Kožne bolesti - 28. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti dermatologa za najčešće kožne tegobe tijekom trudnoće

Za vrijeme trudnoće tijelo žene prolazi kroz mnoge promjene, a one se očituju i na koži. Stručnjaci savjetuju što učiniti ako vam se pojave akne, strije, tamne mrlje ili varikozne vene

koza u trudnoci

Iako je trudnoća blaženo stanje, to ne znači da buduća majka mora biti nužno oduševljena promjenama na svom tijelu, pa tako i na koži. Iako najčešće nisu opasne (iako je kod nekih potreban oprez, kao kada je riječ o venama), trudnici mogu predstavljati estetski problem kojeg ipak želi riješiti. Preporuke stručnjaka donosi zdravstveni web portal Medical News Today s kojeg prenosimo upute i savjete.

Najčešće kožne promjene

Najčešće promjene na koži koje žene doživljavaju tijekom trudnoće su:

 • tamne točkice na grudima, bradavicama i unutrašnjim dijelovima bedara,
 • melasma (mrlje tamnije boje na koži),
 • linea negra (pojava crne linije po sredini trbuha, od stidne kosti do pupka),
 • strije,
 • akne,
 • paučinaste vene,
 • varikozne vene.

Većina ovih promjena je normalna, a pojavljuju se zbog hormonalnih promjena u tijelu žene.

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija se odnosi na tamne točke ili mrlje na koži. Njen uzrok je povećano lučenje melanina. Ova pojava obično nestaje nakon poroda, ali može ustrajati čak i nekoliko godina.

Primjer hiperpigmentacije u trudnoći je melasma. Neki je nazivaju i „trudničkom maskom“ zbog toga što se u vidu smeđih mrlja javlja na licu, obrazima, nosu i čelu.

Posavjetujte se s vašim dermatologom kako tretirati melasmu tijekom trudnoće.

Od pomoći može biti ograničavanje izlaganja suncu između 10 i 14 sati, korištenje zaštitnog SPF faktora višeg od 30 te nošenje šešira sa širokim obodom.

U trudnoći se mogu javiti i pruritičke urtikarijske papule i plakovi, poznatiji pod kraticom PUPP. Riječ je o stanju kod kojeg se javlja crvenkasti osip na koži trudnice. Ovaj osip jako svrbi i pecka, a veličina zahvaćenog područja može varirati.

PUPP lezije najčešće nastaju u području abdomena, nogu, ruku, dojki i stražnjice, a osip se obično povlači nakon poroda.

Ako vas muči PUPP, liječnik će vam prepisati antihistaminik ili kortikosteroid kako bi vam se smirila upala i svrbež iako vam i mjere samopomoći mogu biti od pomoći kod minimaliziranja simptoma PUPP-a.

Koraci samopomoći kod pruritičkih urtikarijskih papula i plakova su:

 • korištenje mlake vode prilikom pranja,
 • uporaba hladnih obloga,
 • nošenje šire i laganije odjeće,
 • izbjegavanje korištenja sapuna na koži zahvaćenoj PUPP-om.

Strije

Često se javljaju kod žena u trudnoći. Strije se mogu pojaviti na abdomenu, stražnjici, grudima i bedrima. U početku imaju crvenkasto ljubičastu boju koja s vremenom prijeđe u srebrnkastu ili bijelu.

Iako najčešće izblijede, one zapravo nikada ne nestanu. Tretman strija nakon porođaja većinom je  neučinkovit, no nekim ženama pomogne laserski tretman uklanjanja strija ili od liječnika prepisana terapija kremama.

Ne postoji posve uspješna metoda prevencije ili tretman strija, no hidratacija kože hidratantnim kremama može biti jedna od preventivnih mjera koje možete koristiti tijekom trudnoće.

Bradavice

Nastanak bradavica također je uobičajen u trudnoći. Uobičajeno se pojavljuju na vratu, grudima, leđima, preponama i ispod dojki.

Nisu opasne niti maligne. Ako vam se pojave na mjestima gdje postoji opasnost od iritacije ili krvarenja zbog kontakta s odjećom ili repetitivnih radnji, možete zatražiti pomoć liječnika da vam ih ukloni.

Akne

Tijekom trudnoće možete razviti akne ili vam se njihovo stanje može pogoršati. Postoje mnogi različiti tretmani za akne koji uključuju razne preparate ili prepisane lijekove. Prije upotrebe svakako se posavjetujte s vašim liječnikom o njihovoj primjeni.

Kod tretmana akni preporučuje se primjena sljedećih higijenskih navika:

 • umivanje lica mlakom vodom,
 • upotreba blagog sredstva za čišćenje lica dvaput na dan,
 • držanje kose podalje od lica,
 • svakodnevno tuširanje uz uporabu preporučenih šampona,
 • izbjegavanje istiskivanja akni,
 • korištenje nemasne kozmetike.

Lijekovi koje će vam prepisati liječnik za tretman akni u trudnoći najčešće sadrže benzoil peroksid, salicilnu, azelaičnu ili glikolnu kiselinu koji su sigurni za kožu.

Zapamtite da nisu svi medikamenti sigurni za korištenje u trudnoći. Proizvodi koje biste trebale izbjegavati su:

 • hormonalna terapija (povećava rizik od nastanka kongenitalnih anomalija),
 • isotretinoin, oblik vitamina A, poznat i kao retinol koji može povećati rizik od kongenitalnih anomalija, kognitivnih poteškoća te po život opasnih srčanih i moždanih stanja,
 • tetraciklini, antibiotici koji povećavaju rizik od diskoloracije zuba djeteta te imaju negativan učinak na rast kostiju fetusa kada ih žena uzima tijekom četvrtog mjeseca trudnoće,
 • topikalni retinoidi, oblik vitamina A, koji dolazi u nekim lijekovima i preparatima.

Promjene na venama

Paučinaste vene pojavljuju se u vidu malih crvenih žila na licu, vratu i rukama. Uzrokuju ih hormonske promjene u tijelu žene tijekom trudnoće, a ženama su estetski problem jer sadrže povećan volumen krvi pa su vidljive na koži.

Varikozne vene, s druge strane, mogu biti bolne. Riječ je o proširenim venama koje nastaju zbog povećane tjelesne mase žena u trudnoći te pritiska na kožu iz područja uterusa. Sve to smanjuje dotok krvi u noge.

Varikozne vene mogu se pojaviti na nogama, vulvi, vagini ili rektumu. Najčešće se povlače nakon poroda. Prilikom kontrole posavjetujte se o tretmanu varikoznih vena s medicinskom sestrom ili liječnikom.

Kako biste utjecaj varikoznih vena sveli na minimum i olakšali simptome, slijedite ove savjete:

 • ograničite periode sjedenja i stajanja,
 • nemojte držati noge prekriženima dok dulje vrijeme sjedite,
 • podignite noge na povišeno kad god to možete,
 • vježbajte što je češće moguće,
 • nosite kompresivne čarape,
 • spriječite konstipaciju vježbom i dovoljnim uzimanjem tekućine.

Druge promjene na koži

Tijekom trudnoće mogu se također javiti prurigo (osip koji intenzivno svrbi), bulozni pemfigoid te intrahepatička kolestaza trudnoće.

Prurigo

Simptomi pruriga uključuju sitni osip uz intenzivan svrbež koji podsjeća na ugrize insekata. Uzrok su mu promjene u imunosnom sustavu trudnica. Pojavljuje se tijekom trudnoće, a simptomi se obično pogoršavaju iz dan u dan.

Ponekad je potrebno i nekoliko mjeseci da bi se žena riješila pruriga, a simptomi se mogu oduljiti i nakon poroda.

Bulozni pemfigoid

Riječ je o autoimunom poremećaju koji se pojavljuje tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće. U nekim slučajevima čak i neposredno nakon poroda.

Trudnice i lijekovi

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati bilo koji lijek, a neke u tom...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi uključuju crvene promjene na abdomenu ili drugim dijelovima tijela. Ovo stanje donekle povećava rizik preranog poroda ili rađanje djeteta s nižom tjelesnom masom.

Intrahepatička kolestaza trudnoće

Kolestaza u trudnoći je bolesno stanje jetre kojeg karakterizira smanjenje ili zastoj protoka žuči,  a zamjećuje se obično u trećem trimestru trudnoće.

Žene osjećaju intenzivni svrbež bez prisustva osipa. Svrbež najčešće zahvaća dlanove na rukama, tabane i trup. Simptomi se povlače nakon poroda, no treba biti oprezan jer intrahepatička kolestaza povećava rizik od preuranjenih trudova, pa čak i smrti fetusa.

U svakom slučaju, obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom ako uočite ili osjetite bilo kakve neobične promjene na koži koje se pogoršavaju. Za njihovo uspješno liječenje bit će potreban savjet i preporuka liječnika.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305605

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button