Koža, kosa i nokti - 26. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Zdravlje iz prirode: Zaštitite se od sunca iznutra

Melanin koji naša koža stvara i kojem zahvaljuje preplanulost zapravo je mehanizam kojim naša koža pokušava umanjiti štetu i buduća oštećenja od UV zraka. Skvalen je molekula od koje potječe, primjerice, kolesterol, ali iznimno je važna u održanju funkcije kože. Njime obiluje maslinovo ulje

sunce, koža, žena

Razjasnimo nešto – tijekom cijele naše evolucije, od jednostaničnih organizama do danas, nastojimo ukloniti ili umanjiti neželjene učinke zračenja koje može prouzročiti štetne mutacije. UV zračenje definitivno je takvo. Bljedilo kože prethodnih stoljeća nije u modi, no danas, zahvaljujući napretku biomedicine, imamo dokaze da UV zračenje uistinu šteti organizmu, a znamo i kako.

Čovjek je sklon zanemarivati znanstvene dokaze i činiti upravo suprotno, na svoju štetu. Alkohol, pušenje i droge možemo objasniti mehanizmima stvaranja ovisnosti, ali pretjerano izlaganje suncu i solariju objašnjavam, danas vrlo modernim, nevjerovanjem u znanstvene istine. Evo primjera iz stvarnog života: nedavno organiziran preventivni pregled na otoku Hvaru završio je tako što je 10% pregledanih upućeno u KBC Split na kirurgiju pod sumnjom na melanom.

Nakon što vas je “zločesti” zdravstveni djelatnik malo zaplašio, zbog onih koji se ipak žele više izlagati suncu vrijedi prokomentirati hranu ili dodatke prehrani koji se često koriste kako bi se “ujednačio” ili “pospješio” ten te kako bismo se branili od štetnosti UV zračenja. Naglasio bih još jednom – melanin koji naša koža stvara i kojem zahvaljuje preplanulost zapravo je mehanizam kojim naša koža pokušava umanjiti štetu i buduća oštećenja od UV zraka. A onima koji se sunčaju radi ljepote recimo da naša koža ima “sunčev kapital” – povećana izloženost suncu ubrzava starenje kože.

Maslinovo ulje ima niz dobrobiti, a omega-3 nezasićene masne kiseline su vjerojatno samo jedna od njih koje gode koži izvana i iznutra

Karotenoidi i beta karoten

Od dodataka prehrani najčešće su upotrebljavani karotenoidi, a među njima, naravno, beta-karoten. Neki karotenoidi ishodišne su molekule za vitamin A, no neki i nisu, a svejedno imaju koristi za kožu. Jedan od razloga zbog kojeg koristimo karotenoide, kao i neke druge vitamine jest “hvatanje slobodnih radikala”, od kojih neki nastaju pod djelovanjem zračenja (antioksidativno djelovanje). Priča o antioksidansima je posebna i velika, iako je – nakon niza studija koje nisu samo pokazale da se ne trebaju uzimati u visokim dozama, nego i da mogu dovesti do daljnjih oštećenja – polako pala u drugi plan. Umjerenost i razboritost važne su u svemu pa tako i u zaustavljanju oksidacija. Nemojmo zaboraviti da bez oksidacije ne bismo ni postojali niti bi, primjerice, naš imunitet funkcionirao kako treba. Beta-karotenom se, za razliku od vitamina A, ne možemo hipervitaminizirati, a imamo cijenom povoljan i pristupačan izvor o kojem ne treba mnogo pričati. To je, naravno, mrkva. Za one lijene, uvijek postoje dodaci prehrani.

Astaksantin

Astaksantin je moderniji, jako zanimljiv karotenoid i antioksidans koji nam većinom dolazi iz algi. Morske životinje koje se njima hrane dobivaju roskastu boju mesa zahvaljujući akumulaciji. To nije provitamin A, a iznimno je učinkovit antioksidans, gotovo pet puta jači od beta-karotena te gotovo 15 puta od vitamina E. U brojnim studijama utvrđeno je da je astaksantin snažniji u zaštiti fibroblasta od UV zračenja uzet per os. Ima i niz drugih korisnih djelovanja, poput onih na povišenje HDL-a, na pokretljivost spermija i drugo. Sve je to ispitivano na poprilično visokim dozama i do 16 mg astaksantina, što je financijski opterećujuće s obzirom na cijene proizvoda i zbunjujuće s obzirom na preporučene doze na dodacima prehrani na našem tržištu. Niže doze su također pokazale učinak kao, recimo to tako, anti-age iznutra te, što je zanimljivo, smanjuje gubitak vode preko kože (TEWL). Astaksantin je iznimno snažan antioksidans i, što je iznimno važno, vrlo je lipofilan pa ima sve potrebno za zaštitu lipidnih membrana od oksidativnog oštećenja.

>> Ljepota žena iz istočnih zemalja već stoljećima očarava. No dugo su čuvale te svoje male trikove. Kliknite i otkrijte njihove tajne <<

Proizvodi na našem tržištu već imaju i 4 – 6 mg astaksantina, što je korektna doza, pa još puta dva i približavamo se dozama iz studija, uz i dalje dosta visoku cijenu. Bilo bi dobro kad bi proizvođači dodataka prehrani izbacili iz formulacija dodatne tvari kako bi mogli ponuditi možda i više doze astaksantina po istoj cijeni, no tada više ne bi dodavali sastojke kojima mogu stavljati tvrdnje na proizvode kojima privlače kupce. Ako nam i nije do dodataka prehrani, trebali bismo konzumirati losos, rakove i škampe koji svoju lijepu boju duguju upravo astaksantinu, no ta nam je hrana cjenovno, nažalost, nepovoljna. Astaksantin je koristan i u pokušaju prevencije fotoalergija.

>> Vratili ste se s ljetovanja ponosni na stečenu brončanu put, ali sve vam se čini da ćete je na kopnu teško zadržati. Suočeni s gustim sivim oblacima ili boravkom u uredu dok vani sja sunce, slijedite naše savjete kako biste što duže sačuvali preplanuli ten <<

Skvalen i maslinovo ulje

Skvalen je molekula od koje potječe, primjerice, kolesterol, ali iznimno je važna u održanju funkcije kože. Njime obiluje maslinovo ulje. Unos od oko 0,5 g optimalan je jer neće povisiti kolesterol. On je dobar u pokušaju zaštite od štete na koži nastale ionima aktiviranim UV zrakama. Maslinovo ulje ima niz dobrobiti, a omega-3 nezasićene masne kiseline su vjerojatno samo jedna od njih koje gode koži izvana i iznutra. U Dalmaciji se često koriste macerati gospine trave u maslinovu ulju, no usprkos svim drugim dobrobitima te kombinacije, može dovesti do hiperpigmentacija.

Ulje od šipka

I za kraj, jedno ulje koje je dobro piti, ali i mazati. Ulje ploda divlje ruže, odnosno šipka meni je vrlo drago i volim ga stavljati u kreme. Ima ga smisla i piti, ali mora se uzimati od renomiranih proizvođača kojima vjerujemo da neće patvoriti ulje maceratom šipka. Bogato je nizom karotenoida – beta-karotenom, likopenom te zeaksantinom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button