Kožne bolesti - 11. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Rezultati istraživanja: Znaju li roditelji dovoljno o atopijskom dermatitisu?

Tijekom javnozdravstvene edukativne kampanje ADIVA ljekarni „Zdravlje se čuva od malih nogu“, a koja je održana u studenom 2017., ADIVA ljekarnici su s roditeljima ispunjavali upitnik o toj čestoj kožnoj bolesti

atopijski dermatitis

U studenom prošle godine u 151 ADIVA ljekarni diljem Hrvatske provedena je javnozdravstvena kampanja s ciljem zaštite zdravlja djece. Tijekom kampanje ADIVA ljekarnici su dodatno savjetovali roditelje o atopijskom dermatitisu, pri čemu su ispitivali znanje roditelja o bolesti. Kampanju su potpomogli partneri PHOENIX Farmacije s brendovima Bioderma, Biorela, Dietpharm, Ice Power Kids i MultiImun.

Rezultati suradnje roditelja i ADIVA ljekarnika prikazani su na nedavno održanom 1. Hrvatskom kongresu dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Što je atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis ili ekcem kronična je upalna bolest kože. Izraz atopijski znači da je povezana s nasljeđem na alergijske bolesti, kao što su astma i alergijski rinitis, a ponekad je  povezana i s alergijom na neku hranu. Pravi uzrok bolesti nije poznat, ali u koži dolazi do smanjenja ili gubitka lipidnog sloja koji zadržava vlagu i koži osigurava vlažnost, elastičnost i otpornost na vanjske utjecaje.

Najvažniji simptom je suha koža koja svrbi uz vidljivo slabije ili jače crvenilo. Ovisno o intezitetu upale nadalje se javlja oticanje, topla koža na dodir, suhe ljuskice (kruste), a uslijed češanja nastaje još jača upala i ranice koje mogu biti suhe ili vlažne.

Kako bolest izgleda kod djece, a kako kod odraslih

Bolest se javlja i kod djece i kod odraslih, ali je najčešća u dojenačkoj dobi između 3. i 6. mjeseca starosti. Kod dojenčeta su zahvaćena karakteristična mjesta: obrazi, brada, čelo i pregibi udova, ali može zahvatiti i veće površine tijela. U akutnim fazama bolesti kožni simptomi narušavaju i opće stanje djeteta što uzrokuje nemir i razdražljivost, probleme sa spavanjem i umor te utječe na cijelu obitelj.

Kod odraslih su često zahvaćeni udovi, dlanovi, šija, vlasište ili očni kapci. Odrastanjem bolest može prijeći u blaži oblik sa duljim periodima u kojima nema vidljivih simptoma. Pogoršanje bolesti izazivaju okidači: korištenje sapuna i šampona koji dodatno isušuju kožu, nošenje sintetičke ili vunene odjeće te poznati alergeni kao što su dlaka kućnih ljubimaca, pelud, grinje i visoko alergena hrana (jaja, kikiriki, mlijeko, pšenično brašno, riba i soja).

Liječenje atopijskog dermatitisa

Osnova terapije lijekovima su kortikosteroidi u obliku krema ili masti koji se primjenjuju u akutnoj fazi bolesti. Stalno i što češće treba koristiti emolijente, odnosno neutralne kreme i masti koje hidratiziraju i obnavljaju kožu i time sprečavaju nastanak simptoma, odnosno ublažavaju ih. Kod jakog svrbeža liječnik može propisati antihistaminik, lijek protiv alergije koji ublažuje svrbež. Teži oblici bolesti liječe se oralnim kortikosteroidima, imunomodulatorima ili svjetlosnom terapijom, dok se pri infekciji koriste antibiotici.

Stalno i što češće treba koristiti emolijente, odnosno neutralne kreme i masti koje hidratiziraju i obnavljaju kožu i time sprečavaju nastanak simptoma, odnosno ublažavaju ih

Rezultati analize upitnika

Kako bi savjetovanje bilo osobno za svakog roditelja te kako bi mu pomogli u razumijevanju i otklanjanju nedoumica te eventualne zabrinutosti, a savjetom otklonili konkretan problem, ADIVA ljekarnici su provodili Upitnik znanja roditelja o atopijskom dermatitisu.

Ispitivanje je pokazalo da 78% roditelja poznaje razloge nastanka atopijskog dermatitisa te simptome bolesti, no 8% ih ima netočna saznanja. 13% roditelja misle da nasljeđe nema veze s bolešću, 14% ih ne zna ima li ili nema veze, 8% roditelja misle da je uzrok cjepivo, a 37% ih sumnja na cjepivo kao uzrok. Više od 90% ispitanih roditelja dalo je točan odgovor o simptomima i okidačima što pokazuje da znaju kako ublažiti izbijanje akutne faze bolesti.

Znanje o liječenju atopijskog dermatitisa nešto je slabije – ukupno 67% roditelja je odgovorilo točno na postavljena pitanja, 15% netočno, a 18% je izjavilo da ne zna odgovor. Najmanje točnih odgovora, samo 19%, ispitinici su dali na činjenicu o važnosti dojenja te izbjegavanja hiperalergenih namirnica. Njih gotovo 39% iskazuje strah i sumnju u primjenu kortikosteroida.

Korisni savjeti ljekarnika

Atopijski dermatitis uporna je i dugotrajna bolest u kojoj se izmjenjuju faze pogoršanja i smirivanja. Poznavanje bolesti, odnosno okidača koji uzrokuju pogoršanje, pravilna primjena lijekova kada su nužni te ustrajno korištenje emolijensa osiguravaju dobru kontrolu bolesti.

Ljekarnici mogu podučiti roditelje o svim nedoumicama o bolesti te im pomoći u pravilnom izboru emolijensa i dati im upute o sigurnoj primjeni lijekova.

>> Za više zdravih savjeta kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button