Zanimljivosti i savjeti - 17. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kada je vrijeme za kupovinu novog jastuka? 

Stručnjaci se slažu da je dobar san ključan za naše tjelesno i mentalno zdravlje. Jedan od načina da si osiguramo bolji san je optimizacija okoline u spavaćoj sobi te briga o krevetnini. To uključuje i pranje, čišćenje ili zamjenu jastuka

kupovina novog jastuka

Budući da provodimo mnogo sati u krevetu s glavom na jastuku, važno je pripaziti na njegovu kvalitetu i čistoću. Nepravilna zamjena jastuka može dovesti do alergijskih reakcija, pojave akni i bolova u vratu. Iz tog razloga stručnjaci web stranice Sleepfoundation.org donose nekoliko preporuka o tome kako se brinuti o jastuku te kada ga zamijeniti za novi.

Koliko često trebamo mijenjati jastuk?

Većina stručnjaka preporučuje zamjenu jastuka svakih godinu do dvije. To će vam osigurati da koristite jastuk koji vam pruža dobru potporu, koji je čist i bez alergena. Također je važno brinuti se za jastuke koje koristite kako biste osigurali njihovu dugotrajnost.

Općenito govoreći, i sami ćete prepoznati kada je vrijeme za zamjenu jastuka. Ako se, primjerice, budite s bolom u vratu ili ako ne možete pronaći udoban položaj za spavanje, to će vam signalizirati da vaš jastuk više ne pruža pravilnu potporu. Kao i kod madraca, jastuke biste trebali zamijeniti kada počnu popuštati ili razvijati neravnine (odnosno grudice). Također, vrijeme je za novi jastuk kada primijetite da je vaš postojeći previše požutio ili ako noću imate problema s alergijom.

Kad nam tegobe sjede na vratu: razni uzroci bolova u vratu

Neki su materijali za jastuke dakako izdržljiviji od drugih. Na primjer, jastuk od poliestera može trajati samo godinu dana, dok jastuk od lateksa može trajati do tri godine. Osim vrste materijala, važnu ulogu igraju kvaliteta materijala i gustoća pjene od koje je načinjeno punjenje jastuka. No, kada odabirete jastuk najviše kvalitete to obično znači da ćete ga trebati rjeđe mijenjati.

Također, redovito perite vaš jastuk (i, dakako, jastučnicu) kako biste ga zaštitili te produljili njegovu trajnost. Jastučnice biste trebali prati svaki put kada perete plahte, a mnogi jastuci se mogu povremeno prati i sušiti u stroju za pranje rublja.

Zašto je važno redovito mijenjati jastuk?

Zamjena jastuka može izgledati kao gnjavaža, no jastuci koji su već prošli svoj vrhunac mogu pridonijeti nastanku alergijskih reakcija, osipa na koži i pojavi bolova u mišićima.

U starom jastuku nakupljaju se alergeni poput grinja, gljivica, plijesni i peruti od kućnih ljubimaca. Nekim ljudima spavanje u blizini spomenutih alergena može uzrokovati curenje nosa ili začepljen nos, svrbež na koži ili iritaciju očiju, a sve to može utjecati na kvalitetu sna. Redovita zamjena jastuka ili ulaganje u jastuk koji je prozračan ili je dizajniran s antimikrobnim svojstvima, može pomoći kod prevencije alergija koje su povezane s jastucima.

Masnoće s lica i kose, pljuvačka te druge nečistoće mogu također prodrijeti kroz jastučnicu i zadržati se u jastuku, uzrokujući žute mrlje na površini. Ove tvari mogu začepiti pore te izazvati akne ili osip kod osoba koje imaju osjetljivu kožu. Redovito pranje jastuka i jastučnica blagim deterdžentom može pomoći kod uklanjanja nakupina, a redovita zamjena jastuka može pružiti svježi početak koji neće iritirati kožu.

Najvažnije je da jastuci služe za podršku vašem vratu i glavi dok spavate, kako bi opustili mišiće i potaknuli zdravu ravnotežu kralježnice. Jastuk koji se je s vremenom ulegao ili spljoštio neće pružiti potrebnu podršku, što može rezultirati buđenjem s bolovima ili osjećajem da se uopće niste odmorili. Osobe koje spavaju na boku također mogu osjetiti bol u ramenima zbog ulegnutog jastuka. Dakle, ako vaš jastuk više ne pruža potporu kao nekada, možda je vrijeme za njegovu zamjenu. Imajte na umu da čvrstoća jastuka ili njegovo presavijanje može pružiti podršku samo do određene mjere.

Upute za održavanje i zamjenu jastuka

Produljenje životnog vijeka vašeg jastuka zahtijeva redovitu brigu i čišćenje. Materijali od kojih je načinjen jastuk mogu utjecati na njegovo održavanje i trajnost, stoga je važno obratiti pažnju na vrstu jastuka kojeg nabavljate te slijediti upute proizvođača o njegovom održavanju.

Jastuk od memorijske pjene

Jastuk od memorijske pjene ne bi se smio stavljati u perilicu rublja ili sušilicu. Umjesto toga, mrlje na ovom jastuku najbolje je čistiti ručno kada se ukaže potreba. Jastuk možete ručno oprati svaka dva mjeseca blagim deterdžentom i ostaviti ga da se prirodno osuši. Jastuke od memorijske pjene treba mijenjati svake dvije do tri godine.

Jastuk s poliuretanskom pjenom

Kao i kod jastuka s memorijskom pjenom, jastuke od poliuretana perete ručno svaka dva do tri mjeseca blagim deterdžentom, a zatim ih ostavljate da se osuše na zraku. Jastuci od poliuretanske pjene obično traju dvije do tri godine prije nego što ih trebate zamijeniti.

Pernati jastuk

Mnogi pernati jastuci mogu se prati u perilici rublja, a za neke se preporučuje kemijsko čišćenje. Pri pranju pernatih jastuka u perilici rublja koristite nježni ciklus, toplu vodu i blagi deterdžent. Ponekad je potrebno isprati više puta kako biste uklonili sav deterdžent. Jastuke možete sušiti na zraku ili ih staviti u sušilicu na nisku temperaturu otprilike 20 minuta. Pernate jastuke perite svakih tri do šest mjeseci i mijenjajte ih svakih godinu do tri godine. Ako jastuk ne povrati svoj normalan oblik nakon što ga presavijete na pola, znajte da je došlo vrijeme za njegovu zamjenu.

Jastuk od poliestera ili zamjenski za pernati

Jastuk od poliestera ili zamjenski za pernati može se prati u perilici rublja na nježnom ciklusu s blagim deterdžentom i hladnom vodom te sušiti u sušilici na niskoj temperaturi. Ove jastuke perite svakih tri do šest mjeseci. Jastuci koji su zamjenski za pernate obično traju godinu do dvije, a poliesterski jastuci su među manje trajnima te bi se trebali mijenjati svakih šest mjeseci do dvije godine.

Jastuk od lateksa

Ovu vrstu jastuka nemojte prati u perilici rublja. Mrlje uklonite ručnim pranjem jastuka toplom vodom i blagim deterdžentom svaka dva do tri mjeseca. Nemojte potapati jastuk u vodu niti ga cijediti. Umjesto toga, položite jastuk ravno da se provjetrava. Jastuk od lateksa trebate mijenjati svake dvije do četiri godine.

poze spavanja kod zdravstvenih tegoba

Najbolje i najgore poze spavanja kod zdravstvenih tegoba

Idealan položaj pri spavanju pomoći će vam da si ublažite bolove u mišićima ili zglobovima te olakšate probleme koje...

SAZNAJTE VIŠE

Jastuk punjen heljdinim ljuskicama

Važno je znati da eko-jastuke od heljdinih ljuskica može uništiti vlaga. Stoga je najbolje zaštititi ovaj jastuk pomoću odvojive, perive navlake. Većina jastuka od heljdinih ljuskica može se otvoriti, što vam omogućava da heljdine ljuskice osušite na suncu ako dođe do kontakta s vodom ili vlagom. Također, kada se ljuskice spljošte, vrijeme je za njihovu zamjenu, otprilike svake tri godine.

Održavanje jastučnica

Pored samog jastuka iznimno je važno brinuti o čistoći jastučnica. Perite ih barem jednom tjedno. Različiti materijali od kojih su izrađene jastučnice imaju različite upute za održavanje, stoga provjerite upute na etiketi proizvoda. Dobro bi bilo da jastučnice zamijenite svakih godinu do dvije.

Korišten izvor: https://www.sleepfoundation.org/best-pillows/how-often-should-you-replace-your-pillows

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button