Zanimljivosti i savjeti - 26. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

6 savjeta kako dom održati urednim, čistim i sigurnim za zdravlje

Tijekom hladnih mjeseci više vremena provodimo u zatvorenim prostorima u kojima grijanje stvara idealne uvjete za prijenos i razmnožavanje mikroorganizama ako se ne brinemo o čistoći

ciscenje doma uredan dom

Više vremena provedenog u zatvorenom prostoru i suh unutarnji zrak, mogu značiti veću vjerojatnost da ćete se tijekom zime razboljeti. Zdravstveni portal Healthline donosi šest jednostavnih savjeta kako vaš dom učiniti sigurnim, odnosno kako čim više smanjiti rizik od raznih infekcija.

Stvorite rutinu dezinfekcije doma

Ponajprije razjasnimo razliku između čišćenja, sanitizacije i dezinfekcije. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC):

  • čišćenje je postupak koji uključuje pranje površine vodom i običnim deterdžentom. Može pomoći u uklanjanju većine, ali ne i svih klica i prljavštine s površine,
  • sanitizacija uključuje uklanjanje prljavštine i nečistoća s površina uz pomoć dezinficijensa u spreju ili sličnih proizvoda kako bi se smanjila brojnost klica na površini, a dobro ju je provesti prije dezinfekcije,
  • dezinfekcija podrazumijeva upotrebu jačih sredstava za dezinfekciju s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja većine mikroorganizama s površine ili predmeta.

Prije nego što započnete sa sanitizacijom i dezinfekcijom, dobro je identificirati površine koje se u vašem domu najviše dodiruju, poput kvaka, prekidača za svjetlo, radnih ploča i ručki uređaja (primjerice, frižidera). Ove površine treba najčešće čistiti. Također, redovito brišite vidljivo prljave površine, poput radnih ploča. Posebno pripazite na sanitizaciju ili dezinfekciju ako se netko u vašem kućanstvu osjeća bolesno ili je bio u bliskom fizičkom kontaktu s nekim tko je bolestan.

Nije jednostavno neprekidno misliti o tome. Napravite kontrolni popis dnevnih i tjednih zadataka čišćenja koji vam mogu pomoći da se riješite preopterećenosti.

Kontrolirajte razinu vlažnosti zraka u prostoru

Jeste li znali da razina vlažnosti zraka u vašem domu može utjecati na rizik obolijevanja od virusne bolesti? Studija iz 2021. pokazala je da umjerene razine vlage u zraku između 40 i 60% mogu smanjiti rizik od prijenosa virusa i smanjiti vjerojatnost da će neki virusi preživjeti u zraku. Osim toga, suhi uvjeti u zatvorenom prostoru mogu povećati vjerojatnost da ćete doživjeti alergije.

Mnogi kućni termostati mogu registrirati i prikazati razinu unutarnje vlažnosti. Ako vlažnost zraka u vašem domu padne ispod 30%, razmislite o ulaganju u ovlaživač zraka i poduzimajte dodatne mjere opreza u sezoni prehlade i gripe, što može uključivati češće pranje ruku i dezinfekciju površina.

Redovito perite posteljinu i rublje

Unatoč godišnjem dobu, redovito se znojimo i gubimo stanice kože. Sva ta prljavština, zajedno s ostalom prašinom, mrvicama, dlakama i sličnim, može se nakupiti na mekim površinama u vašem domu, uključujući posteljinu, jastuke i deke.

Nastojte mijenjati i prati posteljinu svaki tjedan kako biste je održali čistom. Redovito pranje posteljine također može pomoći u smanjenju simptoma alergije na prašinu i grinje.

  • Kada perete plahte i posteljinu, koristite vruću vodu.
  • Imajte po tri seta posteljine kako biste je lakše zamijenili.
  • Ovisno o uputama za održavanje posteljine, koristite visoku temperaturu u sušilici ili je nakon sušenja na zraku svakako opeglajte.

Mislite o urednosti ulaznog prostora

Na kraju dugog dana, posljednja stvar o kojoj želite razmišljati jest prljavština u vašem domu. Uredan i organiziran ulazni prostor s minimalnim neredom može spriječiti i ulazak bakterija u vaš dom.

Evo nekoliko savjeta za održavanje čistog i urednog ulaznog prostora:

  • Izujte cipele čim uđete u svoj dom.
  • Napravite određeno mjesto za vanjsku obuću, poput ladice za čizme ili police za cipele.
  • Osigurajte odgovarajuću rasvjetu ulaznog prostora, kako biste lakše uočili prljave površine.
  • Organizirajte sredstva za čišćenje, poput spreja za dezinfekciju i vlažnih maramica, koje ćete držati u blizini nadohvat ruke.

Često provjeravajte i mijenjajte filtere sustava za ventilaciju i klima uređaja

Ako imate sustav grijanja, ventilacije i klimatizacije, važno je redovito mijenjati filtre kako bi zrak u vašem domu bio čist. Ako to ne možete učiniti sami, pozovite servis, najbolje prije sezone grijanja. Koristite li za grijanje klima-uređaj, na njemu možete sami očistiti filter, može i više puta tijekom zime.

Također razmislite o nabavci pročišćivača zraka u vašem domu.

Štetne klice u našem domu

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

Ima li čišćeg mjesta od našeg doma? Usporedimo li njegovu čistoću s čistoćom jednog ureda ili nekog javnog prostora,...

SAZNAJTE VIŠE

Obavite večernje pospremanje i čišćenje

Nekim osobama odlazak na spavanje, a bez da se očisti prostor, može uzrokovati tjeskobu i visoku razinu stresa ujutro. Buđenje uz urednu kuhinju, dnevni boravak ili kupaonicu, može pomoći ublažiti barem taj stres.

Večernje čišćenje ne mora biti naporan zadatak koji oduzima vrijeme. Čak i minimalno čišćenje može vam pomoći osigurati mir prije spavanja. Osim toga, uklanjanje nereda može olakšati čišćenje i dezinfekciju površina u vašem domu.

Prije nego što odete u krevet, pobrinite se da su stvari na svom mjestu, odnosno uklonite ih s radnih ploča, umivaonika, iz predsoblja te sličnih prostora na kojima lako nastane nered. Ili ih barem grupirajte na jednom mjestu, pa ćete ih sutradan lakše spremiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button