Rekreacija i fitness - 24. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković

Tko može odoljeti rolama? Prepustite se dobroj zabavi i odrolajte do zdravlja

Role s drvenim kotačima datiraju još iz 1860-ih, a kao popularan sport rolanje se počelo razvijati tijekom 20. stoljeća. Osim što je zabavna, to je i vrlo zdrava aktivnost

Rolanje - zabava za cijelu obitelj

Rolanje je zabavna aktivnost koja se obično provodi u slobodno vrijeme, no od te vrste zabave možete imati više koristi. Naime, rolanje je intenzivna tjelesna aktivnost koja zahtijeva određen stupanj ravnoteže, agilnosti, koordinacije i izdržljivosti. Osim toga, to je oblik treninga koji je jednako učinkovit u potrošnji kalorija i krvožilnom naporu kao trčanje.

Role s drvenim kotačima datiraju još iz 1860-ih, a uskoro su drveni kotači zamijenjeni valjcima. Podrijetlo rolanja je nejasno (Nizozemci se spominju kao prvi), ali sport je postao popularan među djecom diljem svijeta.

U Sjedinjenim Američkim Državama u 20. stoljeću napravljene su brojne staze za rolere, a svake se godine održava nekoliko turnira. Od osamdesetih se pojavljuju in-line role koje imaju svoje kotače ili valjke postavljene u jednoj liniji i daju rolerima veću stabilnost te su uglavnom zamijenile one stare.

Rolanje je izvrstan oblik aktivnosti koja potiče rad krvožilnog sustava, a zahvaljujući korištenju donjih ekstremiteta izvrstan je način oblikovanja nogu i glutealne regije. Najbolji dio rolanja, osim zabave, jest pregršt zdravstvenih blagodati za vaše tijelo. Dakle, ako već niste počeli rolati, proljeće je idealno vrijeme za to!

Neka vam dašak inspiracije donese ova sjajna izvedba djevojčice Sofie Bogdanove na rolama

Sprečavanje ozljeda

Rolanje pruža pokret fluidnosti koji vas štiti od oštećenja zglobova, pomažući vam da uživate u kretanju sličnom trčanju ili plesu bez oštrine. To je aerobna vježba s kretanjem inline te donosi istu korist u istoj količini utrošenog vremena poput trčanja, samo bez oštećenja zglobova.

Gubitak tjelesne težine

Rolanjem možemo uspješno topiti višak kilograma. Čak i ležerna vožnja na rolama u pola sata sagorjet će 250 kalorija. Svaki put kada se počnete kretati na rolama, primijetit ćete povećanje definicije mišića. Rolanje je kardio vježba, ali i mnogo više od toga. Djeluje na fleksibilnost i učvršćuje niz područja, uključujući i trbušne te leđne mišiće, noge i glutealnu regiju. Ova zabavna aktivnost jednaka je trčanju u smislu zdravstvenih prednosti i kalorijskog utroška, smanjenja tjelesnih masnoća i razvoja snage nogu. Rolanjem u sat vremena možete sagorjeti između 300 i 600 kalorija.

Podizanje raspoloženja

Postoje očite fizičke zdravstvene dobrobiti rolanja, ali postoje i mentalni elementi koji izazivaju dobro. Rekreacija rolanjem jedan je od najzabavnijih treninga jer se može provoditi uz omiljenu glazbu, na zraku, uz sunčevu svjetlost, čak i u društvu. Takva aktivnost smanjuje razinu loših hormona, a povećava razinu dobrih endorfina koji se obično nazivaju „hormoni sreće“.

U Sjedinjenim Američkim Državama u 20. stoljeću napravljene su brojne staze za rolere, a svake se godine održava nekoliko turnira

Poboljšanje ravnoteže, agilnosti i koordinacije

Rolanje poboljšava ravnotežu snagom mišića trbuha i donjeg dijela leđa jer morate održavati stabilnu jezgru kako biste ostali uspravni. Koordinacija ravnoteže i pokreta nogu poboljšava koordinaciju. Neki ljudi imaju prirodnu ravnotežu, ali mnogima to nije nešto što dolazi prirodno. Dobra ravnoteža je važna, smanjuje količinu energije koju trošite pri redovitim aktivnostima poput hodanja ili čak sjedenja, a pomaže i smanjiti umor. Rolanje, baš poput klizanja, zahtijeva da zadržite čvrstoću trupa kako biste ostali uspravni, što je savršen recept za bolju ravnotežu.

Prevencija u nastanku dijabetesa

Dijabetes je u porastu te je čest gotovo kao i bolesti srca. I sve je to međusobno povezano. Nezdrava prehrana, sjedalački stil života, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak aerobne vježbe često potiču dijabetes tipa 2. Rolanje je izvrstan primjer aerobnog treninga koji pomaže tijelu da bolje koristi i kontrolira inzulin. Ono jača srce i kosti, ublažava stres, smanjuje razinu glukoze u krvi te poboljšava razinu kolesterola. Svi ti čimbenici utječu na dijabetes pa rolanje djeluje preventivno ili možda čak može spriječiti nastanak dijabetesa. Liječnici preporučuju 30 minuta lagane do umjerene aerobne vježbe pet dana u tjednu. Iznimno je važno da redovito održavate aktivnost, po mogućnosti svaki dan.

Povećanje snage

Trening snage, koji je također poznat kao trening otpora, drugi je način kontrole dijabetesa. Snažno tijelo ne samo da se bori protiv bolesti izgradnjom snažnog imunosnog sustava nego smanjuje i rizik od osteoporoze i frakture kostiju u kasnijim godinama. Prednost je rolanja što utječe na cijelo tijelo, ali postoje, naravno, neka područja i mišićne skupine na koje više djeluje.

Poboljšanje mišićne izdržljivosti te pozitivan utjecaj na rad srca

Osim povećanja snage mišića, rolanje može pomoći i u povećanju njihove izdržljivosti. Umjereno rolanje povećat će prosječnu brzinu otkucaja srca od 140 do 160 otkucaja u minuti, čak i više ako ste u boljoj tjelesnoj kondiciji (i do 180 o/min), te time ojačati srce.

Rolati možete bilo gdje

Mnogi vole rolati u društvu na stazi predviđenoj za to, ali to se može izvesti i na ulici, popločanoj stazi, gdje god je glatka i ravnomjerna površina.

>> Za više zdravih savjeta kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button