Koža, kosa i nokti - 10. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

10 ključnih savjeta za sprječavanje pucanja kose i noktiju

Ljeto je u punom zamahu i vrijeme je da blistate. Ali jeste li razmišljali o tome koliko sunčanje i plivanje u morskoj ili bazenskoj vodi utječe na vašu kosu i nokte?

pucanje kose i noktiju njega kose njega noktiju

Ne samo da mogu oštetiti kožu, mogu rezultirati i pucanjem i listanjem kose i noktiju. Zato je vrijeme da saznate što napraviti da biste zaštitili kosu i nokte od oštećivanja i lomljenja.

Lijepa je samo zdrava kosa

Savjeti za zdravu kosu

1. Izbjegavajte kemijske tretmane

Osim što bojana kosa pod utjecajem UV zraka i soli može promijeniti nijansu, friško obojena kosa je poroznija i osjetljivija na štetne vanjske utjecaje pa lakše puca. Zbog toga se netom prije odlaska na more savjetuje izbjegavati kemijske tretmane. Ako ipak želite obojati izrast ili promijeniti boju tijekom ljeta, pokušajte to učiniti barem nekoliko tjedana ranije, a ako vam to vrijeme ne dopušta, isprobajte organske boje koje su nježnije prema vlasima.

2. Zaštitite kosu šeširom i koristite odgovarajuću njegu

Najlakši način za sprečavanje oštećenja kose jest da doslovno zaustavite UV zrake da prodru do vlasi. Nošenje šešira, kape ili marame odlično je rješenje jer taj privlačan modni dodatak djeluje kao savršen zaštitnik vaše kose. Ako se kupate na bazenu, ne zaboravite nositi kapu za plivanje
Također, koristite odgovarajuću njegu za kosu. Vratite joj vlagu i živost pomoću blagih, biljnih šampona, hidratantnih regeneratora i maski za dubinsku regeneraciju, odabranih prema vašem tipu kose kako biste hidratizirali već oštećene pramenove i zaštitili ih od UV zraka.

3. Ne zaboravite na UV faktor

Najbolji način za zaštitu kose od sunca, bilo da se sunčate ili šećete po gradu, je šešir, ali ako ne volite pokrivala za glavu, obavezno upotrijebite hidratantni sprej za kosu s visokim SPF-om.

4. Perite kosu nakon svakog plivanja

Nakon plivanja, bilo u moru ili bazenu, odmah isperite kosu, a na kraju dana koristite šampon koji temeljito uklanja klor. Za prevenciju pucanja vlasi, nakon pranja ne zaboravite na bogatu njegu. Kako biste kosi vratili vlažnost odaberite kvalitetan hidratantni regenerator koji se ne ispire.

5. Smanjite korištenje sušila za kosu

Izbjegavajte sušila i uređaje za stiliziranje kose, radije operite kosu pola sata prije kako biste imali dovoljno vremena za sušenje na zraku. Ako baš morate koristiti sušilo, namjestite ga na hladno „puhanje“.

Ljetna njega noktiju

1. Koristite lak za učvršćivanje noktiju

Prije nego što krenete na more, nanesite dva sloja sredstva za jačanje i zaštitu noktiju. Potražite onaj zaštitni lak koji je bogat vitaminom E i mineralima – to će poput štita sačuvati nokte od vanjskih utjecaja i prevenirati pucanje.

2. Nabavite ulje za kutikule

Ovaj proizvod rijetko kupujemo, ali je ključan za prevenciju pucanja i listanja noktiju. Hidratacija kutikula i noktiju je, naime, esencijalna za snažne i zdrave nokte, bilo da ih puštate da rastu ili jednostavno želite da izgledaju najbolje što mogu.

3. Podrežite nokte na optimalnu duljinu

Jeste li znali da nokti brže rastu za toplijeg vremena? A što su nokti duži, skloniji su lomljenju i pucanju tako da redovito skraćivanje i održavanje optimalne duljine smanjuje šanse da puknu u najnezgodnijem trenutku.

4. Hidratizirajte ruke

Krema za ruke je obavezan beauty pribor. Ne samo da će koža ruku izgledati njegovano, već će hidratantna krema, također, pomoći da kutikule budu mekane, a nokti njegovani i hidratizirani što sprječava njihovo listanje i pucanje.

Koža i kosa ljeti traže posebnu njegu

Ljetne muke kože i kose – za ljepotu se treba potruditi

Štitite se visokim zaštitnim faktorima, nosite šešir sa širokim obodom i sunčane naočale te ne boravite na suncu kada...

SAZNAJTE VIŠE

5. Potražite pomoć u suplementima

Neosporna je činjenica da je pravilna i uravnotežena prehrana najbolji način kako nokte održati zdravima i snažnima, ali ponekad nam je potrebna dodatna pomoć. Da bi nokti bili čvrsti, od suplemenata birajte one koji sadrže: vitamine B skupine, C vitamin, omega – 3 masne kiseline, te cink i željezo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button