Dječje zdravlje - 14. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog, Poliklinika za dječje bolesti Helena, ADIVA Plus sadržaj

Pedijatar preporučuje: Savjeti za jačanje imuniteta vašeg djeteta

Mališani, posebice oni koji su tek krenuli u jaslice, odnosno vrtić, vrlo često obolijevaju od infekcija. Odgovor leži u prirodnom procesu sazrijevanja imuniteta, ali potreban je i oprez

jacanje imuniteta djeteta

Poznato je da djeca u ranoj životnoj dobi, češće nego kasnije, pobolijevaju od infekcija, većinom respiratornih ili crijevnih. Naročito je to tako u prvoj godini kretanja u kolektiv, a pogotovo u jesenjim i zimskim mjesecima kada su te bolesti i najčešće. Zašto je to tako ?

Mališani na udaru: Uzroci i prevencija upala dišnih puteva kod djece

Svako dijete se rađa s određenim prirođenim imunitetom, ali svi imuni mehanizmi nisu u ranoj dobi još potpuno zreli. Doticaj s okolinom stimulira naš imunitet da se dograđuje. Tako svaki susret s mikroorganizmima potiče imunološki sustav da dodatno stvara specifične imune tvari protiv bakterija i virusa s kojima je bio u kontaktu, kako bi drugi puta bolje reagirao.

Stoga, pojednostavljeno možemo reći da su infekcije u djece češće zbog prirodnog procesa sazrijevanja imuniteta u djetinjstvu.

Savjeti za jačanje dječjeg imuniteta

Možemo li što učiniti da taj proces prođe što bezbolnije, tj. da dodatno ojačamo imunitet? Pokazalo se da je u tom pogledu pravilna prehrana izrazito bitna i to od najranije životne dobi.

Dojenje

Naime, dokazano je da djeca na prehrani majčinim mlijekom manje obolijevaju od infekcija probavnog, respiratornog i mokraćnog sustava jer se putem majčinog mlijeka predaju već gotove zaštitne imunološke komponente.

Također se vidjelo da majčino mlijeko ima pozitivan učinak na izgradnju crijevnog mikrobioma djeteta, bolje priječi naseljavanje štetnih bakterija te pozitivno stimulira djetetov imunološki sustav. Zna se da dojena dojenčad imaju manje respiratornih, crijevnih, pa čak i urinarnih infekcija.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana

I kasnije je za imunološko funkcioniranje važno da je prehrana uravnotežena i raznovrsna, odnosno da se unosi dovoljno svih glavnih hranjivih tvari, ali i vitamina i minerala koji sudjeluju u odvijanju mnogih metaboličkih i imunoloških procesa.

Kada su potrebni dodaci prehrani?

Ako je riječ o izbirljivom djetetu za koje postoji vjerojatnost da to nije tako, vitamine i minerale možemo nadomjestiti pripravcima prilagođenim dobi. Važno je izbjeći anemiju djeteta jer ona predisponira nastajanje infekcija.

Probiotici također mogu imati pozitivnu ulogu u smanjenju rizika infekcija. Naime, studije su pokazale da dulje korištenje probiotika u zimskim mjesecima snižava rizik za respiratorne infekcije u kolektivu. Najviše uspjeha pokazale su kulture Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Lactobacillus casei, pa se u tom pogledu i najviše preporučuju.

Prirodni stimulatori imunosti

Danas se puno govori i o prirodnim stimulatorima imunosti tipa beta glukana, ehinaceje, matične mliječi, kolostruma, laktoferina. Za sada su rezultati znanstvenih studija dosta nekonzistentni oko uspješnosti tih pripravaka. Ipak, zna se da pripravci nisu škodljivi te mogu polučiti određene pozitivne efekte, stoga se mogu primijeniti shodno dobi.

Redovito cijepljenje

Redovno cijepljenje također doprinosi obrani od točno određenih infekcija koje su prije ere cjepiva uzrokovale epidemije tih bolesti.

Univerzalni savjeti

Ono što bih još naglasila je da su igre na zraku, provjetravanje prostorija, redovna higijena, te dovoljno sna također faktori koji značajno utječu na zdravlje djece i ne treba ih zaboraviti.

vesela i zdrava hrana

Zašto je pravilna prehrana važna za dječju probavu i imunitet?

Stoga je iznimno važno birati pravilne namirnice od najranije dobi. Da hrana koju konzumiramo ima značajan utjecaj na naš...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se zabrinuti?

Ako se usprkos svemu dijete jako često razbolijeva, što znači da ima više od osam infekcija godišnje ili učestalo ima bakterijske infekcije, odnosno potrebu liječena antibioticima, potrebno je svakako o tome razgovarati s pedijatrom. U tom slučaju provjeravaju se neki imunološki faktori, ali i rizici za češće infekcije poput boravka u kolektivu, postojanja uvećane treće tonzile, anemičnosti i slično.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button