Koronavirus - 5. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Od čega nas zapravo štite kirurške maske?

Da bi zaštitne kirurške maske pružale odgovarajuću zaštitu, treba ih znati pravilno koristiti

zastitne maske kirurske maske

Zaštitne medicinske maske ili kirurške maske namijenjene su ponajprije zdravstvenom osoblju koje obavlja neki medicinski zahvat na pacijentu. A koriste se kako bi spriječile širenje bakterija iz usta i nosa osobe koja nosi masku – dakle, prijenos sa zdravstvenog stručnjaka na bolesnika – te kako bi se spriječilo prskanje iz rane.

Smatra se da je primjena zaštite za lice uvedena potkraj 19. stoljeća. Najprije korištenjem obične jednoslojne gaze, a potom usavršavanjem izvedbi do današnjeg oblika kirurške maske. U zemljama istočne Azije, prvenstveno Kine, Japana i Koreje, danas su postale popularne i među stanovništvom. Posebno su popularne među mladima kao odraz modne kulture. Iako je njihovo nošenje počelo pod utjecajem taoizma i tradicionalne kineske medicine, prema kojima su dah i disanje sastavni dio dobrog zdravlja, odnosno prema kojima loš zrak može naštetiti organizmu.

Zaustavite upalu dišnih putova na vrijeme

Zaštitne maske – koje su vrste?

No maske se u Aziji sve češće koriste kao zaštita od zagađenog zraka, iako se tada koriste posebne maske s filtrom za zrak. Posljednjih godina sve se češće mogu vidjeti i na ulicama Indije, Tajlanda, Indonezije i Malezije zbog sve veće prisutnosti smoga. A nedavno smo zbog istog razloga imali priliku vidjeti i stanovnike Sarajeva s maskama.

Postoji nekoliko vrsta zaštitnih maski koje se razlikuju sposobnošću zaštite. Obične, jednokratne kirurške maske namijenjene su zaštiti pacijenta od aerosola iz daha osobe koja obavlja zahvat te istodobno zaštiti usta i nosa osobe koja nosi masku. Najčešće su troslojne, izrađene od celuloze, polipropilena i poliestera. Kvaliteta maske određuje se standardom, odnosno na našem tržištu europskom normom EN. Ona određuje djelotvornost filtracije bakterija u oba smjera maske (iznutra prema van i obrnuto).

Pravilno stavljanje i skidanje

Za zaštitu od bakterija, virusa, spora i gljivica, od lebdećih čestica smoga i prašine ili od dima koriste se maske sa zaštitnim filtrom. Često ih nazivaju respiratornim maskama i ovisno o sposobnosti zadržavanja čestica nose oznaku: EN 149 i podoznake FFP1 (zadržava 80% čestica), FFP2 (94% čestica) ili FFP3 (98% čestica). No disanje pod tim maskama je ipak malo otežano. Tako bi se starije osobe, bolesnici s kroničnim dišnim bolestima, bolestima srca i trudnice prije primjene maske trebali savjetovati s liječnikom o pravilnom nošenju takve maske.

Kako bi maska bila učinkovita, važno je njezino pravilno stavljanje i skidanje. Medicinsko osoblje ima vrlo preciznu proceduru stavljanja i skidanja maske koja se mora apsolutno poštovati. Samo tako će njezina primjena bila učinkovita. U svakodnevnom životu ta je procedura ipak pojednostavljena. Najprije treba biti siguran koja strana maske je vanjska, a koja unutarnja. Ruke treba dobro oprati prije stavljanja maske i zatim uhvatiti masku za vezice. Masku treba postaviti je na lice tako da prekriva nos i usta te pričvrstiti vezice (ili ih staviti oko uha) tako da maska bude što više uz lice.

Na što treba obratiti pažnju

Pri skidanju treba paziti na to da se ne dodiruje vanjski sloj maske. Stoga je opet najbolje to učiniti tako da se maska drži za vezice. Kad se maska navlaži od disanja, treba je zamijeniti jer vlaga omogućuje dodatno lijepljenje čestica. Jednokratne maske namijenjene su za jedno nošenje pa se jednom korištena maska treba baciti. A ruke nakon njezina skidanja odmah dobro oprati. Osim toga, treba imati na umu da maske često daju lažnu sigurnost te da, kao i inače, treba što je više moguće izbjegavati dodirivanje lica rukama. U vrijeme sezone gripe ili aktualne zaraze novim koronavirusom stav je stručnjaka da maske neće uvijek spriječiti zarazu.

Koronavirus

Je li strah opravdan: Činjenice koje moramo znati o koronavirusu

Posljednjih mjeseci intenzivno se spominje koronavirus, točnije njegov novi soj, a mediji šire brojne informacije, nerijetko polovične i pogrešne

SAZNAJTE VIŠE

Tko treba nositi masku

Nošenje maske se ponajprije preporučuje osobama koje su zaražene kao bi se širenje zaraze zbog kihanja i kašljanja djelomice spriječilo. Zdrave osobe ne trebaju nositi masku upravo zato što im daje lažni osjećaj sigurnosti pa ljudi zaboravljaju ili zanemaruju opće higijenske mjere: temeljito prati ruke, ne dodirivati lice, posebno usta i nos rukama te koliko je moguće izbjegavati zaražene osobe i općenito mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. U svakodnevnom nošenju često se zanemaruje pravilno skidanje i stavljanje, a nerijetko se ista maska nosi cijeli dan ili nekoliko dana, što nema smisla jer to pogoduje širenju zaraze.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button