Koža, kosa i nokti - 29. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kosa u fokusu: 11 savjeta kako njegovati i prevenirati pucanje vlasi

Ispucala kosa i vrhovi „neprijatelji“ su svake žene duge kose. Doznajte kako spriječiti pucanje vlasi i kako ih njegovati onda kada šišanje ne dolazi u obzir

ispucala kosa i vrhovi sad su prošlost

Jedan od najvećih problema s kojima se bori većina vlasnica dugačkih pramenova su ispucali vrhovi. Donosimo 11 savjeta kako njegovati kosu da bi i vrhovi djelovali zdravo, te kako prevenirati daljnje oštećivanje.

Kako njegovati ispucale vrhove

Preparati na bazi silikona

Preparati na bazi silikonskog ulja kamuflirat će ispucale vrhove i kosa će izgledati zdravije, ali ovo je samo privremeno rješenje. Imajte na umu da ne biste smjeli koristiti silikonske tretmane nakon svakog pranja, niti na dulji period. Silikoni oblažu vlasi derivatom plastike čineći grubu kosu trenutno zaglađenom ali dugoročno krhkom.

Regenerator i češalj

Nakon pranja kose, kada nanesete regenerator, kosu vrlo nježno počešljajte češljem širokih zubaca tako da raščešljate sve zapetljane vrhove. Ovim ćete prevenirati pucanje vlasi koje se može dogoditi kada pokušavate počešljati kosu koja se od sušenja ručnikom još više zapetljala.

Odbacite kemikalije: 5 načina kako posvijetliti kosu kod kuće

Regenerator s produljenim djelovanjem

Regeneratori koji se ispiru neće biti od velike pomoći ispucalim vrhovima, dok će im oni koji se ne ispiru pružiti dodatnu dozu zaštite i njege koja se zadržava na kosi i nakon pranja i sušenja.

Pametno sušenje

Kada je moguće, osušite 90 posto kose na zraku prije nego posegnete za sušilom. U onim trenucima kada nemate vremena, kosu sušite sušilom u smjeru prema dolje – od korijena prema vrhovima.

Limitirajte oštećujuće tretmane

Bojenje, izvlačenje pramenova, ondulacija ili kemijsko ravnanje vrste su trauma za kosu i mogu rezultirati čitavim mnoštvom izlistanih vrhova. Pokušajte limitirati ove tretmane na samo jedan. Suzdržite se od pranja kose najmanje 48 sati nakon tretmana jer tada je kosa najporoznija i najlakše se oštećuje.

Hair dusting

Kada šišanje ne dolazi u obzir, a ispucane vlasi neuredno strše, razmislite o hair dustingu. Ova losanđeleška tehnika šišanja namijenjena je onim ženama kojima je duljina kose izuzetno bitna jer ne krati duljinu već samo oštećene vrhove, ‘reckajući’ kraj svake oštećene vlasi.

Kako prevenirati pucanje vlasi?

Odbacite agresivne šampone

Rijetko bismo pomislili da šampon može oštetiti kosu, ali oni proizvodi koji sadržavaju sulfate (natrijev lauril-sulfat) ne samo da povećavaju rizik od iritacije vlasišta, već kosu čine zapetljanom, suhom, ispucalom i bez sjaja.

zdrava kosa zimi - kako da suhoća i perut nemaju šanse

I zimi vaša kosa može biti lijepa i zdrava: 4 savjeta uz koja će zablistati

Ako vam se vaša kosa čini drugačijom nego inače, znajte da suh zrak i promjena temperature mogu uzrokovati probleme...

SAZNAJTE VIŠE

Ne zaboravljajte na redovitu njegu

Suha i dehidrirana kosa sklonija je listanju i pucanju vrhova stoga je nužno redovito koristiti hidratizirajuće regeneratore i bogate maske koji će kosi pružiti vlagu i hranjive sastojake. Time će ispucani vrhovi biti zaglađeni barem do sljedećeg pranja.

Prekrižite grube češljeve

Češljevi s oštrim zupcima, kao i četke s metalnim zupcima, mogu znatno uništiti kosu, posebno ako je češljate dok je mokra. Želite li prevenirati pucanje vlasi, nabavite četku s prirodnim dlakama ili drvenim zupcima.

Odbacite jeftine proizvode za stiliziranje

Cjenovno povoljna sušila za kosu, kao i toplinski uređaji za stiliziranje kose mogu se činiti kao odlična kupnja, ali takvi se „alati“ s vremenom mogu opasno pregrijati i izgorjeti vrhove kose.

Redovito se šišajte

Odgađanje skraćivanja kose dodatno oštećuje vrhove jer jednom oštećeni vrhovi još se brže listaju. Redovito šišanje vrhova kose zato je najbolje rješenje. Frizeri ga preporučuju svakih 8-10 tjedana jer kosa raste oko 1-1,5 centimetar na mjesec.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button