Obiteljsko zdravlje - 27. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Akne na tijelu: uzroci, liječenje i savjeti za prevenciju

Gdje god postoji folikul dlake, ondje se mogu razviti akne. Tako se akne ne viđaju samo na licu, već se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu

akne na tijelu lijecenje savjeti

Akne se, znaju mnogi, nipošto ne pojavljuju samo na licu, već mogu biti i bilo gdje na tijelu, kao što su to leđa, prsa, noge… Više je čimbenika koji mogu utjecati na njihovu pojavu, a mogu nastati bilo gdje na tijelu gdje postoje folikuli dlake.

Muče vas potkožne akne? Ovo su loše navike koje biste trebali promijeniti

Glavni čimbenici koji doprinose nastanku akni su povećana proizvodnja ulja, odnosno sebuma, začepljene pore, upala i prisutnost bakterija. Stres, onečišćenje, loše navike čišćenja, prehrana (posebno hrana s visokim glikemijskim indeksom i mliječni proizvodi) i hormonalne promjene također mogu pridonijeti njihovom izbijanju.

Tijelo je „plodno tlo“ za njihov nastanak zahvaljujući pojačanom znojenju, prljavštini, trenju i sličnom. Spomenimo u tom kontekstu i bakteriju koja živi na koži te doprinosi upali – Cutibacterium acnes (ranije Propionibacterium acnes, P. acnes) – na koju će također biti usmjereno liječenje. No, ona nije jedina, a neka istraživanja sugeriraju da ozbiljnost i učestalost akni ovisi o soju bakterija.

Uobičajeni čimbenici pojave akni

Ukratko, neki od uobičajenih uzroka pojave akni na tijelu su:

  • genetski čimbenici
  • neki lijekovi poput određenih antidepresiva
  • hormonalne promjene – ne samo u pubertetu, već i, primjerice, kod žena tijekom mjesečnice ili trudnoće
  • znojenje, posebice ako nosite usku odjeću
  • stres
  • prehrana

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, postoje neki dokazi da određeni ugljikohidrati poput bijelog kruha ili čipsa, a koji su poznati po tome da povećavaju razinu šećera u krvi, također doprinose nastanku akni. Kod nekih osoba okidač mogu biti i mliječni proizvodi.

Liječenje i terapija

Kada je o aknama riječ, uvijek se savjetuje tražiti mišljenje liječnika, odnosno dermatologa koji će odrediti tip akni te preporučiti odgovarajuće liječenje. Kao i kod svih bolesti, vrijedi pravilo da će tretman biti tim učinkovitiji, čim ranije se započne s liječenjem. Pritom se oboružajte strpljenjem jer je liječenje akni dugotrajan proces, a učinci terapije ponekad se vide tek nakon nekoliko tjedana.

Ovisno o ozbiljnosti akni na raspolaganju nam stoje razni topikalni pripravci, ali i sistemska primjena hormona, antibiotika ili izotretinoina. Od topikalnih pripravaka najčešće se koriste benzoil peroksid, topikalni retinoidi, azelaična kiselina, antibiotici, a od sistemskih hormonalna terapija te već spomenuti isotretinoin.

Što sami možemo učiniti?

Međutim, već i zaokret u životnim navikama, odnosno uvođenje nekih manjih promjena može učiniti puno na području prevencije, kao i ublažavanja akni na tijelu.

Prije svega, mislite o odjeći, neka je čim manje pripijena uz tijelo, neka je načinjena od materijala koji „dišu“, odnosno ne zadržavaju vlagu te svakako spriječite da vas hlače ili majice žuljaju. Odjeća treba biti čista, a svakako treba redovito mijenjati odjeću koju koristite za trening, izbjegavajući umjetne materijale.

Ako ste imali problema s aknama na leđima, a posebice ako ih već imate, izbjegavajte nositi ruksak, trenje može svakako pogoršati stanje. Kada je o čistoći riječ, nije na odmet dodati i da je važno redovito mijenjati posteljinu, posebno ako spavate oskudnije odjeveni kao što je to slučaj ljeti, pa je veća površina kože u doticaju s posteljinom. Ne zaboravimo da se tijelo znoji, a na posteljini se nakupljaju i ljuskice mrtve kože, pa i prašina te prljavština.

Nakon bilo koje fizičke aktivnosti zbog koje ste se dobro oznojili, čim prije se otuširajte i presvucite u čistu odjeću. Kožu nemojte čistiti grubo. Stoga budite nježni prilikom tuširanja i nanošenja terapije.  Općenito, odviknite se od kozmetičkih proizvoda koji izazivaju iritacije, odnosno koji su agresivni prema koži. Iako biste mogli pomisliti suprotno, proizvodi kao što su antibakterijski sapuni ili razni pilinzi mogu, u određenim slučajevima, pogoršati akne. U izboru kozmetičkih proizvoda za njegu birajte one koji imaju istaknuto da su „oil-free“. I svakako treba naglasiti još jednom da se odviknete  stiskanja akni, gdje god da se nalazile. Sigurno je i vama dobro poznato da time samo pogoršavate stanje. Za „čišćenje kože“, tzv. komedoekspresiju, potražite stručnu pomoć.

pubertet akne zdrava prehrana

Kako prehrana može pomoći rješavanju problema s aknama

Pubertet i adolescencija osjetljiva su razdoblja razvoja osobnosti. Mladima je važno što o njima misle, a akne mogu utjecati...

SAZNAJTE VIŠE

I još jedan savjet za kraj, zaštitite kožu koja je izložena dodiru sunca. Nerijetko se može čuti da sunce pomaže u liječenju akni, no istina je ponekad drugačija. Pri izboru sredstva za zaštitu od sunca birajte preparate namijenjene masnoj, aknastoj koži, „oil free“ formulacije. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button