Zanimljivosti i savjeti - 10. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Higijena spavanja: Zašto trebamo prati jastučnice jednom tjedno?

Nebriga o higijeni jastučnice na kojoj spavamo može ugroziti stanje kože našeg lica te dovesti do nastanka akni, crvenila ili drugih kožnih problema

higijena koliko cesto prati jastučnice akne crvenilo osip cistoca spavanje

Bez obzira na to koliko je mek i podatan jastuk na kojem spavate, on može biti dom raznorazne prljavštine te time biti izvor potencijalne opasnosti za vaše zdravlje. Razmišljajte stoga o pravovremenoj i čestoj zamjeni jastučnice, po mogućnosti svaki tjedan. Savjet je to stručnjaka s internetske stranice Huffpost.com čije preporuke prenosimo u ovom članku.

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Na jastuku se nakupljaju grinje i njihov izmet

Koliko god okupani i čisti išli na počinak u krevet, s vas ne prestaju otpadati mrtve stanice kože. Iz dana u dan te se stanice nakupljaju na jastučnicama i posteljini koje postaju ukusan zalogaj mikroskopskih grinja. I tako, dok vi mirno spavate ne sluteći ništa, pored vas grinje uživaju u obilnoj gozbi vaših mrtvih stanica.

Ako mislite da u vašem domu nema grinja, razmislite još jednom. Dermatologinja Heather Woolery-Lloyd upozorava: „Grinje su stanovnici svačijeg doma, a njihov izmet i ostaci tijela stvaraju štetne alergene“.

Gljivice, prhut, vosak iz uha, slina… lista je poduža

Kako upozorava Mary Begovic Johnson, znanstvenica zaposlena u tvrtki Procter & Gamble, ne smijete ipak za sve kriviti samo grinje. I na vama leži dio odgovornosti. „Naša tijela stalno proizvode prljavštinu i nusproizvode koji završavaju na jastucima, plahtama, odjeći i ručnicima“, ističe ona i dodaje: „do 70% prljavštine na vašim jastučnicama dolazi upravo od vašeg tijela“. Čovjek dnevno u prosjeku proizvede 1 litru znoja, 10 grama soli, 40 g masnoće/sebuma i 2 milijarde mrtvih stanica kože.

Stvari se doimaju još dramatičnijim kada tome dodamo prljavštinu koju proizvode vaše lice i kosa poput prhuti, ušnog voska, sline, a možda i gljivica. A tu su i tragovi šminke, ostaci kreme za lice ili sunčanje koji se utrljavaju u vaš jastuk.

Što nakupljena prljavština čini koži vašeg lica?

Sva ta prljavština može negativno djelovati na kožu vašeg lica, zbog čije su zaštite jastučnice zapravo i izumljene. „Kad biste spavali samo na „golom“ jastuku bez jastučnice, sav taj nakupljeni talog vratio bi se natrag u vašu kožu te biste vrlo brzo osjetili iritaciju, crvenilo i druge kožne probleme“, upozorava Michelle Wong, znanstvenica s doktoratom iz kemije te autorica bloga Lab Muffin.

K tome, stvari se dodatno kompliciraju ako redovito ne perete svoju jastučnicu. „Prljave jastučnice put su prema kožnim problemima, pogotovo ako ste skloni aknama ili imate osjetljivu kožu“, napominje Mary Begovic Johnson.

Živite li, uz to, ili spavate s kućnim ljubimcem, još više polutanata dospjet će na vašu kožu. „Dlaka kućnih ljubimaca i prhut mogu uzorkovati alergije i kožne osipe ili lišajeve kod ljudi koji su im skloni“, upozorava  Woolery-Lloyd. Zato obavezno perite jastučnice što je češće moguće ako krevet dijelite s mačkom ili psom.

Ako već ne vidite prljavštinu, probajte je namirisati

Još uvijek niste uvjereni da jastučnicu treba mijenjati barem jednom tjedno? Pokušajte je pomirisati, možda promijenite mišljenje. „Ako vaše jastučnice izgledaju čisto, ali se „osjete“ kad ih približite nosu, to znači da nisu zaista čiste“, napominje Mary Begovic Johnson. Mirisi na jastučnici potječu od tjelesne prljavštine koja je nevidljiva golom oku, ali ne i vašem nosu.

akne na tijelu lijecenje savjeti

Akne na tijelu: uzroci, liječenje i savjeti za prevenciju

Gdje god postoji folikul dlake, ondje se mogu razviti akne. Tako se akne ne viđaju samo na licu, već...

SAZNAJTE VIŠE

Jednostavno rješenje je redovito tjedno pranje jastučnice. „Masni tragovi prljavštine uvuku se u tekstilna vlakna jastučnice pogotovo ako se ne peru redovito. Zato se preporučuje pranje deterdžentom koji prodire dubinski“, savjetuje Johnson.

A čista jastučnica, dodajmo na kraju,  neće vam samo osigurati zdrav ambijent za spavanje nego i ljepše snove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button