Lijekovi i terapije - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Ljekoviti životinjski otrovi mogu produljiti život i poboljšati zdravlje

Otrovne zmije, škorpioni, pauci i druge smrtonosne životinje izazivaju strah, ali njihovi sofisticirani otrovi su i izvor lijekova

Otrovi nekih životinja su izvor lijekova

Paracelsus, kojeg smatramo začetnikom moderne medicine, još je u 15. stoljeću napisao da svaka tvar može biti i lijek i otrov, a razlikuje ih samo doza. 

I dok se biljke naveliko koriste u medicini i javnosti su dobro poznati današnji moderni lijekovi koji su sintetizirani iz biljnih tvari, ljekovit učinak životinjskog otrova, osim možda pčelinjeg, slabo je poznat.

Pčelinji otrov

Pčelinji otrov koristio se još u starom Egiptu, a i Hipokrat ga je koristio za liječenje artritisa i ostavio pisane tragove o tome. Danas se proizvode ljekovite masti s pčelinjim otrovom i služe najčešće za liječenje bolova kod artritisa i reume, a terapija se naziva apitoksinoterapija. Istraživanja pčelinjeg otrova počela su još u prošlom stoljeću jer je primijećeno da su pčelari, koji često trpe pčelinji ubod, općenito zdravi i rjeđe obolijevaju od raznih bolesti, posebice reumatskih i karcinoma. U alternativnoj medicini otrov pčela se primjenjuje u obliku injekcija, metodama uboda na akupunkturne točke, kao pomoć kod reumatskih bolesti, visokog tlaka, slabe cirkulacije, raznih kožnih bolesti, alergije i astme te se istražuje učinak kod karcinoma.

Istraživanja pčelinjeg otrova počela su još u prošlom stoljeću jer je primijećeno da su pčelari, koji često trpe pčelinji ubod, općenito zdravi i rjeđe obolijevaju od raznih bolesti, posebice reumatskih i karcinoma

Zmijski otrov

Zmijski otrov, kao lijek, javnosti je malo poznat. No, tradicionalna kineska i indijska medicina otrov kobre koriste tisućama godina za liječenje artritisa. Sredinom prošlog stoljeća intenzivno su istraživani otrovi zmija, posebno vrsta ljutica te je 1960. otkriveno da otrov malajske ljutice sprečava stvaranje ugrušaka, zahvaljujući jednom proteinu u svojem sastavu, koji je nazvan ankrod. Do 80-ih godina prošlog stoljeća korišten je kao antikoagulans, odnosno sredstvo protiv nakupljanja trombocita, čime se sprečava zgrušavanje krvi. Danas se istražuje njegov učinak u sprečavanju i liječenju srčanog i moždanog udara.

Sljedeće veliko otkriće objavljeno je 1975. godine na temelju reakcije organizma na otrov brazilske ljutice (Bothrops jararaca), koji, među ostalim, izaziva nagli pad krvnog tlaka. Istraživanjem je otkrivena supstancija, peptid, koja blokira enzim angiotenzin-konvertazu (ACE), koji je u organizmu ključan u mehanizmu pada i rasta krvnog tlaka te je sintetiziran prvi lijek kaptopril i stvorena nova skupina lijekova ACE inhibitori. Danas su ovi lijekovi jedna od najvažnijih skupina lijekova u liječenju hipertenzije, a na osnovama strukture kaptoprila, odnosno peptida iz otrova zmije, sintetizirani su novi ACE inhibitori s boljim učinkom i manjim nuspojavama.

Na osnovama strukture kaptoprila, odnosno peptida iz otrova zmije, sintetizirani su novi ACE inhibitori s boljim učinkom i manjim nuspojavama

Iz otrova azijske ljutice, pješčane efe (Echis carinatus), sintetiziran je antikoagulans koji djeluje inhibicijom glikoproteina IIb/IIa, nazvan tirofiban, čime je stvorena cijela nova grupa lijekova koji se danas koriste u liječenju srčanih i krvožilnih bolesti.

Otrovni bradavičar

Američki otrovni bradavičasti gušter (Heloderma suspectum), jedan je od samo dva otrovna guštera na svijetu, a ugriz mu je jednako otrovan i opasan kao i zmijski. Slina ovog otrovnog guštera sadrži desetak peptida koji izazivaju krvarenje, oticanje, jak bol, pad tlaka, opuštanje mišića. Istraživanjem peptida iz tog otrova, otkriveno je da peptid, nazvan exendin-4 djeluje kao hormon glukagon u našem organizmu, odnosno regulira inzulin i time razinu glukoze u krvi. Na osnovama gušterovog otrova sintetiziran je lijek eksenatid koji se danas primjenjuje u liječenju dijabetesa tip 2. Ostali sastojci otrova ovog guštera danas se istražuju kao mogući lijek za zaustavljanje rasta stanica tumora.

Morski puž Conus magus

Vrsta stožastog morskog puža iz Indijskog i Tihog oceana (Conus magus), iako ima prelijepu kućicu, ima i vrlo snažan otrov koji djeluje kao neurotoksin, odnosno na živce. Kemijskom analizom otrova otkrivena je i sintetizirana tvar nazvana zikonotid koja ima 1000 puta jači učinak od morfija te se danas na tržištu nalaze lijekovi za liječenje kroničnog, neuropatskog i karcinomskog bola.

Pauci, škorpioni, stonoge…

Tvari kojima se životinje koriste protiv drugih životinja, za razliku od biljnih tvari, djeluju na životinjske kemijske mehanizme koji su slični ljudskim i stoga mogu biti izvor novih lijekova, posebno prilagodbom doze. Otrovi pauka iz nekih vrsta tarantula djeluju protiv bola, a jedan ima i snažan učinak na oporavak mišića te se istražuje kao lijek kod mišićnih distrofija. Otrov iz vrste izraelskog škorpiona ulazi u stanice karcinoma mozga te bojenjem otrova stanice karcinoma postaju vidljive, što može poslužiti za bolju dijagnostiku.

Otrovi pauka iz nekih vrsta tarantula djeluju protiv bola, a jedan ima i snažan učinak na oporavak mišića te se istražuje kao lijek kod mišićnih distrofija

Tvari iz otrova zmija, pauka, stonoga, škorpiona, morskih puževa i morskih vlasulja danas se istražuju i kao mogući lijekovi za liječenje autoimunih bolesti, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button