Dječje zdravlje - 2. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Prednosti i nedostaci korištenja bijele buke za uspavljivanje beba

Nije mit da jednolični zvukovi kućanskih uređaja mogu pomoći pri uspavljivanju beba. Pa ipak, takozvana „bijela buka“ nije univerzalno rješenje, a postoji čak i potencijalna opasnost za razvoj sluha ako je preglasna

bijela buka

„Spava kao beba“ je izraz koji se često koristi za nečiji miran san. No mnogim roditeljima novorođenčadi to može zvučati gotovo poput loše šale jer san njihove bebe nije nimalo miran. Ili se muče s uspavljivanjem bebe ili se ona stalno budi. Tople kupke prije spavanja, pjevušenje uspavanki u polumračnoj sobi, beskrajno ljuljuškanje na rukama – ništa ne pomaže. Tim više se mogu iznenaditi kad im prijatelji savjetuju da umjesto tih opuštajućih aktivnosti uključe fen, veš-mašinu ili usisavač dok uspavljuju bebu ili da joj naprosto puste jedan od bezbroj višesatnih videa sa snimljenom bijelom bukom umjesto uspavanke. A možda će im pokloniti mali uređaj namijenjen uspavljivanju bebe, a na kojem su svi ti zvukovi snimljeni pa se može birati. Stvarno?!

Savjet roditeljima: bebe bi svakako trebale spavati na leđima

Zapravo, istina je. Bijela buka doista može pomoći pri uspavljivanju bebe, no prije toga je potrebno sagledati prednosti i nedostatke njezina korištenja, o čemu piše i zdravstveni portal Healthline.

Kako je počela priča o bijeloj buci i bebama?

Bijela buka ili bijeli šum je, prema objašnjenju Sleep foundation, naziv koji se odnosi na zvuk koji sadrži sve frekvencije unutar opsega ljudskog sluha s jednakom jačinom. Drugim riječima, bijela buka ima konstantnu snagu u svim frekvencijskim područjima koje čuje ljudsko uho, a to su uglavnom zvukovi kućanskih aparata. Naziv „bijela buka“ dolazi iz analogije sa svjetlom, gdje bijela boja sadrži sve boje spektra u jednakim omjerima. Ona se odnosi na zvukove koji zapravo „prekrivaju“ druge zvukove koji se mogu prirodno pojaviti u okolini. Primjerice, ako živite u gradu, bijela buka može pomoći u blokiranju buke povezane s prometom.

Specifični zvukovi se općenito mogu koristiti kako bi se potaknulo spavanje bez obzira na zvukove iz okoline. Primjeri uključuju snimke iz šume, žuborenje potoka, šum kiše… Za bebe postoje i zvučni zapisi iz maternice s otkucajima majčina srca (i to se nalazi na nekim uređajima za uspavljivanje beba).

Revolucionarna studija iz 1990. godine objavljena u stručnom časopisu Archives of Disease in Childhood pokazala je da bijela buka doista može biti korisna za bebe. Istraživano je četrdeset novorođenčadi te je utvrđeno da je 80 posto njih moglo zaspati nakon pet minuta slušanja bijelog šuma.

Prednosti bijele buke za bebe

 • Bebe bi mogle brže zaspati uz bijelu buku,
 • bijela buka može „blokirati“ bučne zvukove u vašem domu, primjerice stariju braću i sestre.

Najuočljivija prednost bijele buke za bebe je ta što im može pomoći da zaspu. Ako primijetite da vaše dijete često zaspi u bučnijim trenucima, a koji su izvan redovitog vremena za spavanje ili dnevnog odmora, možda bi ono moglo pozitivno reagirati na bijelu buku. Vaše dijete može biti naviknuto na bučno okruženje, pa tišina može imati suprotan učinak kada dođe vrijeme za spavanje.

Uređaji s bijelom bukom ili snimke zvukova kućanskih uređaja također mogu koristiti obiteljima koje imaju više djece različite dobi. Na primjer, ako imate dijete kojem je vrijeme za drijemanje, a drugo dijete više ne spava tijekom dana, bijela buka može pomoći u blokiranju zvukova braće i sestara.

Nedostaci korištenja bijele buke za uspavljivanje beba

 • Uređaji s bijelom bukom mogu premašivati preporučene razine buke za bebe (mogu biti preglasni),
 • bebe mogu postati ovisne o bijeloj buci, pa bez nje ne mogu zaspati,
 • ne reagiraju sve bebe dobro na bijelu buku.

Unatoč potencijalnim prednostima, bijela buka nije uvijek bezopasna. Godine 2014., Američka akademija pedijatara (AAP) testirala je 14 uređaja s bijelom bukom namijenjenih novorođenčadi. Utvrdili su da svi prelaze preporučene razine buke za bolničke jaslice, koje su postavljene na 50 decibela. Studija je zaključila da redovito izlaganje tim razinama može oštetiti sluh i auditivni razvoj novorođenčeta. Na temelju nalaza AAP-a, pedijatri preporučuju da se uređaji s bijelom bukom postave barem dva metra udaljeno od dječjeg krevetića. Također ne biste trebali držati uređaj na najglasnijem, već stišati zvuk.

Bebe koje pozitivno reagiraju na bijelu buku mogu bolje spavati noću i tijekom dana, ali samo ako je bijela buka stalno prisutna. To može biti problematično ako se nalazite na mjestu gdje mu ne možete puštati tu buku, npr. u hotelu, kod bake ili se beba nalazi u jaslicama.

Važno je shvatiti i da bijela buka ne djeluje na sve bebe. Svaka beba je različita kada je u pitanju potreba za snom, stoga se nemojte iznenaditi ako trik sa fenom ili veš-mašinom naprosto ne pomaže.

Koliko sna treba vašoj bebi?

Kad u odrasloj dobi razmišljamo o manjku sna, često su nam pred očima dani u kojima smo usporeni, nervozni, bez energije, pa ispijamo jednu šalicu kave za drugom kako bismo izdržali do večeri. No učinci manjka sna možda nisu tako očiti kod beba i djece.

Neki od problema povezanih s nedostatkom sna kod male djece mogu uključivati:

 • nemir,
 • često neprijateljsko ponašanje,
 • izrazite promjene u ponašanju,
 • hiperaktivnost.

Kako biste znali manjka li vašoj bebi sna, treba najprije znati koliko mu je sati spavanja doista i potrebno. Evo nekih okvirnih smjernica za svaku dobnu skupinu koje su donijeli Američka akademija pedijatara (AAP) i Nacionalni institut za zdravlje djece i ljudskog razvoja (NICHD). Pritom treba uzeti u obzir da ovo doista jesu okvirne smjernice jer se potrebe mogu razlikovati među bebama i mališanima.

 • novorođenčad (0-3 mjeseca): preporučuje se između 14 do 17 sati sna tijekom 24 sata, s učestalim buđenjem zbog hranjenja.
 • beba (četiri do 11 mjeseci): preporučuje se između 12 do 15 sati sna tijekom 24 sata, uključujući noćni san i dnevne drijemeže.
 • mala djeca (1 do 2 godine): preporučuje se između 11 do 14 sati sna tijekom 24 sata, uključujući noćni san i jedan ili dva dnevna drijemeža.
 • djeca predškolske dobi (3 do 5 godina): preporučuje se između 10 do 13 sati sna tijekom 24 sata, uključujući noćni san i jedan dnevni drijemež, koji obično postaje kraći kako dijete raste.
prve tri su najvaznije ebook djecji razvoj pedijatrija Milivoj Jovancevic

Preuzmite ebook: Zašto su prve tri godine najvažnije

Pedijatar Milivoj Jovančević u ebook "Zašto su prve tri godine najvažnije" objašnjava kako se razvija vaše dijete, je li...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Bijela buka, dakle, doista može biti privremeno rješenje za uspavljivanje, ali nije univerzalna metoda za pomoć za bebin san. S obzirom na to da ona nije uvijek praktično rješenje, niti je stalno dostupna, a zajedno s potencijalnim opasnostima za razvoj sluha, može donijeti više problema nego koristi.

Mislite o tome da bebe koje se noću bude, a pogotovo ako su mlađe od šest mjeseci, imaju neki „problem“ koji traži rješenje, a koji ne mora nužno biti vezan uz zvukove. Možda je riječ o gladi, punoj peleni, strahu ili im naprosto trebaju maženje i vaša prisutnost.

Ako ste zabrinuti zbog eventualnog manjka sna ili sumnjate na neki poremećaj spavanja, razgovarajte svakako s pedijatrom kako biste zajedno došli do najboljeg rješenja za vašu bebu i vas.   

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button