Lijekovi i terapije - 28. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Mislite na zdravlje na odmoru: Uzimate li lijekove, oprezno sa sunčanjem!

Prije opuštanja na plaži provjerite koje lijekove koristite kako biste izbjegli fotosenzitivnost

Mislite na zdravlje na odmoru: Uzimate li lijekove, oprezno sa sunčanjem!

Osim fotosenzitivne reakcije, primjena fotosenzitivnih lijekova može pogoršati postojeće kožne bolesti.

Poznato je da neki lijekovi mogu izazvati nuspojavu pri izlaganju suncu koju zovemo fotosenzitivnost. Ta se reakcija može javiti ako se lijek nanosi na kožu, ali i ako se uzima oralno.

Treba znati da se nuspojava pri izlaganju suncu neće javiti kod svih osoba nego samo kod nekih, kao uostalom i svaka druga nuspojava. No ipak je neznatno češća kod osoba svijetle puti.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Vrste fotosenzibilnih reakcija

Prema uzroku oštećenja fotosenzibilne reakcije mogu biti fototoksične ili fotoalergijske. Kod fototoksične reakcije lijek se u koži zbog izlaganja suncu, odnosno pod utjecajem UV zraka kemijski promijeni te nastane štetan produkt koji dovodi do oštećenja strukture kože.

Fotoalergijska reakcija je sličan proces, u kojem se lijek pod utjecajem sunca promijeni. Ali tada ga organizam prepoznaje kao alergen te nastaje klasična alergijska reakcija, odnosno imunosni odgovor organizma. Fototoksične i fotoalergijske nuspojave lijekova najčešće se očituju kožnom reakcijom, no može se javiti i oštećenje noktiju i osjetljivost očiju.

Simptomi fotoalergijskih reakcija slični su ostalim kožnim alergijama. Pojava crvenila, otoka, pa i plikova uz karakterističan svrbež, a kod nekih i pečenje kože. Fototoksične dermatoze mogu imati simptome kao i fotoalergijske, no nerijetko se pojavljuju i sunčane opekline, a nakon nekog vremena i hiperpigmentacije, mrlje koje mogu biti plavosive, smeđe ili plavocrne, te dugo ne prolaze.

Fototoksične reakcije nastaju već poslije nekoliko minuta ili sati nakon izlaganja suncu. Fotoalergijske se javljaju nakon 24 do 72 sata. Fototoksične reakcije javljaju se samo na nepokrivenim, a fotoalergijske se mogu javiti i na nepokrivenim i na pokrivenim dijelovima tijela.

Primjena fotosenzitivnih lijekova

Osim fotosenzitivne reakcije, primjena fotosenzitivnih lijekova može pogoršati postojeće kožne bolesti poput atopijskog dermatitisa, herpesa ili pak prouzročiti upalu svježeg ožiljka. Jačina fotosenzibilne reakcije je snažnija što je veća doza lijeka i što je izlaganje suncu dulje.

Poznato je i da neki dodaci prehrani i biljni lijekovi također mogu djelovati fotosenzitivno. Karakteristična je reakcija na gospinu travu i eterična ulja citrusa, posebno bergamota s pojavom tamnih mrlja, a zabilježene su i reakcije na algu klorelu.

U pravilu, ako se uzima neki lijek koji uzrokuje fotosenzitivnu reakciju, trebalo bi izbjegavati izlaganje suncu, nositi laganu odjeću dugih rukava i nogavica, štiti glavu šeširima širokog oboda te koristiti sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorima. S obzirom na to da i zaštitne kreme za sunce mogu imati neke štetne sastojke, treba birati one medicinske, s oznakom hipoalergenosti.

Donosimo upute za pacijente na antikoagulantnoj terapiji

Donosimo upute za pacijente na antikoagulantnoj terapiji

Antikoagulansi koji se uzimaju na usta su varfarin i NOAK (novi oralni antikoagulans). Oni smanjuju, ali ne smiju u...

SAZNAJTE VIŠE

Lijekovi koji uzrokuju fotoosjetljivost

Treba imati na umu i da mnogi lijekovi koji ne uzrokuju fotosenzitivne reakcije mogu imati neželjeni učinak ako je bolesnik dulje izložen jakom suncu. Naime, jako sunce iscrpljuje organizam, pregrijava ga i dehidrira, što može dovesti do promijenjenog metabolizma lijeka i njegova jačeg ili slabijeg učinka. Stoga, ako ste bolesni te uzimate bilo koji lijek, izbjegavajte dulje izlaganje suncu.

  • ANTIBIOTICI: amoksicilin, ciprofloksacin, doksiciklin, minociklin, norfloksacin, oksitetraciklin,  pirazinamid, sulfonamidi, trimetoprim
  • ANTIDEPRESIVI: amitriptilin, klomipramin, fluoksetin, maprotilin
  • ANTIPSIHOTICI: flufenazin, haloperidol, tioridazin
  • ANTIHIPERTENZIVI: beta blokatori, amiodaron, diltiazem, enalapril, nifedipin,
  • CITOSTATICI: dakarbazin, fluorouracil, flutamid, metotreksat, vinblastin
  • DIURETICI: amilorid, furosemid, hidroklorotiazid, klortalidon, triamteren
  • HIPOLIPEMICI: statini
  • NESTEROIDNI PROTUUPALNI LIJEKOVI: diklofenak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, naproksen, piroksikam
  • ORALNI KONTRACEPTIVI
  • ORALNI HIPOGLIKEMICI: klorpropamid, glipizid, glimepirid

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button