Dječje zdravlje - 5. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Prim. prof. dr. sc. Željka Roje dr. med., LittleDot, ADIVA Plus sadržaj

Koje tegobe s uhom, grlom i nosom djecu najčešće muče?

Problemi s uhom, grlom i nosom izuzetno su česti u dječjoj dobi. Doznajte koji su najčešći otorinolaringološki problemi mališana i što možemo učiniti

Jedan od razloga učestalih problema s uhom, grlom i nosom u dječjoj dobi je taj što se njihova tijela i imunološki sustav još uvijek razvijaju. Mnoge strukture u uho-grlo-nos zoni stoga mogu neispravno funkcionirati.

Mališani na udaru: Od grlobolja nema odmora

Također, djeca su stalno u pokretu i brzo pokupe infekcije, pa su dječji poremećaji uha, grla i nosa neki od primarnih razloga dječjih posjeta liječniku. Saznajte koji su najčešći otorinolaringološki problemi u dječjoj dobi, što se može poduzeti po pitanju prevencije i kako ublažiti simptome od naše prim. prof. Dr. sc. Željke Roje dr. med.

Najčešće tegobe i uzroci

Najčešći otorinolaringološki problemi u dječjoj dobi su:

 • lošija prohodnost nosa i sukladno tome i Eustahijeve cijevi
 • učestale infekcije gornjih dišnih putova
 • poremećaji sluha
 • alergijski rinitis
 • poremećaji disanja tijekom spavanja (hrkanje i apneja)
 • krvarenje iz nosa

Uzroci su mnogobrojni. S jedne strane, to može biti genetska predispozicija, na primjer, za alergijski rinitis ili za poremećaje sluha i govora.

Uzroci mogu biti i izloženost virusima i bakterijama zbog boravka u kolektivu (jaslice, dječji vrtići i škole), boravak u kućanstvu s braćom i sestrama koji idu u školu ili vrtić, pušenje roditelja, neadekvatni uvjeti stanovanja (vlaga, prašina) i drugi.

Kako roditelji mogu prepoznati prve znakove?

Roditelji moraju pratiti disanje djeteta: diše li dijete na nos ili na usta, hrče li, ima li stanke u disanju, odgovara li na poziv, zapitkuje li stalno „Što si rekla?“, približava li se pretjerano televizoru, pojačava li zvuk na TV-u, razvija li uredno govor u predviđenom terminu, ima li problema u izgovoru pojedinih glasova, kako podnosi napor itd.

Mjere prevencije

Prevencija se najčešće svodi na prevenciju infekcija gornjih dišnih putova. Naime, dijete u godinu dana oboli od osam do 10 virusnih infekcija gornjih dišnih putova koje mogu predstavljati predispoziciju ili „okidač“ za druge bolesti i komplikacije.

Savjeti za prevenciju prehlade, gripe, bolesti COVID-19 i drugih respiratornih infekcija uključuju društvene i osobne mjere.

Društvene mjere prevencije:

 • Adekvatni pedagoški standardi u vrtićima i školama koji osiguravaju primjeren broj učenika odnosno djece po kvadratnom metru prostora, osigurano provjetravanje prostora, vlaženje zraka, higijena krevetića, igračaka i pribora za jelo.
 • Socijalno-ekonomski-zdravstveni standardi koji osiguravaju raznovrsnu prehranu bogatu vitaminima, elementima u tragovima i mikronutrijentima koji su ključni u imunološkom odgovoru u cjelini, potom adekvatne uvjete stanovanja (grijanje, hlađenje, termoizolacija prostora, vlažnost prostorija), redovitu tjelovježbu, suvremenu medicinsku zaštitu i dostupnost liječnika i/ili ljekarnika te edukaciju stanovništva – sektor javnog zdravstva.
Grlobolja

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Grlobolja je čest simptom koji poznajemo od djetinjstva, a posebno se često javlja tijekom hladnih mjeseci. Sama po sebi...

SAZNAJTE VIŠE

Osobne mjere prevencije

 • Vodite računa o zdravlju nosne sluznice tijekom cijele godine. Održavajte redovito higijenu i toaletu korištenjem sprejeva za vlaženje i ispiranje, jer samo vlažna sluznica očuvanog integriteta može se uspješno oduprijeti brojnim virusima koji vrebaju u zimskim mjesecima. Ljeti sve te funkcije obavlja more.
 • Izbjegavajte nagle promjene temperature i vlažnosti zraka, jer to jako oštećuje sluznicu nosa i ždrijela. Kad izlazite iz vaših toplih domova u hladno zimsko jutro stavite šal na nos i usta, te dišite polako dok ne uđete u automobil ili neki drugi zatvoreni prostor.
 • Boravite na otvorenom što više (igrajte se u parku, šetajte uz more). Osim što je manja mogućnost prijenosa virusa, izloženost UV zrakama potiče stvaranje vitamina D u našem tijelu koji je važan imunoregulator. Uhvatite doslovno svaku zraku sunca tijekom zime.
 • Ne vodite bolesnu djecu u vrtić ili školu, jer će se zbog njih razboljeti još puno djece.
 • Perite redovito ruke, jer se virusi zadržavaju na njima do 48 sati. Ne razmjenjujte mobitele ili pribor za jelo.
 • U prevenciji i liječenju prehlade mogu se koristiti i prirodni lijekovi kao npr. preparati Echinacee koji imaju i antivirusni i protuupalni učinak.
 • Ne uzimajte antibiotike za liječenje prehlade. Narodna poslovica kaže: „Ako liječiš prehladu, traje 7 dana, a ako je ne liječiš, traje 7 dana.“

O liječenju najčešćih otorinolaringoloških zdravstvenih tegoba kao i o tome što roditelji mogu učiniti kako bi ublažili simptome, čitajte na blogu aplikacije LittleDot.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button