogu produljiti život i poboljšati zdravlje

Varfarin i NOAK

Kod liječenja varfarinom potrebno je redovito praćenje laboratorijskog parametra INR-a koji ukazuje na djelotvornost lijeka. Ciljna vrijednost kod umjetnih srčanih valvula je 2,5 do 3,5 dok je kod drugih stanja 2,0 do 3,0.

Više vrijednosti INR-a ukazuju da je krv „prerazrijeđena” što povećava rizik od nastanka krvarenja pa treba smanjiti dozu lijeka, dok niže vrijednosti ukazuju na nedostatnost usporavanja procesa zgrušavanja krvi, a dozu lijeka treba povisiti. Doziranje lijeka je individualno.

Terapija varfarinom

Pri uvođenju varfarina u terapiju mjerenje INR-a provodi se svakodnevno dok se ne postigne stabilna ciljna vrijednost. Potom se kontrole obavljaju svaki tjedan, pa svaka dva tjedna, sve do razmaka od četiri tjedna između dva mjerenja koji se provode trajno dok god je bolesnik na terapiji varfarinom. Lijek se mora uzimati svaki dan u isto vrijeme u jednokratnoj dozi (po mogućnosti odvojeno od ostale terapije). Na dan određivanja INR-a ne smije se uzeti prije uzorkovanja krvi.

Preporučuje se isti dan očitati nalaz kako bi se doza lijeka po potrebi odmah korigirala. Ako se zaboravi uzeti lijek u određeno vrijeme unutar nekoliko sati, treba ga uzeti odmah. Ako je prošlo više vremena, treba pričekati uobičajeno vrijeme uzimanja lijeka i tek tada ga uzeti.

Prije kirurških i  stomatoloških zahvata potrebno je prekinuti uzimanje varfarina jedan do pet dana ovisno o vrijednosti INR-a što će odrediti liječnik.

Varfarin djeluje tako što blokira djelovanje vitamina K koji sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi. Stoga bi bolesnici na terapiji ovim lijekom trebali imati uravnotežen unos vitamina K prehranom, ne treba ga uzimati ni previše ni premalo. S obzirom na to da je terapija individualna, uravnoteženim unosom namirnica s vitaminom K lakše će se postići odgovarajuća doza lijeka.

Što sve utječe na djelovanje varfarina?

Neke od  namirnica koje sadrže veće količine vitamina K  bi trebalo izbjegavati, a to su: iznutrice, krvavice, žumanjak jaja, zeleno povrće i voće (kupus, blitva, zelena salata, špinat, brokula, avokado, kivi, soja, brokula, zelena paprika, zeleni čaj, zelena jabuka, krastavci, peršin) i fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, sirevi).

S druge strane, postoje namirnice koje pojačavaju djelovanje varfarina, tzv. prirodni antikoagulansi: češnjak, luk, agrumi i sve namirnice s dosta vitamina C. Alkohol također može pojačati učinak antikoagulantne terapije, kao i vitamin E, koenzim Q, gospina trava, ginko, ginseng.

Osim hrane, na djelovanje varfarina utječu i neki lijekovi (npr. lijekovi protiv bolova, osim paracetamola i tramadola) stoga je važno savjetovati se s liječnikom o terapiji.

Svjetski dan glazbe: Evo kako primjena glazbene terapije pomaže u medicini

Evo kako primjena glazbene terapije pomaže u medicini

Blagotvoran utjecaj glazbe na psihofizičko stanje pacijenata istražen je u brojnim znanstvenim studijama koje su dokazale njezin pozitivan učinak

SAZNAJTE VIŠE

Terapija NOAK-om

Za razliku od terapije varfarinom, terapija NOAK-om ne zahtijeva rutinsko praćenje koagulacije jer ima drugačije djelovanje na taj proces. Koncentracija NOAK-a u krvi ne ovisi o konzumaciji hrane, samo je potrebna godišnja procjena bubrežne funkcije.

Prije kirurških zahvata (12 do 96 sati), ovisno o rizicima krvarenja, terapija se prekida, a kod manjih kirurških zahvata s manjim rizikom od krvarenja potrebno je samo smanjiti dozu lijeka.

Obratite pozornost na simptome

Kod terapije antikoagulansima povećana je sklonost krvarenju zato bolesnici trebaju obratiti pozornost na pojavu spontanih modrica, krvarenja iz nosa, duljih vaginalnih krvarenja, krvarenja iz zubnog mesa, krvarenja u spojnicu oka, na crvenu ili crnu stolicu, na tamno crveni ili smeđi urin. U tim slučajevima potrebno je javiti se liječniku koji će odrediti daljnje postupke i terapiju antikoagulansima.

Kod ovih je lijekova potrebno strogo pridržavanje uputa o korištenju kako bi njihovo djelovanje bilo optimalno uz minimalan rizik od neželjenih nuspojava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button