Koronavirus - 29. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Iritiraju li zaštitne maske kožu lica: Evo što preporučuju dermatolozi

Zaštitne maske za lice važan su čimbenik prevencije širenja pandemije koronavirusa, no one ostavljaju i neželjeni trag na nježnoj koži lica

zastitne-maske-pandemija-koronavirusa-koronavirus-koza-lica

Internet je preplavljen fotografijama zdravstvenh djelatnika koji su imali problem s kožom lica nakon dugotrajnog nošenja zaštitnih maski. Tako je i domaće društvene profile potresla slika liječnice iz Čakovca koja je nakon 4,5 sata nošenja maske pokazala vidljive crvene mrlje na licu te, kako je sama istaknula, skoro pa „modrice“.

Neobična moda 21. stoljeća: Kako su zaštitne maske postale dio stilskog izričaja

Koža ispod maske se znoji, stisnuta je i izložena je iritaciji

I dok nas zaštitne maske učinkovito štite od prodora neželjenih virusa u naš dišni sustav, njihovo dugotrajno nošenje dolazi s rizicima po našu kožu lica. Sve to stavlja nas pred nimalo jednostavnu dilemu: kako pričvrstiti masku na lice da nas učinkovito zaštiti od vanjskog prodora mikroorganizama, a da pri tome ne uzrokujemo nepoželjno trenje na koži lica? Web stranica realsimple.com navodi istraživanje Sveučilišta u Huddersfieldu u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da medicinske maske mogu uzrokovati upalu kože lica, pa čak i dekubitus (bolni čir) koji dovodi do bola i infekcije.

Budući da maska zatvara lice, sustav disanja je takoreći zatočen, čime se stvara vlažan okoliš koji djeluje na kožu. „Naša se koža ispod maske znoji, dolazi do trenja između površina, a pritisak na kožu postepeno oštećuje nos i obraze,“ pojašnjava za realsimple.com profesorica i istraživačica na projektu Karen Ousey.

Kako možemo olakšati pritisak maske na kožu lica?

Profesorica Ousey preporučuje da masku skidamo svaka dva sata ili u trenutku kada osjetimo neizdrživ pritisak maske na lice. Briga za naše lice smanjuje mogućnost nastanka „nažuljanih“ mjesta na koži. Pri tome je važno održavati higijenu, kako zaštitne maske tako i samoga lica.

Dermatolozi savjetuju da lice prije stavljanja maske očistite nježnim sredstvom za čišćenje. Izbjegavajte sredstva s iritantnim sastojcima, kiselinama ili retinoidima. Tako ćete ukloniti naslage masnoće i mrtve stanice s površine lica te spriječiti začepljivanje pora i potencijalnu upalu akni.

Hidratacija neka bude vaš sljedeći korak. Aplicirajte na kožu lica kvalitetnu hidratantnu kremu (po mogućnosti onu s ceramidima) na područja na kojima će maska dolaziti u kontakt s vašom kožom. Neka to bude 30 minuta prije stavljanja zaštitne maske. Na taj ćete način stvoriti zaštitnu barijeru između maske i vašeg lica te smanjiti štetno trenje maske.

I nakon skidanja maske operite lice nježnim sredstvom za čišćenje

Vrlo je važna njega kože i nakon skidanja zaštitne maske. Dermatologinja Adeline Kikam s teksaškog instituta Corpus Christi Medical Center dala je nekoliko preporuka čitateljima zdravstvenog portala health.com.

“Kada odlučite skinuti masku, sigurno ćete poželjeti oprati lice kako biste očistili znoj, mrtve stanice ili nečistoće koje su se akumulirale na licu tijekom dana.“ Koristite nježno sredstvo za čišćenje lica kako ga ne biste previše isušili. I bez obzira na to koje sredstvo upotrebljavate, lice perite u mlakoj, a ne u vrućoj vodi. To je stoga što vruća voda može abrazivno djelovati na vašu kožu te dodatno narušiti zaštitnu barijeru kože.

Kožu hidratizirajte kremom koja sadrži njegujuće sastojke

Stalno trljanje kože o masku može oštetiti zaštitnu barijeru kože što može dovesti do suhoće, nastanka ogrebotina i crvenila na koži. Stoga poslije nošenja maske nanesite hidratantnu kremu koja sprečava suhoću i iritaciju. Pazite da vaša krema sadrži ceramide, hijaluronsku kiselinu ili vitamin B3, preporučuje dermatologinja Kikam. Takva će krema obnoviti kožnu barijeru, hidratizirati kožu i reducirati crvenilo.

zastitne maske kirurske maske

Od čega nas zapravo štite kirurške maske?

Svjedočimo ovih dana velikom strahu od epidemije. No da bi zaštitne ili kirurške maske pružale odgovarajuću zaštitu, treba ih...

SAZNAJTE VIŠE

A u slučaju da ste i vi, poput liječnice s početka teksta, dobili crvene mrlje po licu, nanesite zaštitnu pomadu prije odlaska u krevet. Najbolje pomade su one koje sadrže cinkov oksid, dimetikon ili vazelin.

I na kraju, jedan važan savjet – stavite zdravlje vas i svih drugih na prvo mjesto. Nemojte da vas malo kožne iritacije odgovori od nošenja zaštitnih maski, pogotovo ne u ovo vrijeme kada popuštaju mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa. Zapamtite da je neznatna iritacija kože vrlo lako rješiv problem i da je kudikamo bezopasnija od opasnosti koje nam donosi COVID-19.

Izvori:
realsimple.com
health.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button