Alergije - 11. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Pripremite se na vrijeme: Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Sunce nas raduje, daje nam život i neophodno je za dobro zdravlje, no njegovo je UV zračenje izvor brojnih problema. Jedan od njih je alergija na sunce

Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Kad je riječ o alergijama kože na sunce, dolazi do reakcija kože (osip, natečenost, bolnost, svrbež i slično) koje nisu povezane s nekom drugom bolešću niti se radi o, primjerice, kontaktnoj alergiji.

Na pragu smo toplog dijela godine u kojem se povećava broj sunčanih dana pa već postaju aktualne teme vezane uz zaštitu od sunčeva zračenja. Naša zvijezda kojoj dugujemo život igra važnu ulogu u opstanku vrste i zdravlju svakog od nas. U središtu pozornosti je i priča o vitaminu D s čijim se manjkom povezuje niz bolesti, pa se tako spominju i karcinom i autizam, a štiti i naše kosti te je neophodan u prevenciji rahitisa i osteoporoze.

Tako priča o zaštiti od sunca postaje složena jer, s jedne strane, proizvodi za zaštitu od sunca koje danas koristimo sprečavaju stvaranje vitamina D, no s druge strane su brojni rizici pretjeranog izlaganja kože suncu te nekorištenja odgovarajuće zaštite. U tom kontekstu govorimo i o alergiji na sunce koja se najčešće javlja već tijekom prvih sunčanih dana proljeća.

Čest oblik alergijskog rinitisa: Pozdrav proljeću uz peludnu hunjavicu

Od opeklina do melanoma

Za početak recimo da je najblaže i najčešće oštećenje kože prouzročeno suncem opeklina, a tu su i hiperpigmentacije. Naime, melanin je prirodni pigment koji daje boju našoj koži, a štiti nas i od štetnih učinaka sunčevih zraka.

No njegova pojačana proizvodnja u donjim dijelovima površinskog sloja kože te njegovo pomicanje i prekomjerno nakupljanje u površinskim slojevima kože uzrok su pojave tamnih mrlja – hiperpigmentacija. Sunce je zaslužno i za ubrzano starenje kože, a tu je i maligni melanom za čiji se nastanak, kao glavni krivac, spominje upravo ono.

Prepoznajte alergiju na sunce

Kad je riječ o alergijama kože na sunce, dolazi do reakcija kože (osip, natečenost, bolnost, svrbež i slično) koje nisu povezane s nekom drugom bolešću niti se radi o, primjerice, kontaktnoj alergiji na neki kozmetički preparat. Te reakcije, dakle, nastaju isključivo nakon izlaganju suncu, a mogu se javiti kod svih ljudi neovisno o tipu kože, najčešće kod žena.

Prva i osnovna mjera pomoći kod izbijanja alergijske reakcije jest zaštita svih izloženih dijelova tijela te boravak u hladu, posebice u razdobljima dana kada je sunce najjače. Međutim, pacijenti koji su se suočili s ovim problemom dobro znaju da i naizgled „slabo“ sunce može izazvati neugodnu reakciju na koži. Kod osoba s jakom reakcijom preporučuje se i uzimanje tableta protiv alergije (antihistaminika), i to desetak dana prije izlaganja suncu.

Izbor odgovarajuće zaštite

Kad je riječ o zaštiti od sunca, preporučene mjere treba uzeti s najvećom dozom ozbiljnosti. Naime, naša koža pamti pa su tako oštećenja kože prouzročena pretjeranim sunčanjem ponekad vidljiva tek nakon 20 ili 30 godina. Sa zaštitom treba početi od najranije dobi.

Smatra se da čovjek primi do 80 posto štetne sunčeve energije do svoje 18. godine pa roditelji moraju paziti na zaštitu mališana radi prevencije karcinoma kože u njihovoj zreloj dobi.

alergični na posao

Alergični na posao: Što kad vam radno mjesto izazove kožne bolesti?

Kontaktni alergijski dermatitis upalna je alergijska bolest kože koja nastaje kao posljedica preosjetljivosti kože. U slučaju profesionalnih dermatoza govori...

SAZNAJTE VIŠE

Zaštitite kožu od sunčeva zračenja

Na tržištu doista postoji vrlo velik broj preparata za zaštitu od sunca te su neki više, a neki manje kvalitetni, no većina sadrži tzv. kemijske filtre koji se aktiviraju kada sunčeve zrake uđu u kožu – tada ih upijaju ili raspršuju. U nekim preparatima za zaštitu od sunca prisutni su pak tzv. fizikalni ili mehanički filtri koji ultraljubičaste zrake odbijaju ili raspršuju već na površini kože.

Prvi su prisutni u najvećem broju preparata, a drugi, tzv. mehanički filtri, češće su prisutni u preparatima namijenjenima djeci te osobama s izrazito osjetljivom ili alergijama sklonoj koži, poput atopijskog dermatitisa. No svima je zadaća štititi kožu od oštećenja i sprečavati prodiranje sunčevih zraka u dublje slojeve kože. Iznimno je važno da preparati pružaju zaštitu od ultraljubičastih (UV) zraka A i B spektra.

Na ambalaži će zaštita od UVB zraka biti označena kraticom SPF (Sun Protection Factor). Ona označava koliko se puta dulje možemo izložiti suncu, a da pritom ne dođe do razvoja opeklina. Primjerice, ako na suncu bez zaštite pocrvenimo za deset minuta, krema sa SPF 30 omogućava nam da na suncu ostanemo 30 puta dulje, odnosno 300 minuta.

No iznimno je važna i zaštita od zraka UVA spektra. One u kožu prodiru dublje od UVB zraka te znatno pripomažu oštećenjima, alergijama i starenju kože. Stoga od proizvoda za zaštitu od sunca očekujemo da su širokog spektra, odnosno da nas podjednako štite i od UVA i od UVB zraka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button