Lijekovi i terapije - 8. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Što je kalendar cijepljenja? Saznajte kako postići najučinkovitiju zaštitu

Obavezno cijepljenje djece provodi se prema kalendaru cijepljenja koji svake godine objavljuje Ministarstvo zdravstva

Kalendar cijepljenja

Kalendar cijepljenja je vremenski slijed primanja cjepiva, tj. shema cijepljenja (engl. Vaccine schedule), neovisno o tome je li cijepljenje obavezno ili preporučeno. On pokazuje u kojoj dobi i s koliko se doza preporučuje cijepiti dijete kako bi se postigla najbolja zaštita od bolesti protiv koje se dijete cijepi.

Program cijepljenja je pak skup aktivnosti od preporučivanja optimalnog Kalendara cijepljenja, osiguravanja nabave cjepiva, distribucije i primjene na ispravan način do nadzora nad provedbom cijepljenja, praćenja nuspojava cijepljenja i nadzora nad kretanjem bolesti protiv kojih se cijepi. Svake godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao stručno tijelo izrađuje prijedlog Programa cijepljenja i šalje ga u Ministarstvo zdravstva koje, na čelu s ministrom, odobrava taj program koji tako postaje zakonski obvezujući.

Svaka država ima svoj program cijepljenja (engl. National immunization programme; NIP)  neovisno o tome je li on obvezan ili preporučen.

Koje su osnove za odabir cijepljenja u Kalendaru cijepljenja?

Preporuka uključivanja pojedinog cjepiva u Kalendar cijepljenja rezultat je kontinuiranog i temeljitog praćenja i analize epidemiološke situacije određene bolesti u Hrvatskoj, ali i šire, kao i temeljite analize djelotvornosti, učinkovitosti i sigurnosti dostupnih cjepiva.

Doznajte više o bolestima protiv kojih se cijepimo

Unutar stručne zajednice na temelju dostupnih stručnih i znanstvenih spoznaja raspravlja se o potrebi i opravdanosti, kao i o eventualnim nedostacima i rizicima uključivanja određenog cijepljenja u kalendar, a konačno stručno mišljenje donosi Savjetodavni odbor za cijepljenje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, čiji su članovi epidemiolozi, infektolozi, pedijatri, predstavnici Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, ali i predstavnici roditelja.

Iz toga se može zaključiti da je svaka promjena u Kalendaru cijepljenja vrlo promišljen i transparentan postupak struke temeljen na znanstvenim dokazima i iskustvu.

U Hrvatskoj se prema Kalendaru cijepljenja djeca cijepe protiv ukupno deset bolesti, a u nekim državama taj je broj veći, pa tako u svom kalendaru cijepljenja imaju i cijepljenje protiv vodenih kozica, rota virusa, pneumokokne i meningokokne bolesti te hepatitisa A.

Najčešća pitanja i odgovore o cijepljenju potražite u ovom članku

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button