Zanimljivosti i savjeti - 25. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Nemeth Blažić

Najpotrebnije piće na svijetu: unosite li dovoljno vode u svoj organizam?

Uz pravilnu prehranu, dobre prehrambene navike i redovitu tjelesnu aktivnost za zdravlje je ključna i navika pijenja vode, najzdravijeg pića i medija u kojem se odvija život

voda

Voda je sastavnica svih bića i nezamjenjiv sastojak hrane. Važna je za normalno funkcioniranje ljudskog organizma – sudjeluje u svim biokemijskim reakcijama u organizmu čovjeka i štiti dijelove tijela od udaraca.

Čini oko 60 – 70 posto tjelesne mase odraslog čovjeka i nešto više kod djece te je neophodna i važna za život i zdravlje. Voda sudjeluje u razgradnji i apsorpciji hrane i olakšava probavu, oslobađa organizam od štetnih tvari, izvor je tijelu važnih minerala i elektrolita, regulira tjelesnu temperaturu, služi kao štitnik organa i tijela (zglobova, oka i posteljice nerođenog djeteta u trudnoći) te održava kožu zdravom i usporava starenje.

Za normalne tjelesne funkcije važna je ravnoteža vode i tjelesnih tekućina u organizmu koju reguliraju koža i bubrezi. Bilanca vode ovisi o njezinu unosu (hranom i pićem), proizvodnji (metabolička voda) i izlučivanju (mokraća, fekalije, znojenje, isparavanje kod disanja). 

Potrebe za vodom ovise o količini unesene hrane i tjelesnoj masi, dobi i tjelesnoj aktivnosti. U umjerenoj klimi u prosjeku se dnevno preporučuje piti 0,3 dl vode po kilogramu tjelesne mase

Posljedice premalog unosa vode

Premali unos vode uzrokuje negativnu bilancu vode (dehidracija) u organizmu koja, ovisno o stupnju, izaziva smetnje, pa i smrt ako je riječ o gubitku od 15 posto. Manji gubici uzrokuju suhoću usana i usta, suhu kožu, glavobolju, manjak koncentracije, smetnje mentalnih funkcija, rada bubrega (manje lučenje mokraće), probavnog sustava i srca.

Rijetko se događa, ali i prevelik unos vode u kratkom vremenu, obilna i brza konzumacija (hiperhidracija) nije dobra jer dovodi do neravnoteže elektrolita u tjelesnim tekućinama koja uzrokuju smetnje.

Ne čekajte žeđ!

Potrebe za vodom ovise o količini unesene hrane i tjelesnoj masi, dobi i tjelesnoj aktivnosti. U umjerenoj klimi u prosjeku se dnevno preporučuje piti 0,3 dl vode po kilogramu tjelesne mase. Primjerice, osoba koja ima 50 kilograma, treba piti 1,5 l vode (0,3 dl vode x 75 kg), a osoba koja ima 75 kilograma treba piti 2,25 l  (0,3 dl vode x 75 kg) vode na dan. 

Potrebe za vodom povećane su pri pojačanoj tjelesnoj aktivnosti ili vježbanju tijekom visokih temperatura zraka, posebno ljeti. Vodu treba piti cijeli dan jer nam se osjet žeđi javlja uvijek s odgodom u odnosu na stvarnu potrebu organizma za tekućinom. Kad osjetite žeđ, već ste lagano dehidrirali.

Voda za piće jedina je namirnica koju koristi cjelokupno stanovništvo, i to bez obzira na zemljopisni položaj (otočani/kontinentalci), socioekonomski status (siromasi, bogataši), vjeru ili rasu jer je potreba za vodom općepoznata za sve oblike života na Zemlji.  

Po bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora po stanovniku Hrvatska se, prema UNESCO-ovu izvješću, nalazi pri vrhu u Europi, a i u svijetu

Hrvatska: zemlja bogata zdravom i pitkom vodom

Po bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora po stanovniku Hrvatska se, prema UNESCO-ovu izvješću, nalazi pri vrhu u Europi, a i u svijetu. Jedna je od rijetkih zemalja koja u Europi i svijetu ima velike rezerve neonečišćene, zdrave pitke vode. Iako se sadašnji stupanj opskrbljenosti stanovništva vodovodnom vodom po županijama znatno razlikuje, postotak javne vodoopskrbe je dobar i u Hrvatskoj se vodovodnom vodom služi oko 88% građana, što je najčešći i najsigurniji način korištenja vode, a lokalne vodovode koristi oko 3% stanovništva, što je blizu prosjecima zemalja članica EU.

Dio stanovništva koristi vodu iz vlastitih bunara ili skupljanjem kišnice u cisterne (individualna opskrba), pri čemu treba naglasiti da takva voda nije pod kontinuiranim stručnim nadzorom pa je potreban oprez kako ne bi došlo do onečišćenja. Većina građana Hrvatske može jednostavno otvoriti slavinu i koristi zdravu pitku vodu iz vodoopskrbnih sustava te time pokriti sve svoje higijenske i prehrambene potrebe.

Racionalno koristite blago

Da bismo sačuvali vodu kao opće dobro i obnovljiv vlastiti resurs, trebamo je čuvati od onečišćenja i racionalno koristiti: tijekom pranja zubi ne puštajte vodu dok četkate, posuđe perite tako da sudoper napunite toplom vodom i isperete hladnom ili, ako imate, koristite perilicu posuđa, uvedite tuširanje do pet minuta i pri sapunanju isključite vodu, pregledajte ispravnost slavina, redovito čistite filtar perilice za rublje i perite rublje na što je moguće nižoj temperaturi.  

S obzirom na stalne ekološke izazove, važno je istaknuti da je za održiv razvoj i zaustavljanje negativnih trendova kakvoće vode ključno osvješćivanje i aktivno uključivanje pojedinih sektora, ali i svih stanovnika.

Korisni savjeti

  • Pijte vodu cijeli dan, čak i kad niste žedni
  • Pijte zdravstveno ispravnu i vama dostupnu vodu
  • Bez vode ne možemo dulje od tri dana
  • Potrebe za vodom su povećane kad smo tjelesno aktivni i u toplijim mjesecima
  • Trudnice, dojilje, djeca i osobe starije dobi moraju posebno paziti na dostatan unos vode
  • Razvijte naviku piti vodu već od rođenja, cijeli dan i neka vam je uvijek pri ruci – na radnome mjestu, u školi, kod kuće, na putu…
  • Umjesto grickanja, popijte čašu vode
  • Voda pomaže i u prevenciji debljine – popijte čašu vode prije svakog jela
  • Pijte vodu i razrijeđene napitke, a ne zaslađene

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button