Koža, kosa i nokti - 16. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zašto je prava njega područja oko očiju jednako važna kao i hidratacija lica?

Neki su kozmetički proizvodi esencijalni: čistač, zaštitni faktor i hidratantna krema u kozmetičkoj rutini imaju neupitan status. No ne bismo li trebali u temeljnu njegu uvrstiti i kremu za područje oko očiju?

okoloočna krema

Možda ste smislili odličan plan njege. Imate omiljene proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, koristite pomlađujuće serume za dodatnu hidrataciju, danju se štitite od UV zračenja, a navečer nikada ne preskačete noćnu kremu. Ali na jedan korak njege većina nas zaboravlja.

Bilo da ne kupujete takozvanu okoloočnu kremu ili je imate, ali je zaboravljate redovito nanositi, istina je da ne brinemo s jednakom pažnjom na područje oko očiju kao što brinemo za kožu općenito. A baš taj komadić lica ponekad zahtijeva najviše pažnje.

Činjenica je da su kreme za područje oko očiju lakše teksture od onih za lice. Teške, guste teksture krema za lice mogu povećati zadržavanje vode i pojačati natečenost područja oko očiju

Zašto bismo trebali kremu za područje oko očiju? Zato što nije sva koža jednaka. Ona oko očiju je i do 40 posto tanja od ostatka lica te je najmanje elastična. Zbog toga je osjetljivija i podložnija različitim problemima, kao što su natečenost, tanke linije i bore. Usto, područje oko očiju ima minimalan broj žlijezda lojnica koje su zadužene za očuvanje vlažnosti kože što ga čini najsušim dijelom lica.

Trik ili stvarno obećanje?

Dok neki stručnjaci tvrde da je okoloočna krema neizostavna, drugi nas uvjeravaju da je to samo marketinški trik i da nije ništa bolja od klasične hidratantne kreme za lice. Činjenica je da su kreme za područje oko očiju lakše teksture od onih za lice. Teške, guste teksture krema za lice mogu povećati zadržavanje vode i pojačati natečenost područja oko očiju. Osim toga, kreme za lice ne sadrže određene sastojke namijenjene isključivo tamnim podočnjacima koji, primjerice, osnažuju oslabljene krvne žile kako bi se spriječio prodor krvi izvan stijenki krvnih žila.

>>Brojni stručnjaci ističu da navečer koži lica moramo posvetiti posebnu pažnju želimo li zadržati mladolikost, a ujutro imati blistav sjaj. No, možda ćete se složiti s holističkim stručnjacima koji tvrde da noću kožu treba pustiti da se “odmori” i da “diše”.<<

Tko je treba najviše?

Dok je jednostavno objasniti zašto su okoloočne kreme učinkovite, odgovor na pitanje tko ih treba traži pomalo složenije objašnjenje. Ne postoji određena dob u kojoj bi se trebalo početi njegovati područje oko očiju, ali su osobe s vrlo suhom kožom, zamjetnim tamnim podočnjacima, natečenim kolobarima ili borama, odlični kandidati. U ovu se skupinu možete svrstati i ako imate osjetljivu kožu oko očiju koju iritiraju kreme za lice. Okoloočne kreme, naime, imaju manje aktivnih sastojka i blaže su u usporedbi s kremom za lice. Također, ako imate masni ten ali vam je koža oko očiju jako suha, dobro će vam doći hidratantna krema za to područje.

Koju okoloočnu kremu izabrati?

Ovisno o problemu kojeg želite riješiti, odaberite okoloočnu kremu s probranim sastojcima.

  • Za natečenost: natečenost uglavnom uzrokuje zadržavanje tekućine, a time i oteklinu tkiva oko očiju. Razlog tomu mogu biti alergije ili problemi sa sinusima, ali i nedostatak sna, osjetljivost na određene namirnice, alkohol ili  starenje. Kako biste ublažili ovaj problem, potražite kreme koja sadržavaju kofein ili krastavac.
  • Za tamne podočnjake: krivci za podočnjake su brojni, uključuju naslijeđe, stres, pušenje, pretjeranu izloženost suncu… Sastojci poput vitamina C i K, kojične kiseline, sladića i kofeina mogu ublažiti boju podočnjaka, dok će peptidi  „napumpati“ kožu stimulirajući proizvodnju kolagena i smanjiti vidljivost podočnjaka. Isti bi proizvod trebao sadržavati i micu, reflektirajuće posvjetljujuće čestice za trenutno posvjetljenje i optičku kamuflažu.
  • Za bore: tanka koža oko očiju, u kombinaciji s mišićnim kontrakcijama (treptanje, smijanje, namigivanje), mogu ubrzati znakove starenja oko očiju. Potražite kremu sa sastojcima kao što su retinol i peptidi koji će stimulirati proizvodnju kolagena, nahraniti tanku kožu i ublažiti linije i bore.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button