Zanimljivosti i savjeti - 15. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Odmah operite ruke! Higijena ruku više je od pola zdravlja

Temeljito pranje ruku liječnika spasilo je milijune života, a čiste ruke mogu spriječiti širenje brojnih zaraznih bolesti, ne samo u bolnicama nego i u našem domu

pranje ruku: zašto su ruke važne kad je u pitanju širenje zaraznih bolesti

Ime mađarskog liječnika Ignaza Philippa Semmelweisa učestalo se spominje jednom godišnje, 15. listopada, kada obilježavamo Svjetski dan pranja ruku. No liječnik kojeg danas poznajemo i priznajemo kao oca higijene ruku zbog svojeg je otkrića bio ismijavan u svoje vrijeme, da bi se na kraju pod pritiscima i slomio te umro u Zavodu za umobolne.

Čak ni očiti dokazi o učinkovitosti njegove higijenske mjere nisu mogli uvjeriti Semmelweisove kolege koji su se i dalje držali Hipokratovih objašnjenja o bolestima koje uzrokuje neravnoteža četiri tjelesna soka: sluzi, žute i crne žuči te krvi.

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

Te davne 1847. godine dr. Semmelweis radio je kao mladi šef stažista u jednoj od dvije bečke klinike koje su nudile besplatne usluge rodiljama u zamjenu za njihov pristanak da ih liječe mladi stažisti i mlade babice. Činjenica koju dr. Semmelweis nije mogao zanemariti bila je vrlo visoka stopa smrtnosti rodilja od čak 18% u odnosu na drugu klinku u kojoj su radile babice i gdje je ta stopa iznosila samo 4%.

Dr. Semmelweis je mjesecima istraživao moguće uzroke. Obje klinike koristile su iste tehnike, imale su iste uvjete, no u njihovoj su klinici pacijentice svakodnevno umirale, i to najviše od puerperalne groznice.

Pranje ruku smanjilo širenje zaraznih bolesti

Te iste godine umro je njegov dobar prijatelj Jakob Kolletschka nakon što se tijekom obdukcije slučajno ubo na skalpel studenta. S obzirom na to da je nalaz obdukcije njegova tijela bio sličan nalazima umrlih žena, Semmelweis je napokon pronašao kariku koja mu je nedostajala – mrtva tijela.

Naime, u klinici u kojoj je bio zaposlen radile su se obdukcije, a u drugoj klinici nisu. Studenti bi nakon njih tek ovlaš oprali ruke vodom, a potom bi pregledavali i porađali žene. Dr. Semmelweis je u svibnju 1847. godine uveo obavezno pranje ruku kalcijevim hipokloritom, poznatim i kao klorno vapno. Već u lipnju stopa je smrtnosti sa 18,3 naglo pala na 2,2 posto, a u rujnu i listopadu zabilježena su dva uzastopna mjeseca bez ijednog smrtnog slučaja.

Teško je povjerovati da znanstvena zajednica nikako nije prihvaćala njegova objašnjenja. Naprotiv, kritike su bile oštre, što je iz dana u dan narušavalo njegovo mentalno zdravlje. Umro je u 47. godini, 1865. u Zavodu za umobolne u Döblingu pokraj Beča, a njegovo otkriće priznato je tek dvadesetak godina kasnije, kada je razvijena germinativna teorija o mikroorganizmima kao uzročnicima nekih bolesti.

Pranje ruku danas je nezaobilazna rutina u bolnicama, a želimo li smanjiti rizik zaraze i širenje zaraznih bolesti, čiste i oprane ruke trebale bi postati i naša svakodnevna navika. No, unatoč svemu što danas znamo o zaraznim bolestima i važnosti higijene, u raznim istraživanjima spominje se da samo otprilike 5% ljudi ispravno pere ruke, a ostali ih ili ne peru dovoljno dugo, ili ne koriste sapun ili, što je najgore, ne peru ruke uopće, pa čak ni nakon obavljanja nužde ili prije jela.

Cijepljenje i pranje ruku spašavaju milijune života

Zdrav dvoboj: cijepljenje ili pranje ruku? Što spašava više života?

Ljubavni, poslovni, ili oni iz časti, postoje različiti dvoboji, no nama su najdraži oni zdravi. A volimo ih više...

SAZNAJTE VIŠE

Kada i kako prati ruke

Stoga nije na odmet, dr. Semmelweisu u čast, ponoviti barem dvije važne lekcije, a to su kada i kako prati ruke.

Dakle, ruke treba prati prije:

 • jela (obroka), odnosno pripreme hrane
 • dojenja / hranjenja djeteta
 • aktivnosti koje obavljate s djetetom, posebno novorođenčetom i dojenčetom
 • dodirivanja usta, nosa ili očiju
 • kontakta s bolesnom osobom

I poslije:

 • upotrebe toaleta (zahoda)
 • brisanja nosa, kašljanja, kihanja i slično
 • mijenjanja pelena
 • dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju
 • kontakta s bolesnom osobom
 • kontakta sa životinjom
 • nekih aktivnosti kao što su, primjerice, iznošenje smeća i čišćenje
 • povratka u dom izvana (iz šetnje, igranja, kupnje…)
 • u svim slučajevima kad su ruke potencijalno kontaminirane.

Pravilno pranje ruku podrazumijeva da ih dobro natopite toplom vodom, obilno nasapunate, istrljate apsolutno sve površine, prste i prostore između njih, posebno vrške prstiju i nokte, a potom ih temeljito isperete i obrišete čistim ručnikom ili, još bolje, papirnim ubrusom. Uvijek nosite sa sobom vlažne maramice na bazi alkohola koje će vam dobro poslužiti ako nema drugog načina za pranje ruku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button