Koronavirus - 27. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prva faza popuštanja: Trebamo li i dalje nositi maske?

Iako je teško zadržati strpljenje, moramo misliti o tome da je na nama odgovornost o razvoju epidemije COVID-19 te da popuštanje mjera nipošto ne znači da je situacija sigurna

popustanje mjera COVID-19 zastitne maske koronavirs Ivica Dikic

U Hrvatskoj je trenutno dobra epidemiološka situacija te su se polako počele popuštati mjere društvene distanciranosti. Pritom je lijepo vrijeme mnoge potaklo da se nakon više tjedana izoliranosti ohrabre i oslobode te izađu u parkove. Svjedoci smo sve većih grupiranja na otvorenom. A i mnoga školska igrališta puna su djece, mladih, pa i odraslih koji igraju košarku ili nogomet. U ponedjeljak su fotoreporteri snimili i gužve na autobusnim stanicama.

Pandemija se ne podnosi lako: Zašto potražiti pomoć psihologa tijekom krize?

Nažalost, iako je nestrpljenje na vrhuncu, ne smije se smetnuti s uma da popuštanje mjera nikako ne znači da je situacija sigurna. Da ne može doći do novog, još snažnijeg vala te da trenutno ukinute mjere neće biti vraćene, upozoravaju stručnjaci.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je još 13. travnja kako bi naglo ukidanje mjera protiv širenja novog koronavirusa moglo utjecati na njegov još brži povratak. Drugi val zaraze mogao bi biti jednako katastrofalan kao što je bio i prvi ukoliko se mjere ukinu prebrzo.

Drugi val mogao bi biti još veći i opasniji

S druge strane je i upozorenje našeg priznatog svjetskog znanstvenika prof. Ivana Đikića koji je za HRT komentirao situaciju s koronavirusom:

“Svi virolozi će vam reći da je najveća opasnost nepripremljenost svijeta na drugi val koji može biti veći i opasniji, to nije zbog toga virusa, tako je bilo i s virusima u prošlosti. Sjetimo se što je španjolska gripa napravila par godina nakon prvog vala. Posljedice drugog vala mogu biti značajno veće nego posljedice prvog vala. Zato je važno imati točne podatke, važno je testirati sve, testirati što više, potreban je oprez kako bismo suzbili svaku moguću pojavu drugog vala virusa. Jer ako nam se dogodi ono što se dogodilo Bergamu, kada nismo htjeli shvatiti da se virus širi, u 9,10 mjesecu posljedice će biti puno gore nego što ih imamo sada”, komentirao je Đikić te dodao da još uvijek imamo dosta velik broj zaraženih u Hrvatskoj i broj je puno veći ako uzmemo u obzir serološka testiranja koja još uvijek nismo napravili”.

Popuštanje se može opet „zategnuti“

Uzimajući u obzir mišljenja Kriznog stožera, premijer Andrej Plenković predstavio je Prijedlog zaključka o mjerama za postepeno pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, odnosno popuštanje mjera u tri faze. Ponovio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom zahvaljujući odgovornom ponašanju građana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze.

Epidemiolozi i dalje intenzivno tragaju za širiteljima zaraze. Koliko se ozbiljno i predano na tome radi te koje su posljedice neodgovornog ponašanja, zorno prikazuje slučaj pacijenta 107 opisan u Jutarnjem listu. Tako se navodi i primjer zaražene medicinske sestre koja ne samo da je zarazila sve članove obitelji ne pridržavajući se mjera samoizolacije, već je jedan od članova obitelji i preminuo.

Ako je nešto dopušteno, ne znači da se mora iskoristiti

Kao što je istaknula u Zoom intervjuu za Dnevnik.hr ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof. Alemka Markotić, u redu je da se počne s popuštanjem mjera u fazama, ali to što će nešto biti dopušteno, ne znači da sve moramo iskoristiti. Trenutne su mjere poduzete kako bi se olakšale gospodarske djelatnosti. Treba imati na umu da će se, bude li bilo potrebno, vratiti.

S druge strane, ne možemo dobiti jasan odgovor na pitanje koje se toliko često postavlja ovih dana. A ono glasi „Kada bismo mogli očekivati da se život vrati u ‘normalu’, kako je i bilo prije epidemije?“. Mnogi žele znati trebaju li otkazati vjenčanja i druge slične događaje planirane za jesen.

”Nažalost, neke će stvari ljudi sami morati procijeniti”, rekla je prof. Markotić i dodala da je dugoročno jako teško prognozirati. ”To je kao da me pitate kakvo će vrijeme biti u rujnu u Hrvatskoj”, slikovito je opisala.

Po njezinim riječima, za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se budemo disciplinirano ponašali. Ali kapljične bolesti mogu biti sezonske pa na jesen možemo ponovno imati povećan broj bolesnika. „Trebamo znati da ćemo mjere puno dulje prakticirati, na taj način štitimo sebe i sve oko nas“, poručila je Markotić.

Nosite maske!

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević gostovala je u Dnevniku N1, gdje je govorila o tome što znači za građane Hrvatske popuštanje mjera vezanih za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

hrvatski-zavod-za-javno-zdravstvo-koronavirus-nove mjere-preporuke-sprecavanje-infekcije

Od ponedjeljka: donesen niz novih mjera i preporuka za sprečavanje infekcije novim koronavirusom

Povodom ublažavanja mjera društvene distanciranosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz novih mjera i preporuka za sprečavanje...

SAZNAJTE VIŠE

“Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi”, rekla je Grba Bujević.

HZJZ je izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučljivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su i jednokratne kirurške maske.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button