Koža, kosa i nokti - 9. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

6 stvari koje vaša kosa otkriva o zdravlju

Vaša kosa može puno toga otkriti o vašem zdravstvenom stanju, kao npr. muči li vas sindrom policističnih jajnika, disbalans hormona štitnjače ili stres

kosa i zdravlje_sindrom policističnih jajnika, stres

Kosa može otkriti nedostaje li vam određenih nutrijenata, imate li hormonalni poremećaj, jeste li pod prevelikim stresom i druge zdravstvene probleme. Evo 6 ključnijih stvari koje možete „pročitati“ iz svojih lokni.

Kosa nam je važna iz nekoliko razloga. Ona je dio našeg fizičkog izgleda i čini nas onima što jesmo, ali isto tako, ona čuva važne informacije o našem zdravlju. Izgled kose i vlasišta može, naime, upućivati na neke zdravstvene probleme. Donosimo šest stvari koje vam možda kosa pokušava reći.

Loša prehrana

Ispadanje kose je normalno, stručnjaci procjenjuju da dnevno izgubimo i do stotinjak vlasi, ali sve više od toga moglo bi biti posljedica neuravnotežene, niskokalorične i/li veganske prehrane.

Manjak željeza, kao i A, B12 i/li D vitamina, te proteina može uzorkovati pojačano opadanje.

Suho vlasište, u kombinaciji s vječno suhom kosom bez sjaja može upućivati na nedovoljan unos zdravih masnih kiselina. Izrazito krhka, lomljiva i slaba kosa može imati veze s manjkom cinka i/ili željeza u organizmu.

Uravnotežite prehranu, povećajte unos namirnica bogatih specifičnim mikronutrijentima i makronutrijenata ili uzimajte dodatak prehrani. Poboljšanje izgleda kose može se primijetiti kroz dva do tri mjeseca.

Koža vam je suha i naborana, nokti lomljivi, a kosa bez sjaja? Vjerojatno vam nedostaje neki od nutrijenata koje sadrže baš ove namirnice. Ubacite ih u svoju prehranu i uživajte u rezultatima!

Disbalans hormona štitne žlijezde

Jedna od uloga štitnjače je regulacija različitih tjelesnih funkcija, kao što je metabolizam. Neaktivna ili pak pretjerano aktivna žlijezda može utjecati na normalan ciklus rasta kose i pojačano opadanje kose u duljem periodu. Sumnjate li da vam kosa opada zbog disbalansa hormona štitnjače (vjerojatno ćete imati još neke simptome), svoju sumnju otklonite testiranjem razine TSH hormona u krvi. Liječenjem hipotireoze ili hipertireoze, odnosno vraćanjem hormona u balans, opadanje kose prestaje.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika uzrokuje hormonska neravnoteža pri kojoj jajnici proizvode previše muških hormona, a može izazvati pretjeranu dlakavost, ali i povećani gubitak kose. Liječenje se najčešće provodi kontracepcijskim pilulama na bazi progesterona koje snižavaju razinu muških hormona, dok se starijim ženama preporučuje hormonsko nadomjesno liječenje. Usto, kako biste što prije poboljšali zdravlje, ali i fizički izgled, savjetuje se vođenje čim zdravijeg stila života.

Stres

Ako ste primijetili da vam kosa pojačano opada u grumenima, razlog može biti stres. Medicinski naziv je Telogen effluvium – oblik trenutnog, difuznog opadanja kose uzrokovan stresom, šokom, problemima, bolestima, operacijom ili traumatičnim događajem.

Stres, također, može biti krivac i za preuranjene sijede vlasi, ali i genetika, te u rijetkim slučajevima manjak bakra.

Smanjite izloženost stresnim situacijama, iskušajte neku od tehnika opuštanja i vodite čim uravnoteženiji i mirniji stil života.

kosa više opada u jesen

Kosa vam u posljednje vrijeme nemilice opada? Onda ovo morate znati

Tri najgore noćne more mnogim su ženama dobiti prištić večer prije važnog spoja, izgledati kao narančasta zebra nakon korištenja...

SAZNAJTE VIŠE

Upalne bolesti kože

Tegobe s kožom, kao što su prhut, dermatitis i psorijaza najčešće se očituju na vlasištu.

Prhut je vrlo uobičajena, uglavnom ne ukazuje na ozbiljene zdravstvene probleme i lako se liječi. Seboroični dermatitis i psorijaza su, s druge strane, kronična i neugodna kožna oboljenja koja zahtijevaju opreznije postupanje i dugotrajnije liječenje.

Seboroični dermatitis uzrokuje infekcija masne kože uzrokovana gljivicom Malassezia. Prepoznat ćete ga u obliku crvenih žarišta koja se ljuskaju, a ponekad i svrbe, slično kao i psorijatične promjene koje se očituju u vidu crvenila, svrbeži i ljuskanja. U oba slučaja, najbolje je da se za odgovarajuće liječenje obratite dermatologu ili liječniku.

Cushingov sindrom

Kod žena, lomljiva i suha kosa može biti jedan od pokazatelja Cushingova sindroma, rijetke bolesti koju uzrokuje povećana proizvodnja kortizola, hormona stresa. Ova je bolest uglavnom popraćena s drugim simptomima, kao što su visoki krvi tlak, umor, bol u leđima, oscilacije u težini, akne i ljubičaste strije po tijelu. Primijetite li navedene simptome, prvom se prilikom javite liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button