Kožne bolesti - 27. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Voli sunce, drž’ se hlada: Izbjegnite opekline i očuvajte zdravlje kože

Naša koža pamti svako oštećenje, pa tako i svaku opeklinu, što može imati brojne posljedice na njezino zdravlje

koža, opekline, zdravlje kože, opekline od sunca

Oštećenje kože ne mora uvijek biti vidljivo. Naime, UV svjetlo može promijeniti vaš DNK te dovesti do preranog starenja, a s vremenom i do razvoja karcinoma kože, uključujući melanom.

Unatoč brojnim i dugogodišnjim upozorenjima stručnjaka, sunčanje je i dalje mnogima omiljeni način ljetnog opuštanja. Suncu ćemo se rado izložiti i ranije, u nadi da će nam koža lijepo potamnjeti. Brončani nam je ten privlačan iako promjena boje kože svjedoči da je već došlo do njezina oštećenja. 

Naime, tamnjenje kože odvija se u dva koraka. Najprije se u stanicama događa brza reakcija tamnjenja koja se odvija u nekoliko minuta ili možda dana. Riječ je o odgovoru stanica na izloženost UVB zrakama. Takvo tamnjenje kože lakše će se primijetiti kod ljudi tamnije u odnosu na one svijetle puti. Drugi korak je sporiji odgovor stanica na sunce, točnije na utjecaj UVA zraka, a poznat je i kao melanogeneza. U melanocitima se proizvodi pigment melanin, pa oni postaju tamniji. Ukratko, na kraju ljeta imat ćete više melanocita, i to onih tamnijih.

Iznimno je važno u priči o melaninu uzeti u obzir činjenicu da sunce ne potiče u pozitivnom smislu njegovo stvaranje, nego uzrokuje oštećenje stanica pa dolazi do pojačanog stvaranja pigmenta. Općenito treba znati da je umjerena količina sunčevih zraka svakako korisna. Ipak pretjerano izlaganje suncu može prouzročiti brojna oštećenja poput karcinoma kože, katarakte (sive mrene) na oku, alergije, oštećenja imuniteta i drugog.

Pocrnite pametno: Izbjegnite ružne mrlje i pripazite na parfem, kremu i sapun

Kada se javiti liječniku

Najčešća posljedica pretjeranog izlaganja suncu su opekline. Kad ste predugo izloženi suncu, koža pocrveni, nerijetko peče te je osjetljiva na dodir. Oštećenja kože uzrokuju UVA i UVB zrake sunca koje prodiru kroz njezinu površinu. Dakle, opeklina je siguran znak da ste predugo bili na suncu.

Međutim, oštećenje kože ne mora uvijek biti vidljivo. Naime, UV svjetlo može promijeniti vaš DNK te dovesti do preranog starenja, a s vremenom i do razvoja karcinoma kože, uključujući melanom. Neće svatko izgorjeti na suncu jednakom brzinom. To će ovisiti o tipu kože, intenzitetu sunca te, naravno, duljini izlaganja sunčevim zrakama.

Opekline se, kao što smo već spomenuli, očituju crvenilom i bolom. Ako su teške, koža može i nateći te će se pojaviti i plikovi. U tom slučaju opekline mogu pratiti i simptomi poput groznice, mučnine, glavobolje i slabosti. Nekoliko dana kasnije koža će se početi perutati uz svrbež, što je način na koji se tijelo prirodno čisti od odumrlih stanica.

U slučaju ozbiljnijih opeklina svakako bismo preporučili da se savjetujete s liječnikom, posebice zato što simptomi poput mučnine i povraćanja, glavobolje i slabosti (uz još neke druge simptome) mogu upućivati na toplinski udar koji može biti i opasan za život.

Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Pripremite se na vrijeme: Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Sunce nas raduje, daje nam život i neophodno je za dobro zdravlje, no njegovo je UV zračenje izvor brojnih...

SAZNAJTE VIŠE

Blokirajte histamin

Postoji niz načina na koje možemo ublažiti neugodan bol i svrbež kože u slučaju blažih opeklina. Tako su nas još naše bake savjetovale da namažemo kožu jogurtom ili da pripremimo obloge od čaja kamilice.

„Tajna“ njihova djelovanja leži u hlađenju i hidrataciji kože, kao i u sprečavanju razvoja upalnih procesa. Kupovni pripravci za ublažavanje svrbeža i crvenila najčešće sadrže sastojke poput mentola i Aloe vere, a tu su i antihistaminske masti te gelovi.

Naime, kad je koža oštećena, u tijelu dolazi do lučenja histamina koji sudjeluje u imunosnom odgovoru tijela te se najčešće spominje kad je riječ o alergijama. On aktivira upalnu reakciju koja se u ovom slučaju očituje na koži. Antihistaminski pripravci, pojednostavljeno objašnjeno, blokiraju njegovo djelovanje i tako ublažavaju iritaciju kože. Nerijetko sadrže i sastojke koji hlade i umiruju kožu.

Koža ne zaboravlja

Hidratacija kože iznimno je važna. Pritom treba misliti i o hidrataciji cijelog organizma pa svakako unosite dovoljno tekućine, odnosno vode i nezaslađenih čajeva. Prevencija je najbolji način na koji ćete izbjeći sve neželjene posljedice sunčevih zraka, pa tako i opekline. Ne izlažite se suncu kad je najjače, nosite odgovarajuću odjeću, šešire, sunčane naočale s UV filtrima, koristite proizvode za zaštitu od sunce s minimalnim SPF faktorom 30 te se pridržavajte uputa za njihovo korištenje.

I zapamtite – iako ćete brzo zaboraviti na neugodnosti koje su vam izazvale opekline, vaša koža neće, ona doživotno pamti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button