Koronavirus - 24. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pandemija je vratila akne: što su „maskne“ i kako ih možemo spriječiti

Nošenje maski postaje naša „nova normalnost“, no koža trpi, posebice ljeti. Stoga je postala učestala pojava perioralnog dermatitisa, odnosno akni mehanika

akne maskne nosenje maski zastitne maske koza lica perioralni dermatitis dermatitis koronavirus pandemija

Zaštitne maske postale su naša svakodnevica. Iako su neophodne u obuzdavanju širenja novog koronavirusa, na njih se nije jednostavno naviknuti. No, postoje i oni koji se žale da su zbog maske dobili akne.

„Imala sam pozive očajnih pacijenata koji su me pitali: ‘Što se događa? Nikad prije nisam imao akne, a sada mi lice izgleda kao da sam tinejdžer!“, ispričala je za CNN dr. Whitney Bowe, dermatologinja i profesorica na Medicinskom fakultetu Ichan Medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku.

Potpis stresa na licu: otkrijte kako djeluje na kožu i kako se oduprijeti

„Vidjeli smo puno izbijanja akni, posebno perioralnog dermatitisa koji ima tendenciju razvoja tipično oko usta i na područjima oko nosa“, rekao je dr. Seemal Desai, profesor na Southwestern Medicinskom Centru Sveučilišta Texas.

Kombinacija maski i stresa

Izbijanja akni koja se događaju zbog nošenja maski postala su toliko česta pojava da su na društvenim mrežama dobile novi naziv – „maskne“.

„Mišljenja smo da nošenje zaštitnih maski u kombinaciji sa stresom zbog pandemije uzrokuje pojačano širenje bakterija i mikroorganizama u vlažnom okruženju“ objasnio je Desai uzroke razvoja akni, ističući da su pritom najviše pogođene medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji obrane od COVID-19 bolesti. Zbog nošenja medicinskih maski na njihovoj koži viđaju čireve, oštećenja i krvarenja, rekao je Desai.

U usporedbi s modricama i krvarenjima na licima liječnika i medicinskih sestara, nekoliko prištića može se činiti beznačajnima. No to nije problem kojeg bi trebalo smatrati trivijalnim, rekla je dr. Bowe. Akne su, kaže, značajno povezane sa samopouzdanjem, čak i kada je riječ o jednom ili dva prištića. Čak i blaži oblik akni može imati duboke posljedice na međuljudske odnose, naš društven život, učinkovitost na poslu, depresiju i anksioznost.

Što su akne mehanika

Stručni naziv fenomena prozvanog „maskne“ je akne mehanika, odnosno akne koje su rezultat trljanja tkanine o kožu. Ta pojava nije nova – sportaši koji nose kacige i štitnike za bradu su dobro upoznati s „masknama“.

Tkanina uzrokuje pritisak i trenje koji iritiraju folikule dlaka, a rezultat je pojava akni. Kao što je već spomenuto, ovoj pojavi doprinosi vlaga, pa nam znojenje zbog ljetnih vrućina ne ide u prilog.

S obzirom na to da će se nošenje maski sigurno zadržati kroz dulje vrijeme kao oblik zaštite te usporavanja širenja novog koronavirusa, stručnjaci donose nekoliko savjeta za prevenciju.

Perite maske

Iako će sušenje maske vlažne od znoja na suncu doprinijeti uništavanju virusa, neće uništiti mikroorganizme koji su se na prljavoj tkanini nastanili. Masku treba nakon svakog nošenja oprati i osušiti, savjetuje Bowe, dodajući da preferira pamučne maske jer omogućavaju koži da diše.

Budite nježni prema koži

Savjetuje se korištenje laganih, nježnih proizvoda za čišćenje kože koji nisu uljni niti agresivni. Dr. Bowe savjetuje pacijentima izbjegavanje svih proizvoda koji sadrže narijev lauril sulfat (SLS) koji s kože uklanja prirodna ulja te oštećuje prirodnu barijeru. Također treba izbjegavati piling, odnosno bilo što teksture pijeska, odnosno što bi bilo hrapavo, pa time oštetilo prirodnu zaštitu kože.

Kožu treba čistiti dva puta dnevno, ujutro i navečer i to isključivo prstima. Obrišite lice čistim ručnikom i nanesite laganu hidratantnu kremu bez mirisa.

Nemojte koristiti bilo kakve teške sastojke poput kakao maslaca ili kokosovog ulja te izbjegavajte bilo koju vrstu uljne baze. Zapravo bi bilo najbolje ne koristiti bazu tijekom ljeta, već, umjesto baze, mineralni zaštitni faktor.

Nakon nanošenja hidratantne kreme za lice ili kreme sa zaštitnim faktorom treba pričekati 15 minuta prije stavljanja maske ili 30 minuta ako nosite medicinsku masku poput N95 kako bi se stvorio sloj koji štiti kožu.

Koristite balzam za usne koji stvara voštani sloj ili serum za hidrataciju usana, a nemojte stavljati sjajilo za usne ili bilo kakav proizvod koji bi se mogao zalijepiti za masku.

I na kraju, nakon večernjeg čišćenja kože nježnim proizvodima, u redu je nanijeti bogatu hidratantnu kremu kako bi se obnovila zaštita kože i očuvala njezina vlažnost.

Nije vrijeme za novi režim njege kože

Ako koristite proizvode protiv starenja, pazite da ne pretjerate, niti ih koristite za čišćenje akni. Nerijetko se sada događa da kozmetički proizvodi koje ste godinama koristili za lice, odjednom počinju stvarati probleme. To je zato, objašnjava dr. Desai, jer je koža sklonija imunološkom odgovoru.

Čak i ako vaša koža inače nije osjetljiva na mirise ili proizvod za njegu lica kojeg se uvijek koristili, sada nosite masku, vjerojatno ste anksiozni zbog Covida-19, a sav taj stres može utjecati na promjene u fiziologiji kože.

Drugi je razlog što će stavljanje maske nakon nanošenja mirisne kreme ili nove šminke uzrokovati prodiranje ovih sastojaka u dublje slojeve kože, pa će se potaknuti upalni proces. Ponekad se to događa čak i ako koristite proizvode za koje se ističe da su „prirodni“. Naime, dr. Bowe objašnjava da nije ono što je prirodno uvijek i bolje. Mnogi njezini pacijenti reagiraju na prirodne proizvode koji sadrže aditive biljnog porijekla i esencijalna ulja.

zastitne-maske-pandemija-koronavirusa-koronavirus-koza-lica

Iritiraju li zaštitne maske kožu lica: Evo što preporučuju dermatolozi

Zaštitne maske za lice važan su čimbenik prevencije kada je u pitanju pandemija koronavirusa, no one utiskuju neželjeni trag...

SAZNAJTE VIŠE

Stoga ističe da se ne koriste proizvodi koji imaju bilo kakav miris, čak i ako na njemu piše da je bez mirisa.

Nemojte koristiti zaštitu na bazi petroleja

Petrolej gel, odnosno vazelin nerijetko se nanosi na područja gdje nas maska žulja. No to nije dobra odluka, posebno za osobe koje nose zaštitnu opremu jer petrolejski i njima slični proizvodi mogu ometati integritet maske i njezinu zaštitnu funkciju, ističe Desai.

Stoga savjetuje da se, umjesto ove vrste samopomoći, u slučaju pojave kožnih bolesti, iritacija i oštećenja kože traži stručno mišljenje dermatologa o izboru najbolje njege.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button