Koža, kosa i nokti - 25. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Zašto kosa sijedi? Nije kriv stres već genetika, ali ima i jedna gora stvar

Stres kao ni određeni stil ili način života nema nikakvog stvarnog utjecaja na to hoće li vaša kosa postati sijeda ili ne. Jedini pravi faktor kojem možete zahvaliti za svoju sivu kosu je genetika

kosa ne sijedi zbog stresa već zbog genetike

Kineski filozof Lao Tzu jednom je rekao da su život i smrt jedna nit, ista linija koja se promatra s različitih strana. Svi stare. To je prirodna reakcija tijela na činjenicu da se dugo nalazi na Zemlji.

Konkretno, starenje je rezultat odumiranja stanica ili nesposobnosti vašeg tijela da stvori nove stanice. Neizbježna je životna činjenica da stareći gubimo ono najbolje što imamo.

Premda se uvriježilo mišljenje, ničim nije dokazano da se boja kose može promijeniti zbog stresa

Što kosi daje boju?

Jedan vrlo očigledan znak starenja je kada u kosi primijetimo sijede vlasi. No, kosa ne mora nužno sijediti zbog starosti. Na to mogu utjecati i neki drugi čimbenici. Pa, zašto onda kosa sijedi? Da bismo odgovorili na to pitanje, prvo moramo znati što upće kosi daje boju. Naime, naša kosa sastoji se od stanica koje se nazivaju melanocit. Te su stanice smještene unutar naše kože i proizvode melanin koji daje koži, očima i kosi boju. Kada se kosa počne pretvarati u sivu kao znak starenja, prema Wikipediji, to je zato što melanociti u folikulima dlake ne proizvode melanin. Dakle, oni ne proizvode boju kose.

Te stanice pigmenta koje su prisutne u folikulu umiru s godinama. Što ima manje melanina u folikulu, boja je svjetlija, bijela, srebrna i siva, jer korijen nema dosta melanina kako bi održao tamnu boju kose.

>>Promjena boje kose nikad nije jednostavna. Da ne biste završili s oštećenim vlasima, neprirodnim ili umornim izgledom, doznajte kako odabrati nijansu koja će vas pomladiti i uljepšati.<<

Stres ne mijenja boju kose

Premda se uvriježilo mišljenje, ničim nije dokazano da se boja kose može promijeniti zbog stresa. Međutim, folikule mogu biti promijenjene zbog određene vrste ozljede zbog čega se ponekad dogodi da osoba ima bijeli pramen kose. Bolesti kao što su vitiligo (stanje koje uzrokuje depigmentaciju) i alopecija, odnosno gubitak kose, mogu također rezultirati gubitkom pigmenta u kosi.

Nije istina niti da će vam narasti tri nove sijede vlasi ako iščupate jednu. Dakle, određeni stil ili način života nema nikakvog stvarnog utjecaja na to hoće li vaša kosa postati sijeda ili ne. Jedini pravi faktor kojem možete zahvaliti što ste posijedili još u 30-im ili 40-im godinama života, je genetika.

Obratite li pažnju na svoju obitelj, uključujući roditelje i njihove roditelje, odnosno bake i djedove, dobit ćete odgovor na pitanje što možete očekivati da će se dogoditi s vašom kosom. Kada je riječ o ćelavosti, genetska predispozicija se obično nasljeđuje od majke, ali postoje i drugi faktori. Postajete li sijedi budite zahvalni, jer ako ništa drugo, barem još uvijek imate kosu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button