Koronavirus - 18. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Nije sve tako crno: rad roditelja od kuće povoljno utječe na dječji san

Ekipa australskih znanstvenika otkrila je da djeca kojoj barem jedan roditelj radi od kuće spavaju duže i kvalitetnije

djeca spavanje karantena rad od kuce

COVID-19 je neočekivano utjecao na san beba i male djece. Rad od kuće omogućio je mnogim roditeljima da provode više vremena sa svojim mališanima, a to se je povoljno odrazilo na dječji san, pokazalo je australsko istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“.

Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Flinders u Australiji otkrila je da djeca kojoj barem jedan roditelj radi od kuće, spavaju duže i kvalitetnije.

Preporuke psihologa: kako dijete pripremiti za nastavu u doba korone

S manje pozitivne strane, ista djeca provode više vremena sama pred raznim ekranima. Roditeljima je promjena mjesta rada donijela manju pospanost tijekom dana, ali je kod njih uočen blag porast depresivnih tegoba.

Istraživanje je obradilo 1518 američke djece stare između jednog mjeseca i godinu i pol. U prvom dijelu istraživanja, započetom krajem 2019., cilj je bio utvrditi trajanje i kvalitetu sna male djece. Tada rad od kuće roditelja još nije bio u fokusu. No u drugoj fazi, godinu dana kasnije, kad su uslijed pandemije brojni roditelji zamijenili sobe za urede, istraživači su proučili drugu skupinu obitelji osobina jednakih onima iz 2019.

Više spavanja, ali i sjedenja pred ekranom

Usporedba obaju skupova podataka pokazala je da su 2020. najmanja djeca spavala prosječno 40 minuta duže nego djeca obrađena godinu ranije. Malo veća djeca provodila su 18 minuta više vremena pred raznim ekranima u odnosu na one iz 2019., dok kod najmlađih nije bilo promjena. Mjerenje dužine i kvalitete sna provedeno je tehnologijom automatizirane video-somnografije, dok su ostali podaci prikupljeni iz upitnika koje su ispunjavali sami roditelji. 

Istraživanje je pokazalo da je rad od kuće omogućio roditeljima duže spavanje i više svježine tijekom dana zahvaljujući vremenu ušteđenom na put od kuće do posla i natrag. No, ti su roditelji bili nešto depresivniji od ispitanih 2019., što bi mogla biti posljedica dužeg boravka u kući, slabijeg društvenog života i smanjene raznolikosti aktivnosti uslijed pandemije.

Dobrobit rada od kuće nadmašuje štetu

Prof. Michal Kahn, glavna autorica istraživanja, napisala je u izvješću da je potrebno potaknuti roditelje koji rade od kuće da ograniče djeci vrijeme provedeno ispred ekrana te izaberu prikladne digitalne sadržaje. Zaključila je da rad od kuće donosi izvjesne negativnosti, ali i značajne dobrobiti. 

„Produženje nekih od (pandemijskih, op. a.) uvjeta, poput dopuštanja roditeljima da rade kod kuće, treba shvatiti kao jednu od mjera poboljšanja blagostanja roditelja i male djece tijekom prelaska na post-pandemijsko razdoblje”, zaključila je. 

Kako si olakšati rad od kuće

Portal Goodhousekeeping.com uputio je nekoliko savjeta brojnim roditeljima s malom djecom koji rade od kuće, a ne mogu računati na tuđu pomoć. 

  • Iskoristite svako djetetovo drijemanje – prije nego što bebe dočekaju svoj prvi rođendan, vjerojatno još uvijek spavaju više od jednom dnevno. Vrebajte taj trenutak i bacite se na posao. 
spavanje djeca ritam spavanja dijete tinejdzer

Kako trebaju spavati školarci i studenti, higijena sna i navike

Ako još uvijek niste uspjeli uskladiti djetetov ritam spavanja sa obavezama, nije kasno za prilagodbu. Donosimo vam savjete stručnjaka

SAZNAJTE VIŠE
  • Radite kad su najmirniji – ako morate raditi kad je dijete budno, činite to odmah nakon što je jelo. Povoljno je vrijeme i poslije njegovog drijemanja. Tada je dijete zadovoljno da se igra samo. 
  • Pomoć tehnologije – obavljajte dio posla s pametnog telefona jer ćete s njim biti puno pokretljiviji. Na njemu možete koristiti gotovo sve aplikacije koje možete instalirati na kompjuteru.
  • Prilagodite svoje radno vrijeme – ako niste dužni držati se rasporeda kojeg je odredio poslodavac ili naručitelj, pokušajte raditi pred jutro, prije nego što se dijete probudi, ili kasno navečer nakon što zaspi. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button