Trudnoća i porod - 6. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Najveće blago: Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete

Svake godine se, u prvom tjednu kolovoza, obilježava Svjetski tjedan dojenja kako bi se poticalo majke svih zemalja da doje svoju djecu i na taj način očuvaju njihovo zdravlje

dojenje, majka, beba, majčino mlijeko najbolja hrana za bebe

Potpisivanjem Innocenti deklaracije 1990. godine, predstavnici brojnih zemalja svijeta te čelnih organizacija koje se bave očuvanjem zdravlja poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, UNDP-a, UN-a, US AIDA, Svjetske banke i sl. obvezuju se činiti brojne aktivnosti s ciljem zaštite, promicanja i pružanja podrške dojenju.

Kao jedna od aktivnosti, svake godine se, u prvom tjednu kolovoza, obilježava Svjetski tjedan dojenja kako bi se poticalo majke svih zemalja da doje svoju djecu i na taj način očuvaju njihovo zdravlje. Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, “Dojenje: Temelji za život”, nastoji osvijestiti vrijednosti dojenja u današnjem svijetu punom nejednakosti, siromaštva i kriza, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti

Dojenje do druge godine djetetova života

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča početak dojenja neposredno po rođenju te isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci djetetova života uz postupno uvođenje dohrane uz nastavak dojenja do druge godine djetetova života i dulje. Isključivo dojenje podrazumijeva isključivo prehranu majčinim mlijekom uz eventualni dodatak liječnički propisanih vitaminskih pripravaka, a bez uvođenja ikakvih namirnica uključujući i vodu.

>>Donosimo vam šest raširenih mitova vezanih uz određivanje spola djeteta, a koji ni na koji način nisu znanstveno potvrđeni. Kliknite i doznajte što vas čeka, a možda ste to već i smai doživjeli<<

Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja rana jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš.  Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete u ranom, najosjetljivijem razdoblju, dojenje u skladu s preporukama ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca.

U Hrvatskoj prva banka humanog mlijeka

Povodom obilježavanja 28. Međunarodnog tjedna dojenja, najavljeno je kako bi u prosincu u Hrvatskoj trebala biti otvorena prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj. Predviđeno je da je se smjesti u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu odakle će se mlijeko za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad distribuirati diljem Hrvatske.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button