Lijekovi i terapije - 13. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Anđelka Hajvaz, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, i Danijela Dobrić, dipl. physioth., Specijalna bolnica Arithera

Robotski uređaji u službi bržeg oporavka: Znate li što je robotska neurorehabilitacija?

Robotski uređaji mogu biti u službi bržeg oporavka pacijenata. Robotska neurorehabilitacija omogućuje brži oporavak izgubljene motorike kod neuroloških i ortopedskih pacijenata vraćajući im pokret i sposobnost samostalnog funkcioniranja

Robotski uređaji i robotska neurorehabilitacija

Kompjutorski podržani robotski sustavi uzbudljivim i izazovnim scenarijima virtualne stvarnosti povećavaju motivaciju za intenzivno treniranje u razigranom terapijskom okruženju.

Iako prva istraživanja o robotici datiraju iz 1960-ih godina, velika interakcija između kliničara i inženjera tijekom posljednja dva desetljeća dovela je do razvoja sustava koji stimuliraju neuroplastičnost kako bi optimizirali oporavak motorike nakon neuroloških lezija (oštećenja). To je rezultiralo širenjem područja robotike u rehabilitaciji. U svijetu i razvijenijim državama Europe ta je vrsta rehabilitacije prisutna gotovo 20 godina te je standard u liječenju neuroloških i ortopedskih pacijenata.

Na našim je prostorima još veoma rijetka. No prije četiri godine i Hrvatska je u sklopu zagrebačke Specijalne bolnice Arithera dobila suvremeni Centar za neurorehabilitaciju koji primjenjuje kombinaciju napredne konvencionalne i robotske terapije.

Biološki lijekovi koriste se već dvadesetak godina, a posljednjih se godina otkrivaju i uvode novi. Zbog visoke cijene još su teško dostupni, no rješenje bi moglo biti u biosličnim lijekovima

Robotski uređaji i robotska neurorehabilitacija

Robotska neurorehabilitacija je robotski i računalno potpomognuta rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta radi oporavka izgubljene pokretljivosti. Namijenjena je pacijentima oboljelim od moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga, tumora mozga i leđne moždine, pacijentima s dijagnozom multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize te onima s ozljedama leđne moždine nastalim pri prometnim nesrećama, sportskim ozljedama, skokovima u vodu i slično. Robotiku prihvaćamo kao dobar novi alat u dosadašnjem konvencionalnom rehabilitacijskom tretmanu kako neuroloških tako i ortopedskih pacijenata.

Robotski uređaji pružaju kontrolu pokretljivosti i pouzdanost mjerenja. To ih čini idealnim instrumentima za pomoć liječnicima i fizioterapeutima u rješavanju izazova s ​​kojima se suočavaju u neurorehabilitaciji. Kao dodatak konvencionalnoj fizioterapiji koriste se za aktivno korištenje i postizanje pokretljivosti zahvaćenog zgloba, jačanje muskulature, unapređenje ravnoteže i kontrolu trupa. Svi robotski uređaji pružaju velik raspon terapijskih primjena te mogućnost objektivnog mjerenja uz praćenje i vrednovanje napretka svakog pacijenta individualno.

Terapija

Zakoračite prema oporavku uz metode funkcionalne rehabilitacije

Funkcionalna rehabilitacija proces je čiji je cilj postizanje maksimalne fizičke i psihičke, ali i društveno-profesionalne osposobljenosti za svakodnevni život....

SAZNAJTE VIŠE

Mozak ponovno uči

Robotskom neurorehabilitacijom inducira se neuroplastičnost mozga i potiče novo motoričko učenje. Ono pridonosi oporavku pokreta nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine. Oporavak pokreta poboljšava se intenzivnim, raznovrsnim, ponavljajućim i motivirajućim motoričkim vježbanjem uz korištenje robotskih, senzornih i računalno potpomognutih uređaja koji poboljšavaju učinke rehabilitacije. U terapiji osoba nakon moždanog udara ili neke druge ozljede mozga važno je što prije početi intenzivnu rehabilitaciju kako bi se postigli što bolji rezultati oporavka.

Odmah pri prvom pregledu pacijenta obavlja se evaluacija funkcionalnog statusa i formira se intenzivni rehabilitacijski program koji podrazumijeva provođenje individualnog programa robotske rehabilitacije – kineziterapije (Bobath, PNF, Vojta-koncept) i pasivnih procedura (elektroterapije, UZV, laser, hiro-hilt, shockwave terapije). Kod nekih pacijenata provodi se i hidrokineziterapija i sve to po principu „jedan na jedan“ – jedan fizioterapeut na jednog pacijenta. Tijekom rehabilitacije kontinuirano se mjere rezultati i napredak rehabilitacije. Sukladno tome se mijenjaju i korigiraju ciljevi te postavljaju novi zadaci  u smislu boljeg funkcionalnog oporavka. Rezultati programa koji uključuju robotsku rehabilitaciju posljedica su napornog rada, truda i suradnje pacijenta, fizioterapeuta i robotskog uređaja.

Robotska neurorehabilitacija je zabavna i motivirajuća

Dakle, robotska neurorehabilitacija omogućuje brži oporavak izgubljene motorike kod neuroloških i ortopedskih pacijenata vraćajući im pokret i sposobnost samostalnog funkcioniranja. Kao dopuna konvencionalnoj fizioterapiji ili radnoj terapiji kompjutorski podržani robotski sustavi uzbudljivim i izazovnim scenarijima virtualne stvarnosti povećavaju motivaciju za intenzivno treniranje u razigranom terapijskom okruženju.

Motivacija i aktivna uključenost pacijenata važni su faktori za oporavak i napredak rehabilitacije, a uređaji koji se koriste u robotskoj rehabilitaciji sadrže komponente koje zadovoljavaju ta dva faktora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button