ADIVA Plus sadržaj - 11. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Što nam govore skokovi u razvoju mališana?

Svaki roditelj može povremeno primijetiti iznenadne promjene, odnosno skokove u razvoju svog mališana. Međutim, koliko su takvi skokovi predvidljivi te koliko se često javljaju, to ostaje predmetom rasprave znanstvenika

skokovi u razvoju djece

Tjelesni i psihomotorni razvoj djece tijekom prvih mjeseci i godina života je vrlo dinamičan i buran proces. Načelno se zamjećuje da postoje dvije skupine djece – ona koja svakodnevno pomalo usvajaju po neku vještinu i iskazuju određenu promjenu te ona koja jedan period ne pokazuju znakove napretka, da bi potom uslijedio skokovit napredak, kako u tjelesnom tako u psihomotornom razvoju. Primjerice, dojena djeca češće imaju takav skokoviti razvoj prirasta težine za razliku od djece hranjene adaptiranim mliječnim pripravkom.

Zlatni savjeti: kako potaknuti zdrave prehrambene navike kod djece

U širem kontekstu, kada se govori o skokovima u razvoju, najčešće se misli na promjene u ponašanju, hranjenju, spavanju te usvajanju motoričkih vještina.

Čudesni tjedni našeg razvoja

U literaturi se pokušavaju definirati periodi kada se takve promjene mogu zapaziti. Češći su u prvoj godini života, no ipak se ističe postojanje individualnih razlika u intenzitetu promjena, kao i u dobi u kojoj se zapažaju.

Autori koncepta skokova u razvoju su nizozemski bračni par Frans Plooij i Hetty van de Rijt temeljem istraživanja ponašanja mladunčadi majmuna, da bi kasnije uočili slične obrasce i u čovjeka.

Riječ je o periodima regresivnog ponašanja. Dijete tada:

  • postaje nezadovoljno,
  • promijenjeno reagira na vanjske podražaje,
  • ima poteškoće spavanja,
  • nezadovoljno je,
  • češće traži bliski kontakt,
  • javljaju se promjene u ritmu hranjenja i, općenito,
  • traži pojačanu roditeljsku skrb.

Njihova knjiga „Wonder weeks“ (Čudesni tjedni) definira 10 takvih perioda tijekom prvih 20 mjeseci života.

Autori navode da se pojavnost perioda promjena (skokova) u prijevremeno rođene djece treba računati prema datumu termina donošenosti, a ne prema datumu rođenja, da su oni predvidivi, uz manja odstupanja s obzirom na dob u kojoj se javljaju.

Prema navedenom konceptu, opisuju se skokovi koji su karakteristični za slijedeću dob: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 13 i 17 mjeseci.

Mišljenje drugih znanstvenika

Veći broj znanstvenika osporava predvidivost i preciznost termina kada se skokovi događaju, no većinom se slažu da skokovit razvoj postoji. Jedan dio autora negira pravilnost pojavnosti (kada se javljaju i u kojoj dobi) te navode da su prevelike individualne razlike i okolišni uvjeti u kojima dijete odrasta.

prve tri su najvaznije ebook djecji razvoj pedijatrija Milivoj Jovancevic

Preuzmite ebook: Zašto su prve tri godine najvažnije

Pedijatar Milivoj Jovančević u ebook "Zašto su prve tri godine najvažnije" objašnjava kako se razvija vaše dijete, je li...

SAZNAJTE VIŠE

Navedene promjene su vanjski znaci burnog procesa sazrijevanja mozga. One su neizbježne i često su nepredvidive s obzirom na dob u kojoj se javljaju i njihov intenzitet. Riječ je o normalnim (fiziološkim) procesima.

Načelno, cijeli koncept upućuje roditelja da prati razvoj svog djeteta, njegove signale i potrebe, što je nedvojbena korist u uspostavi skladnih ranih odnosa između djeteta i primarnog skrbnika (najčešće je to majka).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button