Psiha i emocije - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tanja Sever

Roditeljstvo na kušnji: Klopke u koje padaju suvremene majke i očevi

Osnovna klopka današnjeg roditeljstva krije se upravo u tituli uspješnog roditelja. No riječ je o području u kojem bi definitivno trebalo ublažiti ambiciju

Roditeljstvo je danas na kušnji

Umjesto pretjeranih očekivanja ili ispravljanja prethodnih generacija, dajmo svojoj djeci sebe takve kakvi jesmo – nespretni, nesavršeni, prosječni. Roditeljstvo se može učiti, nadopunjavati, ali vezano je za nas osobno, za ono što uistinu jesmo.

U današnjem se vremenu roditeljstvo nalazi na kušnji. Mnogi roditelji traže savjet kako biti što bolji, odnosno što uspješniji roditelji. Savjet traže i mlađi roditelji i roditelji starije dobi, jednako oni koji imaju jedno ili više djece. 

Sve ćemo učiniti da oni imaju više i da budu uspješniji od nas. Često je tu skrivena klopka pretjerane ambicioznosti i nerealnih očekivanja roditelja prema djeci

Klopka nad klopkama: biti uspješan roditelj

Osnovna klopka današnjeg roditeljstva krije se upravo u tituli uspješnog roditelja. Brzina i težina vremena u kojemu živimo svakodnevno nam nameće imperativ kompetitivnosti. Gotovo u svemu što jesmo moramo biti kompetentni, sve što radimo treba biti uspješno jer se samo to cijeni. 

Klopka nerealnih očekivanja

Ako smo posebno uspješni u svom poslu, onda želimo tim uspjehom zaraziti i svoje dijete. Ako smo manje uspješni, tada nam je teško i mislimo kako malo imamo i kako nam puno toga i materijalno nedostaje upravo zbog tog neuspjeha. Sve ćemo učiniti da oni imaju više i da budu uspješniji od nas. Često je tu skrivena klopka pretjerane ambicioznosti i nerealnih očekivanja roditelja prema djeci. 

Vezano za to roditelji često nameću ili čak podrazumijevaju da i dijete od ranog djetinjstva treba biti uspješno i kompetentno. Stoga već u ranoj predškolskoj dobi upisuju djecu na izvanvrtićke aktivnosti, odvode ih na učenje stranih jezika, na balet, na razne sportove… U toj dobi djeca jesu spužve i motorički i misaono izvrsno upijaju pokret i znanja, ali to je nepotrebno jer u njihove živote unose sheme, institucije, vršnjake koji ih samo okrznu na satu engleskog, vršnjake s kojima se uistinu ne druže već ih samo viđaju srijedom… 

Takve aktivnosti donose obveze, a ne zadovoljstvo. Današnja djeca naučit će jezike uz računala i televiziju, kojima su svakako izloženi. No, naučiti mogu puno uz nas. I nas su slali na jezike, i mi moramo puno toga znati. Škole u kojima uče, klubovi u koje ih upisujemo ne moraju biti vrhunski, s pedigreom, jer i uz nas i ono što mi jesmo mogu dobiti puno, čak najviše.

Klopka tehnologije: dobar sluga, a loš gospodar

Tehnika sve više zamjenjuje i ono što treba i ono što nije nužno mijenjati. Djeca i sama uviđaju kako računalom brzo dođu do informacija, kako je super komunicirati s prijateljima na velikoj udaljenosti. I nama je dobro imati sva kućanska pomagala. No, nije rješenje da nam zabavu i obiteljsko druženje mijenjaju beživotne kutije.

Djeca se ozare nakon dobrog druženja s vršnjacima, najsretnija su nakon dobrog rođendana gdje su se smijali glasno – zabava je ondje gdje je živa riječ, glasan smijeh i pokoja nespretnost prijatelja, gdje je obitelj. I zato djeca vole ljeto, ne samo zato što nema nastave, i zato djeca vole Badnjak. 

Klopka zvana „nadmašit ću svoje starce“

Kako želimo biti bolji roditelji nego što su to bili naši “starci“, znamo i pretjerati. Trudimo se biti sve samo ne ono što su oni bili. I pritom često pogriješimo, odlazimo u krajnosti i ne odgajamo iz sebe već po novim formulama, a najmanje po onome što osjećamo.

>>Razvod braka velik je stres za cijelu obitelj te je izuzetno važno da djeca artikuliraju svoje emocije, postave pitanja o onome što ih muči te da roditelji što iskrenijim odgovorima pokušaju otkloniti sve strahove.<<

Tu čuči klopka negiranja samoga sebe i svojih korijena, koji su, htjeli mi to ili ne, utkani u nas! Samim tim što sve znamo, što imamo nova iskustva, nove spoznaje, drukčiji smo od prijašnjih generacija i možemo biti mirni da nismo zastarjeli. Uz djecu ćemo postati još napredniji jer ona donose svježinu i novo svjetlo. 

Klopka dugih razgovora

U nastojanjima da ih naučimo najboljemu i uvjerimo kako je to što mi mislimo da je najbolje, uistinu za njih najbolje, dugo i beskrajno govorimo, razgovaramo, nagovaramo. Klopka dugih razgovora može nas zaplesti u nerazumijevanje i prekid komunikacije. 

Upute, koje im dajemo, složimo u tri rečenice i razumjet će nas. Kada kažemo četvrtu rečenicu, krenuli smo u pojašnjavanje i opravdavanje, a oni nas djelomično i selektivno slušaju. Poruke djeci trebaju biti jasne, konkretne i kratke. Primjere ne trebamo objašnjavati već ih davati. Dobar model bolji je od bezbroj priručnika. 

Klopka olakšavanja života djeci

Klopka roditeljstva je i u tome što često želimo činiti stvari umjesto njih. Umjesto njih pročitati, napisati, otići, obaviti, kupiti, probati… pa sve do onoga i odbolovati, živjeti… I sami znamo kako je to protuprirodno. Dajmo im mogućnosti, ali i slobodu izbora, pa tako i slobodu izbora pripadajućih posljedica.

I naravno, kako sada uz sve ove klopke do formule uspješnog roditelja? 

Dajmo važnost dosljednosti, jasnim i dobro postavljenim granicama, pohvala umjesto pokude ili usporedbe s drugima. I dajmo im sebe, baš takve kakvi jesmo – nespretni, nesavršeni, prosječni. Roditeljstvo je nova uloga, može se učiti, nadopunjavati, ali vezano je za nas, za ono što uistinu jesmo. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button