Koža, kosa i nokti - 11. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Četiri metode pomoću kojih ćete se riješiti ožiljaka od akni

Akne mnogima predstavljaju veliki problem te je teško riješiti se njihovih posljedica, kao što su ožiljci od akni i hiperpigmentacija. Zato izdvajamo četiri metode koje otkrivaju čist i zaglađen ten – i bez upotrebe korektora!

Akne u fokusu: Ožiljci od akni i hiperpigmentacija mogu se ublažiti

Ne dopustite da vam akne pokvare raspoloženje - ožiljci od akni i hiperpigmentacija mogu se riješiti uz nekoliko kozmetičkih metoda.

Podsjetnici na nekadašnje probleme s kožom, ožiljci od akni dolaze u mnogo različitih formi i oblika, naglašavajući kožu svojom grubom, neravnom teksturom koju je teško sakriti. Dok se neki uspiju pomiriti s nepoželjnim brazgotinama, drugima akne utječu na kvalitetu cjelokupnog života.

Psihološka istraživanja pokazuju da ožiljci od akni, osim što izazivaju sram, samokritičnost, anksioznost pa i depresiju, mogu imati negativan utjecaj na zadovoljstvo poslom i romantičnim odnosom. Ukratko, ovi sitni biljezi na koži mogu imati ozbiljne posljedice.

Želite li ublažiti tragove od akni da bi povratili samopouzdanje i čisti ten, donosimo vodič suvremenih metoda, dostupnih na našem tržištu, koje vas mogu u kratkom roku riješiti neugodnih „uspomena“.

Morska sol: Akne, ekcemi i psorijaza mogu se ublažiti, a mi otkrivamo kako

Uklonite akne frakcijskim laserom

Ova vrsta laserskog tretmana preporučuje se za uklanjanje svih vrsta ožiljaka, kao i za pigmentacijske mrlje.

Laseri djeluju tako što izazivaju mikroskopska oštećenja ispod površine kože koja se potom „izbacuju“ i zamjenjuju novim tkivom. Time je stimuliran prirodni proces regeneracije i izlječenja kože, što, u konačnici, poboljšava teksturu tena i uklanja ožiljak.

Rezultat ovisi o tome koliko se puta prijeđe laserom po ožiljku i o snazi laserske zrake. Što je više „prijelaza“ i što je jača laserska zraka, laser prodire dublje i efekt je bolji.

Prvih nekoliko mjeseci vide se postupne promjene, dok se za konačni rezultat morate strpjeti od 6 do 10 mjeseci.

Ožiljci od akni mogu se ublažiti pomoću microneedlinga

Ožiljci od akni i hiperpigmentacijske mrlje mogu se ublažiti tretmanom mikroiglicama. On općenito popravlja teksturu kože.

Microneedling se izvodi dermarollerom, malenim valjkom prekrivenim sitnim iglicama, kojim se prelazi preko površine kože prekrivene ožiljcima. Iglice prodiru kroz gornji sloj kože koji šalje signal stanicama da je taj dio potrebno obnoviti. Na to koža odgovara otpuštanjem veće količine kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, molekula koje regeneriraju kožu.

Rezultati tretmana su hidratacija, povećani tonus kože i čvrstoća kože i smanjena vidljivost ožiljaka. Potrebno do tri tretmana za postizanje željenih rezultata. Prve se promjene mogu vidjeti već nakon mjesec dana a konačne i za godinu dana.

Akne mogu imati i psihološke posljedice

Prije borbe s aknama dobro se naoružajte strpljenjem i stručnim savjetima

Akne su kožna bolest koju razvije 80 % ljudi u svom životu. Mogu se pojaviti u različitim oblicima, od...

SAZNAJTE VIŠE

Dermalni fileri

Atrofični ožiljci mogu se tretirati i injekcijama, najčešće onima na bazi hijaluronske kiseline. Preporučuju se za manje ožiljke, odnosno one s manjim brazgotinama i udubljenjima.

Hijaluron se injektira kanilom, posebnom tehnikom nanošenja koja uzrokuje stimulaciju kolagena. To znači da će se, s vremenom, koža prirodno „popuniti“ ispunjavajući ožiljak novim, zdravim tkivom.

Preporučuju se oko tri tretman, ovisno o količini i izgledu ožiljaka, no tretmani se moraju redovito ponavljati – od šest do 12 mjeseci, kako bi zadržali rezultat jer se hijaluronska kiselina postupno razgrađuje.

Ožiljci od akni i hiperpigmentacija mogu se ublažiti pomoću pripravaka s retinolom

Ako tvrdoglavi ožiljci od akni ne posustaju pred tretmanima s voćnim kiselinama možda trebate iskušati nešto snažnije. Pripravci s retinoičnom kiselinom, koja djeluje ne samo na površinski nego i na srednji sloj kože, potiču regeneraciju stanica i stimuliraju proizvodnju kolagena i kao takvi mogu ublažiti manje ožiljke, smanjiti pore i hiperpigmentacijske mrlje.

Kreme s višim koncentracijama retinola možete dobiti na recept koji će vam pripisati dermatolog ili se, za početak, odlučite za one bezreceptne, s manjim dozama aktivne supstance.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button