Zanimljivosti i savjeti - 6. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Slijedite 8 savjeta uz koje ćete izabrati najbolji madrac za zdrav san!

Na krevetu provedemo trećinu života, pa kupnju madraca nipošto ne smijemo prepustiti slučaju jer o njegovom izboru ovisi naše zdravlje

Izbor madraca

Koji dio namještaja najviše upotrebljavamo u životu? Madrac! Često ne razmišljamo o tome da na njemu provedemo čak trećinu životnog vijeka, pa upravo madrac može biti najbolji „lijek“ protiv nesanice, glavobolje i križobolje.

Treba ga odabrati po vlastitoj mjeri i isprobati ga, slično kao kad kupujete odjeću i obuću. Slijedi nekoliko savjeta koji bi vam u tom procesu mogli pomoći.

1. Tražite savjet stručnjaka

Na tržištu se nudi vrlo širok izbor madraca s različitim jezgrama. Najčešće su načinjene od opruga, lateksa ili od visokotehnološke pjene ili gela. Često se ovi materijali na različite načine kombiniraju, na primjer, lateks i pjena ili opruge i pjena. Da biste ustanovili što vam najbolje odgovara, kupujte madrac u trgovinama koje imaju stručne savjetnike za zdravo spavanje.

>> Čitajte još: Ako spavate dovoljno dugo ali vam se takav odmor ne zrcali na licu, riješite se bora i probudite se revitalizirani uz pomoć tri holistička savjeta koja ćete pronaći na ovom linku <<

2. Čim više zona, tim bolje

Za čim veću udobnost osmišljeni su takozvani višezonski madraci koji mogu imati tri, pet, sedam ili više ergonomskih zona, odnosno područja koja na optimalan način podupiru i rasterećuju određene dijelove tijela poput glave, ramena, lumbalnog dijela kralježnice, bokova, koljena i drugog. Čim više zona ima madrac, to je bolje prilagođen tijelu.

3. Testirajte na licu mjesta

Kad kupujete madrac, ne žurite! Skinite jaknu i cipele, legnite na leđa, pa na bok, pa se okrenite… Omogućuje li vam madrac da sve to učinite s lakoćom? Prilagođava li se brzo i bez otpora različitim položajima i pokretima vašeg tijela? Osjećate li da vas madrac dovoljno podupire tako da nije ni pretvrd ni previše mekan te da se možete udobno opustiti? Iskušavajte madrac najmanje 15 minuta i to dok ste odmorni. Ako ste umorni, svaki će vam se madrac činiti udobnim.

4. Odredite mjeru po sebi

Imate li dovoljno mjesta? Madrac treba biti najmanje 20 cm duži od vas, i širok barem 100 cm, a po mogućnosti i širi. Ako vam ne odgovara ponuda standardnih dimenzija madraca, možete naručiti izradu po mjeri.

5. Dva madraca za bračni krevet

Pri odabiru madraca za takozvani bračni krevet najbolje je da svaki partner ima zasebni madrac prilagođen građi tijela, zdravstvenom stanju i navikama. Ako vam smeta „prijelaz“ na kojemu se madraci spajaju, možete ga prekriti navlakom za potpunu udobnost.

>> Moglo bi vas zanimati: hrkanje, notifikacije s pametnog telefona, nemirni partner… puno je razloga zašto se sve više ljubavnih parova odlučuje na odvojene krevete. Kliknite i doznajte tko sve spava u odvojenim krevetima <<

6. Kvalitetna podnica

Za potpunu udobnost, madrac mora imati odgovarajući podnicu (podlogu) koja mora biti dovoljno elastična i prilagodljiva tako da u međudjelovanju s madracem optimalno podržava tijelo i prati njegove pokrete.

7. Madrac prilagođen djeci

Djeca moraju imati madrac i krevetnu podlogu prilagođenu njihovoj životnoj dobi i potrebama, kako bi se spriječio nepravilan položaj tijekom spavanja i deformacije kralježnice.

Madrac nema doživotni rok trajanja. U deset godina madrac upije od dvije do tri tisuće litara vlage odnosno znoja i postane stanište za dva milijuna grinja, a s prosječnom težinom spavača od 85 kilograma, „pretrpi“ opterećenje od 300 tona

8. Zaštitna navlaka i nadmadrac

Dobro je da madrac ima zaštitnu navlaku koja se može lako skinuti i oprati.  Dodatnu udobnost pruža nadmadrac – podloga debljine nekoliko centimetara koja se lako može “zarolati“ i kojom se mogu prekriti sve vrste madraca. Nadmadrac je dobro rješenje i za goste, godišnji odmor, putovanje…

Zašto madrac treba zamijeniti svakih 5 do 7 godina?

Madrac nema doživotni rok trajanja. U deset godina madrac upije od dvije do tri tisuće litara vlage odnosno znoja i postane stanište za dva milijuna grinja, a s prosječnom težinom spavača od 85 kilograma, „pretrpi“ opterećenje od 300 tona! Uz to, madrac s vremenom skuplja prašinu, bakterije i druge mikrobe. Stoga se preporučuje da svakih pet do najviše sedam godina madrac zamijenite novim.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button