Psiha i emocije - 26. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Blagodati proljetnog čišćenja doma za psihičko i fizičko zdravlje

Proljeće je godišnje doba u kojem se najčešće odlučujemo za generalno čišćenje, što zbog toplog vremena, a što zbog promjene garderobe. No osim što ćemo se riješiti nereda i prašine, proljetno čišćenje donosi i blagodati za naše zdravlje

proljetno čišćenje i zdravlje

Praksa proljetnog čišćenja je cijenjeni ritual koji je duboko ukorijenjen u kulturama diljem svijeta. Datira još iz vremena kada su se domovi grijali na drva i osvjetljavali lampionima koji su ostavljali slojeve čađe na svakoj površini. Kad je stiglo proljeće, došlo je vrijeme da se otvore prozori i vrata, izvuku prostirke i posteljina kako bi se uklonila prašina te izribaju podovi i prozori dok ne zablistaju.

Danas čađe nema, a obitelji su zauzete poslom i školom. Sve je manje vremena za čišćenje, pa je proljeće postalo neka vrsta katalizatora za manje rutinske poslove. U sebi nosi i svojevrsnu simboliku izlaženja iz zimskog sna i novog početka.

Imate li zdravstvenih tegoba zbog prostora u kojem boravite?

S druge strane, mnogi će se složiti da uspješno proljetno čišćenje pruža snažan osjećaj zadovoljstva, odnosno donosi blagodati za naše psihičko zdravlje, a kretanje je pritom uvijek dobrodošla tjelovježba.

Ublažava stres

Čišćenje je više od sjajnih podova i radnih površina bez nereda. Ono uklanja i naš stres. Nered, naime, preplavljuje osjetila i opterećuje nas. Dovoljno je pomisliti na trenutak kada se vraćate umorni s posla, otvorite vrata i ugledate razbacane stvari ili gomilu neopranog suđa.

Stvaranjem urednog i organiziranog doma, utječemo na naše okruženje. Budući da u našim životima zapravo postoji vrlo malo stresa ili tjeskobe koje možemo kontrolirati, jednostavno stvaranje organiziranijeg osobnog prostora može učiniti da se osjećamo opušteno.

Poboljšava zdravlje

Prema Američkom koledžu za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), dobro proljetno čišćenje može vam pomoći da lakše dišete. Ako ste skloni alergijama ili imate napad astme, pelud možda ipak nije glavni krivac. Snažni okidači astme, poput prašine i dlake kućnih ljubimaca, lebde u malim zračnim strujama i talože se na svakoj površini u vašem domu.

Temeljito čišćenje vašeg doma može pomoći u uklanjanju alergena te spriječiti ulazak novih. A kada se fizički osjećate bolje, lakše se opuštate.

Povećava produktivnost

Ako nešto niste koristili ili nosili od posljednjeg proljetnog čišćenja, možda je sada pravo vrijeme da se toga riješite. Čišćenje i uklanjanje nereda u vašem domu može vam uštedjeti vrijeme dok tražite izgubljene stvari i pritom uštedjeti novac koji biste potrošili na njihovu zamjenu u budućnosti.

Svijest o tome da postoji mjesto za sve će vas smiriti. To vrijedi i za ured, osobito ako imate papire i naprave razbacane po cijelom stolu. Nered otežava mozgu filtriranje informacija. Ako mislite da to koči vašu produktivnost, odvojite jedan dan za čišćenje i bolju organizaciju. Time ćete sigurno doprinijeti većoj učinkovitosti te ublažiti stres na radnom mjestu koliko je to moguće.

Čišćenje je dobra tjelovježba

Ne morate imati članstvo u teretani da biste vježbali. Kao i svaka fizička aktivnost, proljetno čišćenje može sagorjeti kalorije. „Šetnja“ po kući od 10 minuta s krpom u ruci neće učiniti puno, ali 30 minuta ili više umjerene aktivnosti, poput usisavanja ili ribanja podova, može biti bonus vašoj dijeti. Što se više krećete, to ćete više kalorija sagorjeti — i pritom ćete smanjiti umor te povećati svoju ukupnu razinu energije. S druge strane, postoje čak i zanimljivi video tutorijali u kojima možete otkriti kako s metlom ili krpama izvoditi vježbe za oblikovanje raznih dijelova tijela.

Kako početi?

Kad pogledate nered oko sebe, najteže je učiniti onaj prvi korak, natjerati se na taj posao. Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati početak.

  • Suprotstavite se svom nagonu da odgađate poslove. Ako ste skloni prokrastinaciji, sada je vrijeme da se pozabavite s tom lošom navikom. Ustanite i samo počnite s čišćenjem.
  • Napravite plan. Ne očekujte da ćete sve obaviti odjednom. Možete najprije započeti s kuhinjom ili spavaćom sobom. Ili možete početi s još manjim zadacima, poput kuhinjskih površina ili ormara u spavaćoj sobi. Dijeljenjem poslova na manje korake, čišćenje će biti lakše.
  • No ako vas početak s manjim zadacima ne motivira dovoljno da nastavite s „generalkom“, primite se većih poslova. Počnite sa zadatkom koji pruža najveću vizualnu promjenu, poput raščišćavanja gomile stvari u dnevnom boravku. To će vam pružiti trenutno olakšanje.
  • Prestanite se uspoređivati s drugima. Ako vaša šogorica ima najčišću kuću na svijetu, mogli biste se početi osjećati neuspješno ako svoj dom ne možete dovesti na tu razinu. Ali ne zaboravite biti ljubazni prema sebi i prepoznati da svi napredujemo u različitim prostorima i s različitim sustavima. Trebate učiniti ono što vama odgovara, savjetuju psiholozi; svatko treba imati određenu razinu organizacije, ali ona ne mora biti ista za svaku osobu.
ciscenje doma uredan dom

6 savjeta kako dom održati urednim, čistim i sigurnim za zdravlje

Čišćenje doma je osobito važno zimi kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorima u kojima se šire mikrobi.

SAZNAJTE VIŠE

Baš kao što se ne biste popeli na Mount Everest bez dobrog planiranja, tako ni mjesece nereda ne možete riješiti u jednom danu. Ako planirate svoje napore i djelujete malo po malo, pobjeda je nadohvat ruke.

Zaključno

Proljetno čišćenje doma znači i „čišćenje emocionalnih ormara“ koje smo možda godinama zatrpavali. Sve stvari koje zauzimaju naš fizički prostor, poput previše odjeće, gomile cipela ili previše namještaja, stvaraju nered u našim domovima, ali i u našim umovima.

Proljeće je simbol novih početaka. Iskoristite stoga promjenu godišnjih doba kako biste stvorili promjenu u sebi. Osjetit ćete rasterećenje.

Korišteni izvori: Dignity Health, Cleveland Clinic

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button