Riječ farmaceuta - 5. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Znate li što je fototerapija? Naučite sve o terapiji svjetlom u modernoj medicini

Terapija svjetlom provodi se prirodnim i umjetnim zračenjem, a zahtijeva vrlo stručan pristup

Znate li što je fototerapija? Naučite sve o terapiji svjetlom u modernoj medicini

Osobe koje su primale neku od svjetlosnih terapija moraju se strogo pridržavati uputa specijalista o naknadnom izlaganju suncu i općenito boravku na plaži.

Fototerapija, odnosno svjetlosna terapija, ubraja se u fizikalne metode liječenja. Najčešće koristi ultraljubičasti spektar svjetlosti, UVA i UVB zrake valnih duljina do 400 nm, ali i vidljivo svjetlo valnih duljina od 400 do 780 nm te infracrveno valnih duljina od 780 do 5000 nm. Zračenje može biti prirodno te se naziva helioterapija (terapija suncem). Može se kombinirati s aerosolom mora pa se naziva heliotalasoterapija ili s kupanjem u moru – heliobalneoterapija.

Ipak, češće se u liječenju koriste umjetne svjetiljke jer se mogu izabirati specifične valne duljine zračenja u koje, između ostalog, ubrajamo i terapiju laserom te, u holističkoj medicini, terapiju pojedinim svjetlosnim bojama.

Osim samog svjetla, u terapiji se mogu koristiti i lijekovi u obliku kreme, tekućine ili tableta koji se zovu fotosenzibilizatori. Oni na određen način usmjeravaju i pojačavaju djelovanje svjetla kojem se pacijent izlaže jer potpomažu složene fotokemijske procese koji se žele postići izlaganjem svjetlu.

Saznajte sve o hlađenju kože kao pomoći tijekom kemoterapije

Za što se danas terapija svjetlom najčešće koristi?

U modernu medicinu svjetlosnu terapiju uveo je Niels Finsen, danski liječnik koji je osmislio umjetan izvor svjetlosti za liječenje oboljelih od tuberkuloze kože. Za svoje otkriće dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1903. godine.

Danas se terapija svjetlom najčešće koristi za liječenje kožnih bolesti te za tretman nekih psihičkih stanja. Svjetlosne zrake su zapravo elektromagnetsko zračenje koje u koži potiče različite elektrokemijske i fotokemijske procese. Nije popuno poznat cjelokupan proces, ali zna se da sunce djeluje na DNK molekulu, na kolagen u koži te vitamin A i C, odnosno oslobađanje slobodnih radikala pa se zna i da prekomjerno izlaganje UV zrakama pri nekontroliranom boravku na suncu može biti štetno i opasno za kožu.

No ograničeno i kontrolirano izlaganje UV zrakama posebno povoljno djeluje na kožne bolesti koje u podlozi imaju neki upalnu i imunosnu reakciju, kao što su psorijaza, vitiligo, razni oblici dermatitisa i lihen. Pacijenti se kontrolirano izlažu zračenju pod svjetiljkama, bez ili uz dodatak nekog lijeka koji ubrzava fotoreakciju kože, što dovodi do poboljšanja. Fototerapija se koristi i u liječenju novorođenačke žutice kako bi se nakupljeni bilirubin, koji izaziva žutu boju kože, što prije razgradio i izlučio iz organizma. Vidljivo svjetlo koristi se u cijeljenju rana i obnovi tkiva te ublažavanju bola.

Primjena u psihoterapiji

U psihoterapiji se svjetlosna terapija koristi za liječenje poremećaja zbog pomanjkanja svjetla. Naime, znanstveno je dokazana sezonska depresija koja se kod nekih osoba javlja zimi pri nedostatku sunčeve svjetlosti, a posebno je poznata na krajnjem sjeveru Zemlje, gdje se noć mjeri mjesecima. Na temelju tih saznanja fototerapija je uvedena kao pomoćno liječenje nekih depresivnih poremećaja i nekih poremećaja ponašanja.

Sunčeva svjetlost utječe na cirkadijalni ritam spavanja i budnosti koji određuje tijek zbivanja u našem metabolizmu. Pojavom svjetla budimo se, ubrzava nam se metabolizam, rad srca, mozga, probava i aktivnost. Nestankom svjetla u organizmu se pojačano izlučuje melatonin, hormon koji potiče uspavljivanje. Stoga  se svjetlosna terapija koristi kod osoba koje imaju poremećaj spavanja zbog poremećaja cirkadijalnog ritma. Istražuje se i kod osoba koje imaju smetnje spavanja zbog dugotrajnog smjenskog rada ili zbog jet-laga (promjene vremenske zone pri interkontinentalnim letovima).

putna ljekarna

Putna ljekarna: Pročitajte popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Na vrijeme isplanirajte sadržaj svoje putne ljekarne koja pomaže pri neželjenim zdravstvenim tegobama

SAZNAJTE VIŠE

Slijedite savjete stručnjaka

Kao i svaka terapija, i svjetlosna zahtijeva vrlo stručan pristup. Pacijent koji se podvrgava liječenju svjetlom treba zadovoljiti niz kriterija nakon opsežnih pretraga. Ta terapija nije pogodna za osobe kod kojih se razvija fototoksična ili fotoalergijska reakcija na svjetlo te onih koji uzimaju neki od fotosenzitivnih lijekova.

Osobe koje su primale neku od svjetlosnih terapija moraju se strogo pridržavati uputa specijalista o naknadnom izlaganju suncu i općenito boravku na plaži. To se posebno odnosi na osobe koje su se podvrgnule nekom laserskom zahvatu, poput onog koji se koristi za uklanjanje bora i pigmentacija kože ili uklanjanje dlačica.

No mnogi drugi bolesnici boravkom na suncu mogu iskoristiti blagodati helio i heliobalneoterapije, posebno u liječenju psorijaze, reumatskih ili mišićno-koštanih bolesti te za oporavak od nakupljenog stresa. Pri tome treba točno slijediti savjet stručnjaka o duljini izlaganja suncu i o vježbama koje se mogu izvoditi u moru, odnosno u vodi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button